Puu taipuu taiteeksi Ars Fennica-kilpailussa

Puu ei ole ainoastaan sisustus- ja rakennusmateriaali. Puu pääsee tänä vuonna uudella tavalla esille taiteilija Camilla Vuorenmaan käsittelyssä yhtenä Ars Fennica 2017-kilpailun ehdokkaana. Vuorenmaa on valittu ehdokkaaksi Ars Fennica-taidekilpailuun. Siparila on mukana Camilla Vuorenmaan teoksen mahdollistajana.

Ars Fennica on Suomen suurin taidepalkinto. Ehdokkaiden työt ovat esillä Kiasmassa 13.10.2017 – 18.2.2018. Siparila pääsi kesän aikana kurkistamaan taiteilijan arkeen ja kilpailuteoksen valmistumiseen.

Rohkea ote puun käsittelyyn

Tyyli, jolla Camilla Vuorenmaa käsittelee puuta on määrätietoisen rohkea. ”Tavoitteenani on löytää puusta sen elollinen pinta useiden peittävien värikerrosten ja sävyjen kautta. Tai joskus jopa jättämällä puupinta osin maalaamatta.” kertoo Camilla Vuorenmaa työskentelytavastaan Helsingin Punavuoren työhuoneella.

Camilla ei arastele teemoissaan

Vuorenmaan teoksissa toistuvat teemat, jotka määrittelevät meitä ihmisenä. ”Taiteilija on rohkeasti vienyt yleisön katsomaan näyttelyissään ihmisiä ja yhteisöjä ääriolosuhteissa, joissa tunteet ja dramatiikka ovat piirtyneet teosten välityksellä romanttisena, mutta samalla raakana ja ihmisen aitouden mittarina. Vuorenmaalle ei mikään inhimillinen aihe ole vieras. Hän sukeltaa teoksissaan koskettavasti ihmisyyteen sen pettymysten, vastoinkäymisten ja onnistumisten kautta.” Finnish Art Agencyn perustaja, taidekuraattori Laura Köönikkä kuvaa Camilla Vuorenmaan kädenjälkeä.

Tavoitteenani on löytää puusta sen elollinen pinta useiden peittävien värikerrosten ja sävyjen kautta. Tai joskus jopa jättämällä puupinta osin maalaamatta

Camilla Vuorenmaa on palkittu taiteilija. Hänelle on myönnetty Suomen Taideakatemian palkinto vuonna 2015 uskalluksestaan laajentaa maalaustaiteen kenttää puukaiverruksilla ja tilallisilla teoksillaan. Vuonna 2013 Camilla Vuorenmaa voitti kansainvälisessä Spring Exhibition näyttelyssä International Solo Award-palkinnon puuteossarjallaan, jota ylistettiin tervetulleena vaihteluna painetun kuvan tulvalle.

Suomalainen mänty taipuu taiteeksi

Camilla Vuorenmaan projekti Ars Fennica 2017-kilpailua kohti etenee, kilpailuteoksen materiaalina suomalainen puu.

Taideteokset alkavat hahmottumaan Helsingin Punavuoressa sijaitsevan ateljeen seinillä. Suunnitteluvaiheessa liimalevyt kootaan seinille isoiksi pinnoiksi, joihin hahmotellaan maalilla ääriviivoja.

Mänty on ihanteellinen materiaali puutaiteelle helpon työstettävyytensä ansiosta. Siitä on helppo muokata pienillä taltan painalluksilla muotoja, jotka saavat värit elämään omaa elämäänsä ja kertomaan taiteilijan hahmottelemaa tarinaa.

Camilla Vuorenmaan käyttämät taltat ovat sveitsiläisiä ja saksalaisia. ”Mänty on helppo muokata pienillä taltan painalluksilla muotoja, jotka saavat värit elämään omaa elämäänsä ja kertomaan taiteilijan hahmottelemaa tarinaa. Säilytän talttoja puisessa viinilaatikossa, joka on osoittautunut täydelliseksi talttakoteloksi. Koska se on puuta itsessään, se pitää talttani terävinä pidempään. Kun taltat terotetaan, ne täytyy ”karkaista” puulla, jotta ne pysyvät terässä”, kertoo Camilla työkaluistaan.

Camilla Vuorenmaan Kammio-teos kootaan Kiasmaan useista mäntyliimalevyistä. Tällä hetkellä me saamme kurkistaa jo osaa valmiista Kammio-teoksesta taiteilijan työhuoneelle koottujen levyjen kautta sekä pienen Pinokkion hahmossa.

Teos on nähtävissä Kiasmassa Ars Fennica 2017-näyttelyssä kokonaisuudessaan 13.10.2017 – 18.2.2018. Camilla Vuorenmaan teoksia on nähtävissä tällä hetkellä Areena Gallery Forum Box-tilassa Helsingissä sekä Jyväskylän taidemuseossa.

Sulje haku
Ota yhteyttä