Rakentamisaikaa venytetään turhaan vanhoilla työtavoilla

Maalaustöiden läpimenoajan lyhentäminen toisi rakennuttajille merkittäviä säästöjä

Viime vuosien sateiset kesät ovat heikentäneet ulkomaalauksen laatua ja kestävyyttä sekä sotkeneet rakentajien aikatauluja. Lyhyt ulkomaalaussesonki nostaa julkisivutöiden kustannuksia, kun kaikki tarttuvat pensseleihin samaan aikaan.  Ulkoverhouksen maalaaminen on perinteisesti rytmittänyt myös rakennuskohteiden valmistumisaikatauluja.

Vaikka asennusvalmiita, vakaissa tehdasolosuhteissa maalattuja ulkoverhouspaneeleita on ollut markkinoilla tarjolla jo vuosia, niiden käyttö on edelleen harvinaista.

– Yksi syy, etteivät asennusvalmiit, valmiiksi maalatut ulkoverhoustuotteet ole lyöneet läpi, ovat rakennuskohteiden urakkasopimukset. Kun rakennuskohteen kaikki maalaustyöt niputetaan samaan urakkaan, ei ulkomaalauksesta johtuvia kustannuksia välttämättä osata määritellä kunnolla, valaisee Siparilan myyntijohtaja Olli Prättälä ongelman ydintä.

Valmiiksi maalatut ulkoverhoustuotteet vapauttaisivat rakentamisen vuodenaikojen asettamista rajoitteista, sillä ne antavat mahdollisuuden julkisivun viimeistelyyn myös maalaussesongin ulkopuolella. Telineitä ei tarvitse pystyttää toiseen kertaan, ja samalla säästetään valvonta- ja korjauskustannuksissa, kun julkisivu saadaan kerralla valmiiksi. Maalaustöiden läpimenoajan lyhentäminen toisi rakennuttajille merkittäviä säästöjä.

Jyväskylän Puukuokka-kortteli verhoiltiin valmispaneelilla  

Jyväskylään kesällä 2018 valmistuvan Puukuokka-korttelin kaikissa kolmessa kerrostalossa ulkoverhous on toteutettu valmiiksi maalatulla, piilokiinnitetyllä Topcoat®-ulkoverhouspaneelilla. Kuivissa ja vakaissa tehdasolosuhteissa maalatut ulkoverhouspaneelit takaavat, että puu on riittävän kuivaa ja maalikalvo saa muodostua optimiolosuhteissa, toisin kuin sateiden armoilla olevat ulkomaalaustyömaat.

– Puukuokan kerrostaloihin valittiin valmiiksi pintakäsitelty ulkovuorauspaneeli, jossa naulat jäävät piiloon.

Olen varma, että naulaton julkisivu pidentää ulkoverhouksen huoltoväliä, toteaa Puukuokka-korttelin rakennusurakoitsija Arttu Suuronen JVR-Rakenteesta.

Valmiiksi maalatun ulkovuorauspaneelin asennus edellyttää huolellista työtapaa, sillä kyseessä on valmis pinta. Muuten ulkovuorauksen asentaminen ei eroa perinteisestä verhouksen asentamisesta.

– Kun ulkoverhous toteutetaan valmiiksi maalatuilla, päätypontatuilla paneeleilla, hukkatavaran määrä pienenee, mikä mahdollistaa säästeliäämmän ja ekologisemman rakentamisen. Tämä on hyvin linjassa myös puurakentamiseen liittyvien periaatteiden kanssa. Puurakentamisen tavoitteenahan on ympäristöystävällinen, resurssi- ja energiatehokas rakentaminen, jossa ihmisten on terveellistä asua, summaa Suuronen.

KUVAT:

Kuva 1: JVR-Rakenteen toimitusjohtaja Arttu Suuronen Puukuokka-korttelin työmaalla

Lisätietoja:  

Olli Prättälä, myyntijohtaja
Siparila Oy
olli.prättälä@siparila.fi
+ 358 44 3334 617

Juha Sojakka
Siparila Oy, toimitusjohtaja
juha.sojakka@siparila.fi
+358 10 4242 010

LISÄTIETOJA:
Siparila on kehittänyt vuonna 2008 piilokiinnitettävän, valmiiksi maalatun Topcoat®-ulkoverhouspaneelin, jolle on myönnetty hyödyllisyysmallisuoja. Paneelia on käytetty vaativissa arkkitehtikohteissa ja suurimittaisessa puurakentamisessa muun muassa Luontokeskus Haltiassa Espoossa, Myllypuron puukaupunkialueella sekä Joensuun Ellin kampusalueella. Topcoat®-paneeleita viedään myös Kanadaan ja Hollantiin.

Siparila on vuonna 2003 perustettu suomalainen perheyritys, joka valmistaa aidosta puusta koteihin ja julkisiin tiloihin ulkoverhous- ja sisäverhouspaneeleita, listoja sekä liimalevyjä. Siparila kehittää puusta ratkaisuja, jotka säästävät aikaa ja kokonaiskuluja rakentajilta tekemällä puutuotteet tehdasoloissa täysin valmiiksi pintakäsittelyä myöden. Siparilan asiakkaita ovat rakennusliikkeet, rautakaupat, arkkitehdit sekä omatoimiset rakentajat. Siparilan tehtaat sijaitsevat Vaajakoskella, Parkanossa ja Kajaanissa. Siparila työllistää 100 puualan ammattilaista ja sen liikevaihto on 20 miljoonaa euroa.

Sulje haku
Ota yhteyttä