Suomen merkittävimmän kuvataidepalkinnon Ars Fennican tämän vuotisten ehdokkaiden yhteisnäyttely avataan Kiasmassa 13.10.2017. Yksi ehdokkaista on kuvataiteilija Camilla Vuorenmaa, jonka luoman Kammio-maalausinstallaation pohjamateriaalina on suomalainen mäntyliimalevy. Yhteistyö puumateriaalin lahjoittaneen Siparilan kanssa lähti taiteilijan aloitteesta vuoden 2017 alkupuolella, kun tieto Ars Fennica-ehdokkuudesta tuli. Vuorenmaan mielessä kytenyt ajatus suurikokoisen maalausinstallaation toteuttamisesta Ars Fennica-kilpailuun vaati mittavan määrän materiaalia. Siparila tarttui mahdollisuuteen tukea suomalaista kulttuuria materiaalilahjoituksen muodossa.
Yhteinen kiinnostus puun mahdollisuuksiin
Camilla Vuorenmaa käyttää taiteensa tekemiseen mäntyliimalevyjä, joita hän kaivertaa, veistää, maalaa ja piirtää. Puun työstöominaisuudet, luonne ja elävyys, tuoksu, sekä puun syiden näkyminen lopullisessa taideteoksessa ovat osa hänen ilmaisuaan. Uusien ilmaisutapojen etsiminen ja puun merkitysten tutkiminen ovat osa Vuorenmaan taiteilijan työtä. Teoksissaan Vuorenmaa kuvaa ihmistä ja ihmisyyttä.
– Siparila on ollut hienotunteinen yhteistyökumppani, joka ei ole vaikuttanut teoksen sisältöön millään tavalla. Olen avannut heille työprosessiani ja kertonut, kuinka työstän ja tutkin puuta taiteessani. Materiaalilahjoitukset ovat taiteilijalle erittäin tärkeä tuki, vaikka kysymyksessä ei olisikaan suuri rahallinen panostus, kertoo Vuorenmaa yhteistyön merkityksestä.
Taiteilijan ja yrityksen välinen yhteys rakentui puuhun ja haluun etsiä ja tutkia puumateriaalia innovatiivisilla tavoilla, vaikkakin eri lähtökohdista käsin.
–Kehitämme puutuotteita yhteistyössä arkkitehtien kanssa ja pyrimme löytämään heidän visioidensa mukaisia pintoja ja muotoja – puun kestävyydestä tinkimättä. Taiteen tavoitteet ovat erilaiset kuin meidän, mutta meitä yhdistää mielenkiinto puuhun. Camilla Vuorenmaa työstää puuta eri näkökulmasta kuin me teollisuudessa. Taide avaa meille sellaisia puun merkityksiä, joita emme ehkä ole koskaan huomanneet ajatella, pohdiskelee Siparilan markkinointijohtaja Laura Sojakka.
Yhteistyön molemminpuoliset hyödyt
Pk-yrityksillä ja taiteella on paljon annettavaa toisilleen. Taloudellisten resurssien kanssa painiskeleville taiteilijoille materiaalilahjoitus voi tarjota mahdollisuuden sellaisten teosten luomiseen, jotka muuten eivät olisi toteutettavissa. Yrityskumppaneiden avulla taidetta saadaan myös sellaisten ihmisten ulottuville, joille taide ei välttämättä kuulu jokapäiväiseen elämään.
Yritykselle taiteilijan työ voi tuoda uusia näkökulmia esimerkiksi tuotekehitykseen. Siparilan tapauksessa taiteen tukeminen on osa yrityksen arvojen mukaista yhteiskuntavastuun kantoa.
Pk-yritys voi hyödyntää taideyhteistyötä markkinoinnissaan ja medianäkyvyydessä, ja tavoittaa sen avulla uusia asiakasryhmiä. Kulttuurisponsorointia harjoittavat yritykset nähdään usein kilpailijoitaan innovatiivisempina ja luovempina, mikä osaltaan parantaa yrityksen mainetta ja imagoa. Kulttuurin tukemiseen liitetään usein positiivisia mielikuvia, henkisiä arvoja ja omaleimaisuutta. Taiteen ja pk-yritysten väliseen yhteistyöhön liittyy paljon mahdollisuuksia, joita ei ole osattu vielä täysin hyödyntää.
Lisätietoja:
Markkinointijohtaja Laura Sojakka
Siparila Oy
laura.sojakka (a) siparila.fi
+358 44 333 46 11
Kuvataiteilija Camilla Vuorenmaa
Camillavuorenmaa (a) gmail.com
+ 358 44 2074658
Kuvat pyynnöstä
Kuva: Yksityiskohta Camilla Vuorenmaan maalausinstallaatiosta ”Kammio”vuodelta 2017.
Kuvat: Jussi Tiainen
LISÄTIETOJA:
Siparila on vuonna 2003 perustettu suomalainen perheyritys, joka valmistaa aidosta puusta koteihin ja julkisiin tiloihin ulkoverhous- ja sisäverhouspaneeleita, listoja sekä liimalevyjä. Siparila kehittää puusta ratkaisuja, jotka säästävät aikaa ja kokonaiskuluja rakentajilta tekemällä puutuotteet tehdasoloissa täysin valmiiksi pintakäsittelyä myöden. Siparilan asiakkaita ovat rakennusliikkeet, rautakaupat, arkkitehdit sekä omatoimiset rakentajat. Siparilan tehtaat sijaitsevat Vaajakoskella, Parkanossa ja Kajaanissa. Siparila työllistää 100 puualan ammattilaista ja sen liikevaihto on 18 miljoonaa euroa.
Camilla Vuorenmaa on palkittu, tamperelaissyntyinen taiteilija. Hänelle on myönnetty Suomen Taideakatemian palkinto vuonna 2015 uskalluksestaan laajentaa maalaustaiteen kenttää puukaiverruksilla ja tilallisilla teoksillaan. Vuonna 2013 Camilla Vuorenmaa voitti kansainvälisessä Spring Exhibition näyttelyssä International Solo Award-palkinnon puuteossarjallaan, jota ylistettiin tervetulleena vaihteluna painetun kuvan tulvalle. Camilla Vuorenmaan teoksia on esillä Kiasman lisäksi Areena Gallery Forum Box-tilassa Helsingissä sekä Jyväskylän taidemuseossa.