Teräs ja betoni vapisevat, kun puurakentaminen valtaa alaa arkkitehtonisesti haastavissa kohteissa Suomessa ja ulkomailla. Arkkitehdit ympäri maailman ylistävät puun ympäristöystävällisyyttä, laatua ja rakentamisen nopeutta. Uudet teolliset innovaatiot puurakentamisessa mahdollistavat puun käytön yhä korkeammissa ja laajemmissa kohteissa.

Puisten pilvenpiirtäjien aikakausi ei ole enää kaukana. Arkkitehti Andrew Waugh Iso-Britanniasta uskoo, että nyt on alkamassa puun aikakausi, Timber Age. Waugh’n mukaan puulla rakentaminen on super nopeaa, super tarkkaa ja sillä pystytään luomaan uskomattoman kauniita tiloja. Puurakennuksissa viihtyy ja ne ovat lujatekoisia ja vankkoja Waugh tiivistää. 1600-luku oli kivirakentaminen aikaa, 1700-luvulla rakennettiin tiilestä, 1800-luku oli teräksen valtakautta ja 1900-luku betonin vuosisata. Näyttää vahvasti siltä, että 2000-luku tulee olemaan puun aikakausi.

Ilmastonmuutos vauhdittaa puun käyttöä

Ilmastonmuutos vaatii meitä kiinnittämään päästöihin huomiota. Tähän asti ei ole ollut tarvetta haastaa teräksen tai betonin roolia rakentamisessa. Metsäteollisuus ry:n mukaan puupohjainen rakentaminen kuluttaa vähemmän luonnonvaroja ja energiaa. Jos Euroopan asuntorakentaminen perustuisi betonin sijaan puuhun, luonnonvarojen kulutus vähenisi jopa 70 prosenttia nykyisestä. Samalla rakennusmateriaalien valmistuksen ja rakentamisen aikainen energiankulutus vähenisi 40 prosenttia ja hiilidioksidipäästöt pienenisivät 60 prosentilla. Puu on energiatehokkain rakennusmateriaali, koska muista materiaaleista poiketen puutuotteiden valmistus tuottaa enemmän energiaa kuin kuluttaa.

Siparilasta matalaenergisiä paneeleita rakentamiseen

Siparila on mukana ilmastotalkoissa kehittämällä helppohoitoisia ja kestäviä ulkoverhouspaneeleita, jotka soveltuvat jopa pilvenpiirtäjien julkisivuksi. Jyväskylään rakennettu Puukuokka on hyvä esimerkki taidokkaasta puurakentamisesta.

Lakean kanssa yhteistyössä toteutetussa projektissa Stora Enson CLT-elementit vuorattiin Siparila TOPCOAT®-ulkoverhouspaneeleilla. Paneelit maalattiin valmiiksi tehtaalla ja suojattiin palosuojamaaleilla. Palosuojatut ulkoverhouspaneelit mahdollistaa paloturvallisten rakennusten rakentamisen puusta. Maailma tarvitsee nyt matalaenergisiä rakentamisen ratkaisuja, joiden hiilijalanjälki on pieni. Uusiutuvana luonnonvarana puu tarvitsee ainoastaan aurinkoenergiaa kasvaakseen. Kaikki Siparilan käyttämä puu tulee PEFC-sertifioiduista metsistä, jolla taataan, että metsät säilyvät elinvoimaisina tuleville sukupolville.

Suomessa istumme valtavan metsäomaisuuden päällä. Kestävästi voimme käyttää vuosittain Suomessa 72 miljoonaa kuutiometriä puuta. Tällä hetkellä puuta korjataan teolliseen käyttöön 56 miljoonaa kuutiometriä. Esimerkiksi vuotuiseen kotimaiseen asuntotuotantoon tarvittava puumäärä kasvaa metsissämme vajaan työpäivän aikana. Vaikka siis rakentaisimme kaiken puusta, meille jää puuta vielä yllin kyllin.

Lähteet: