Sauna on suomalaisen kodin sydän. Siellä rentoudutaan ja puhdistaudutaan päivän pölyistä. Saunan sisustukseen on viime vuosina tullut lisää sävyjä ja materiaaleja perinteisten saunamateriaalien rinnalle. Moderni sauna voidaan sisustaa kodin värimaailmaa mukaillen tai aivan omaksi kokonaisuudekseen.

Moderni sauna voidaan rakentaa yhden sävyn ympärille

Oletko ikinä haaveillut täysin valkoisesta saunasta? Vai haluaisitko rentoutua savusaunamaisen tummassa saunassa? Modernin saunan sisustukseen voidaan valita yksi sävy, jonka ympärille saunan sisustus rakennetaan. Esimerkiksi valkoisilla STRUKTUURI-saunapaneeleilla pieneenkin saunaan loihditaan valoisa ilme.

Struktuuri-paneeleiden kohokuvioinen pinta tuo puun syyt ja oksakuvion esille, mikä estää liian kliinisen vaikutelman syntymistä. Valkoisen saunan sisustuksen voi täydentää valkoisilla LAUDE-laudoilla. Valmiiksi kuultavan valkoiseksi sävytetyt, melkein 30 cm leveät laudat ovat piste i:n päälle moderniin saunaan.

STRUKTUURI-paneeleiden värivalikoimasta löytyy valkoisen lisäksi myös luonnollinen hiekan sävy ja kuultava musta. Erityisesti mustien paneelien rinnalle sopivat täydellisesti vaaleat haapalauteet.

Moderni sauna voi myös mukailla luonnonmukaisia sävyjä, joissa puun luonnollinen kauneus pääsee oikeuksiinsa.

Helmiäissävyillä ripaus kimallusta moderniin saunaan

Saunan sisustukseen ripaus itämaista mystiikkaa saadaan ruskean ja harmaan helmiäissävyillä. Helmiäissävyillä pintakäsitelty STRUKTUURI-paneelin pinta kimaltelee tahdikkaasti valon vaikutuksesta eikä varmasti jätä ketään kylmäksi. Helmiäisharmaan sävy käy hyvin koko saunan sisustukseen ja tummaa sisustusta voi keventää vaalealla laudemateriaalilla.

Lämmin helmiäisruskea on uusi sävy modernin saunan sisustamiseen. Helmiäiskimallus ruskean päällä pehmentää ruskeaa sävynä ja tuo tyylikkäästi esiin kuusen oksat ja syykuvion. Helmiäisruskean saunapaneelin kumppaniksi sopii hyvin kuultavan harmaat leveät laudelaudat, jotka tuovat ripauksen viileyttä modernin saunan sisustukseen.

Moderni sauna rakentuu eri puulajeja yhdistämällä

Haapa, koivu ja saarni ovat tulleet suomalaiseen saunaan jäädäkseen. Jokaisella puulajilla on omat ominaispiirteensä, joita yhdistelemällä moderniin saunaan saadaan elävyyttä. Vaalea KUULAS on syykuvioltaan rauhallinen ja sitä käytetään paljon laudemateriaalina. Haapapuun lustokuvio on kuitenkin voimakas, mikä tulee näkyviin haapaa pintakäsiteltäessä revontulen loimua muistuttavina tummuusasteen vaihteluina. Vaaleutensa ansiosta KUULAS-paneelien päälle asettuu modernissa saunassa kauniisti valkoisen, harmaan ja mustan sävyt. Haapapuusta kauniin tekee myös sen lähes oksaton ulkoasu.

KUULAS-paneelien kanssa moderniin saunaan kauniisti sointuu ylellinen saarni. Saarni on syykuvioltaan elävää ja tuo mukavaa rytmikkyyttä VIRE-paneelin kolmiulotteisella pinnalla. Saarnista valmistettua VIRE-paneelia voi käyttää sekä valkoisen että mustan KUULAS-saunapaneelin seurana. Mustassa sisustuksessa saarni tuo valoa modernin saunan sisustukseen, kun taas valkoisten haapa paneelien kanssa saarni toimii tehokkaana katseen vangitsijana.

Alvar Aallonkin suosima koivu tuo moderniin saunaan klassista tyylikkyyttä. Koivu on syykuvioltaan rauhallinen, jonka pintaa piristävät pienet tummat oksat. Koivun luontainen sävy taittuu keltaiseen, jota voi pehmentää käsittelemällä koivun kuultavalla valkoisella. Koivun huonona puolena on sen muita materiaaleja hankalampi asennettavuus. Koivusta valmistetuilla paneeleilla on vahva oma tahto ja ne ehtivät usein kieroutumaan asennusta odottaessaan.

Paneelien asennus pystyyn vai vaakaan

Saunoissa on perinteisesti käytetty vaakapanelointia. Modernissa saunassa paneelit voidaan asentaa myös pystyyn. Pystyyn asennetut paneelit tukevat vaikutelmaa korkeudesta. Pystyyn asennettuna saunaan voi luoda myös kuutioimaista vaikutelmaa jatkamalla seinien vertikaalista panelointia samassa linjassa myös katon läpi.

Myös moderni sauna on alttiina suurille kosteus- ja lämpötilavaihteluille. Tästä johtuen asennuksessa on huolehdittava paneeleiden alle jätettävästä tuuletusraosta sekä katkaisupintojen käsittelystä. Kaikki Siparilan sisustuspaneelit ovat piilokiinnitettäviä, mikä tarkoittaa sitä, että asennusjäljet jäävät seuraavan paneelin alle piiloon. Näin vesi ei pääse vahingoittamaan puuta naulankannoista. Muista kuitenkin aina kuivata lauteet hyvin saunomisen jälkeen sekä antaa saunan kuivaa kylpemisen jälkeen. Näin materiaalit pysyvät kauniina pitkään.

Katso video kuinka Siparilan STRUKTUURI-paneeli asennetaan