Puu rauhoittaa mieltä ja vähentää stressioireita

Ei ole samantekevää, millaisten seinien ja lattioiden ympäröimänä vietämme päivämme. Sisustusmateriaalien valinnalla voi tukea hyvinvointikokemusta. Uusimman tutkimuksen mukaan puupintojen käytöllä sisustuksessa voidaan selvästi lisätä ihmisten hyvinvointia. Puumateriaalit rauhoittavat mieltä ja kehoa, lisäävät hyvää fiilistä ja vähentävät negatiivisia tuntemuksia, kuten stressin ja väsymyksen tunteita.

Kansainvälisissä tutkimuksissa on havaittu, että sisätiloissa käytetyillä puupinnoilla on selkeitä elvyttäviä vaikutuksia. Puu rauhoittaa ihmisen elimistöä monin tavoin.  Puusisustuksen on todettu muun muassa alentavan verenpainetta ja pulssia sekä vähentävän stressihormonien määrää. Tutkimuksiin osallistuneet ovat kuvanneet puupintaa kodikkaaksi, rauhoittavaksi ja lämmittäväksi. Kyse on kokonaisvaikutuksista, joihin liittyy monia ulottuvuuksia.

– Puulla on hyvin paljon ja yllättäviäkin terveysvaikutuksia. Jo pitkään on tiedetty sen akustiikan erinomaisuus, nyt on löydetty myös puun psykologiset sekä kosketuksen ja tuoksun myönteiset vaikutukset. Ihmiset kokevat puun tuoksun miellyttäväksi ja rauhoittavaksi. Tuoksun myötä sisäilmaan vapautuu myös antibakteerisia ainesosia, joilla on sisäilmaa parantava vaikutus, puupintojen psykofyysisiä vaikutuksia tutkinut psykologian tohtori, dosentti Marjut Wallenius kertoo.  

Wallenius huomauttaa, että jo vähäisemmälläkin määrällä puupintaa voitaisiin saada positiivisia vaikutuksia tilan tunnelmaan.

– Koko rakennuksen tai kaikkien pintojen ei tarvitse olla puuta. Puuta voitaisiin käyttää sisätilamateriaaleina esimerkiksi betonirakennuksissa. Puumateriaaleja suosimalla tiloista voidaan luoda viihtyisämpiä ja terveellisempiä.

Sulje haku
Ota yhteyttä