Pihalla viihtymiseen kannattaa panostaa, jotta saa kaiken irti kauniista kesäpäivistä. Terassi on ihana paikka grillata, loikoilla auringossa tai vilvoitella saunan jälkeen. Terassilla myös oma rauha on tärkeää. Näkösuojan rakentaminen terassille on helppoa ja nopeaa valmiiksi maalatuilla säleikkörimoilla. Näkösuoja terassille antaa omaa rauhaa ja suojaa katseilta sekä rajaa kauniisti pihan eri osia toisistaan.

Näkösuoja terassille antaa omaa rauhaa

Säleikkörimoista rakennettu terassin näkösuoja on tyylikäs jatke talon julkisivuun. Puiset säleikkörimat antavat keveyttä kivitalon jyhkeälle pinnalle tai jatkavat luontevasti puutalon pehmeää linjaa. Säleikkörimojen mielenkiintoiset muodot ja viisteet antavat monia mahdollisuuksia minkälainen näkösuoja rakentuu terassille. Valikoimassamme on selkeälinjaisia suunnikkaita ja moniulotteisempia vinorimoja. Tietysti valmiiksi pintamaalattuna! Rimojen vakiosävyinä ovat valkoinen, harmaa ja ruskea, mutta tilauksesta valmistamme säleikkörimat kaikissa ulkomaalivärikarttojen peittävissä ja kuultavissa sävyissä.

Näköesteen sopiva korkeus terassille

Kun aloitetaan suunnittelemaan näköestettä terassille, tärkeää on miettiä kuinka korkean ja leveän näköesteen tulisi olla. 1,2–1,5 metriä korkea näköeste riittää antamaan näkösuojaa istujalle. Näköesteen tulee olla vähintään 1,8-metrinen, jotta se suojaa myös seisovaa henkilöä katseilta. Mitä korkeampi terassin näköeste on, sitä vahvemmat tukirakenteet se vaatii. Terassille rakennettavan näkösuojan peittävyyttä lisää myös se, kuinka tiheästi säleikkörimat asennetaan runkopuihin.

Näkösuoja-aita tuo turvaa terassille

Terassin rakentamisessa tulee miettiä myös turvallisuutta. Korkeuserot pihan ja terassin välillä tai terassilta lähtevät portaikot kannattaa aina aidata. Näkösuoja voi toimia myös suojaa antavana aitana terassilla. Näkösuoja-aita terassille voi olla alusta loppuun yhtä korkea tai aidan ilmettä voi keventää madaltamalla asteittain näkösuoja-aidan korkeutta. Säleikkörimoista rakennettu aita on ilmavampi ulkoasultaan, kuin perinteisillä aitalaudoilla rakennettu aita. Muista tarkistaa asuinkuntasi rakennusvalvonnasta onko kunnassasi rajoituksia näkösuoja-aidan korkeudelle.

Rakenna persoonallinen näkösuoja pihalle säleikkörimoista ja kasveista

Näkösuojan voi yhtä lailla rakentaa pihalle. Kun näkösuoja rakennetaan pihalle, voidaan yhdistellä rohkeasti säleikkörimoja ja pensaita sekä puita. Säleikkörimoista rakennettu näkösuoja voi vaihtua hetkeksi kukkivaksi pensasaidaksi, jonka keskellä kasvaa kauniin syysvärityksen saava puu. Tämä tuo pehmeyttä aidan yleisilmeeseen. Pihalle rakennetun näkösuojan runkopuut kannattaa kiinnittää maahan uppoaviin metallitolppiin, mikä parantaa aidan kestävyyttä. Suoraan maahan upotettu puu lahoaa nopeasti maassa olevan kosteuden vaikutuksesta.

Mitä tarvitaan näkösuojan rakentamiseen terassille?

Näkösuoja terassille rakentuu nopeasti ja helposti. Rakentamiseen tarvitaan runkotolppia ja säleikkörimoja. Säleikkörimoissa on monta eri vaihtoehtoa muodon ja sävyn suhteen. Rimojen muodoissa vaihtelee leveydet ja viisteet, joilla on vaikutusta näkösuojan yleisilmeeseen. Näkösuoja terassille voi rakentua suunnikkaan muotoisista rimoista, joiden vastakkaiset sivut ovat yhtä pitkiä tai vinorimoista, joiden sivujen pituus vaihtelee.

Suunnikasrimat: säleikkörima 28×68 mm ja säleikkörima 40×42 mm
Vinorimat: säleikkörima 28×45/30 mm ja säleikkörima 42×42/32 mm

Koska säleikkörimat ovat valmiiksi maalattuja, runkotolpat tulee maalata valmiiksi ennen rimojen kiinnittämistä. Rimat kiinnitetään runkotolppiin ruuveilla. Mikäli näkösuoja terassille on korkea, kannattaa varmistaa, että näkösuoja on tukevasti kiinnitetty terassille tai maahan. Näkösuojan tulee kestää tuulta eikä se saa kaatua nojaamisen vaikutuksesta.

Kiinnityskohdat ja katkaisupinnat tulee maalata runsaalla maalilla, jotta kosteus ei pääse imeytymään puuhun. Kosteuden imeytyminen puuhun saattaa aiheuttaa maalipinnan halkeilua. Rimojen kiinnittämisessä kannattaa käyttää sapluunaa, joka voi olla esimerkiksi laudasta sahattu pala. Sapluunalla varmistetaan, että rimojen välit ovat yhtä suuret. Rimojen sijainnin voi myös mitoittaa ja merkitä runkotolppaan.