Miltä näyttää suomalainen sauna?

Sauna kuuluu suomalaiseen arkeen ja juhlaan. Vuosikymmenet suomalaisen saunoivat lähestulkoon samannäköisissä saunoissa, mutta viime vuosina myös saunaa on voinut sisustaa omien mieltymystensä mukaan. Saunan sisustuksessa tärkeää esteettisyyden lisäksi on kestävyys ja helppohoitoisuus.

Puun kestävyyttä haastavissa lämpö- ja kosteusolosuhteissa parantaa tietysti pintakäsittely, mutta yhtälailla myös paneelin muotoilu. Esimerkiksi piilokiinnitettävät saunapaneelit jättävät naulankannat piiloon seuraavan paneelin alle eikä vesi pääse vahingoittamaan puuta kiinnitysjäljistä.

Puu sinällään on jo oiva materiaali saunan sisustukseen, koska se on luonnostaan antibakteerinen, mikä auttaa saunan puhtaanapidossa. Antibakteerisuudella tarkoitetaan, että materiaalissa on bakteereja tappavia tai niiden lisääntymistä estäviä ominaisuuksia. Puun antibakteerinen suoja perustuu uuteaineisiin, jotka ovat luonnon kehittämä oma suojamekanismi. Esimerkiksi havupuiden pihkalla on todettu olevan bakteerien ja sienten kasvua rajoittava vaikutus.

Tämän vuoksi esimerkiksi kuusi on loistava materiaali saunasisustukseen. Saunaan soveltuvista paneeleista esimerkiksi STRUKTUURI-paneelit valmistetaan suomalaisesta kuusesta. Niiden rosoinen pinta tuo myös puun luonnollisuuden esille oksineen ja syykuvineen. Saunaa on perinteisesti sisustettu luonnollisen puun värisillä paneeleilla. Nyt kuitenkin muun kodin sisustuksen teemavärejä on helppo jatkaa myös saunan puolelle.

Kuulostaako tummanpuhuva savusauna, mystinen helmiäisharmaa vai raikas valkoinen sinun jutultasi? Vai haluaisitko kenties nauttia suomalaisen koivun siimeksessä? Kun saunan materiaaliksi valitaan vaaleita sävyjä, kannattaa selkänojat suunnitella huolella ettei ikäviä tummumisia pääse syntymään nojaamisen seurauksena. Kuultavissa sävyissä puun syyt tulevat myös reilusti näkyviin erityisesti sileillä pinnoilla. Tämä kannattaa huomioida saunapaneelia valitaessa. Puun lustossa vaihtelee erilaisia puun tiheyksiä, jotka tulevat esiin pintakäsittelyssä tummempina ja vaaleampina raitoina. Esimerkiksi HAAPA-saunapaneeleissa tämä on hyvin selkeästi nähtävissä. Saman paneelin eri osissa tummuusaste voi vaihdella suurestikin.

Oman mausteensa saunan sisustamiseen tuo myös valaistus. Valolla voi korostaa puuta, kiuasta tai saunan muotoja tai taiteilla vaikka tähtitaivaan saunan tai pesuhuoneen kattoon ihasteltavaksi. Valot voi sijoittaa katon ja seinän rajaan tai lauteiden alle. Alla olevassa kuvassa valoista on luotu pesuhuoneesta saunaan johtava joki valoista.

Saunaan soveltuvilla paneeleilla voi sisustaa myös kodin muita tiloja. Esimerkiksi KOO-paneelit koivusta valmistettuna soveltuvat saunasuojattuina niin saunaan kuin olohuoneeseenkin kuten myös HAAPA- ja STRUKTUURI-paneelitkin. Näin kattomateriaalilla voi linjata kodin sisustusta tai herätellä aisteja vaihtamalla välillä väriä tilojen välillä. Sävytetyilla paneeleilla ja laatoilla pystytään luomaan ihania tunnelmia ja tyylikkäitä kokonaisuuksia.

Sulje haku
Ota yhteyttä