Apulanta Oy pelastamassa historiallista insinööritaloa Tampereella

Apulanta-yhtye, joka on yksi Suomen tunnetuimmista rock-bändeistä, pelastaa myös vanhoja kiinteistöjä. Yhtyeen rumpali, Sipe Santapukki, tunnetaan paitsi musiikkiurastaan myös aktiivisesta roolistaan näissä entisöintiprojekteissa.Tampereen Niemenrannassa sijaitseva, alun perin tehtaan insinööritaloksi rakennettu arvokiinteistö on Apulanta Oy:n viimeisin kohde.  Santapukki kertoo kiinteistön rikkaasta historiasta, joka ulottuu tehtaan viljelyksistä ja eläinfarmeista aina klubitaloksi asti.

”Rakennus on yksi Niemenrannan ensimmäisistä ja toimi pitkään tehtaan palveluksessa. Se on myöhemmin rapistunut ja käynyt läpi monta omistajaa”, Santapukki valottaa. Kiinteistö siirtyi lopulta valtion omistukseen ja myytiin huutokaupalla, missä Santapukki ja hänen yrityksensä Apulanta Oy onnistuivat voittamaan tarjouskilpailun.

Santapukki, joka tuntee Tampereen hyvin, oli jo pitkään seurannut kiinteistön tilannetta. ”Harmitti, kun se meni ensin sivu suun. Mutta lopulta saimme sen ostettua ja aloitimme laajan entisöintiprojektin”, hän iloitsee.

Projekti on vaatinut paljon työtä, sillä rakennus oli päässyt pahaan kuntoon. ”On sääli, että näin merkittävä rakennus oli päästetty rapistumaan. Onneksi nyt olemme saaneet sen jo hyvään kuntoon”, Santapukki kertoo ylpeänä.

Kiinteistön suunnitteli Birger Federley, paikallisesti arvostettu arkkitehti, mikä lisää entisestään sen kulttuurihistoriallista arvoa. Santapukki ja hänen tiiminsä jatkavat työtä, jotta rakennus palautetaan entiseen loistoonsa ja säilytetään tuleville sukupolville.

Apulanta valitsi Siparilan tuotteet Tampereen restaurointiprojektiin

Sipe Santapukin ja hänen tiiminsä sitoutuminen laatuun ja kotimaisuuteen näkyy myös valinnoissa, joita he tekevät rakennusmateriaaleille. Tampereen Niemenrannan projektissa he ovat päättäneet käyttää Siparilan tuotteita, jotka ovat tunnettuja korkeasta laadusta ja kotimaisesta valmistuksesta. Santapukki korostaa, että ”korjauksessa ei voi käyttää mitä tahansa, vaan tarvitaan parasta laatua ja mieluiten läheltä.”

Projektissa on entisöity vanhoja koristeita ja julkisivuja, mutta myös uusittu puutteellisia rakenteita. ”Alkuperäisiä listoja ei ole kaikkialla säilynyt, tai ne ovat olleet liian huonossa kunnossa. Siparilalta löytyi sopivat profiilit, jotka kunnioittavat rakennuksen historiallista ilmettä”, Santapukki kertoo.

Yhteistyö Siparilan kanssa on sujunut erinomaisesti. ”Toimitukset saapuvat ajallaan ja oikeassa määrin, mikä on rakennusprojekteissa elintärkeää”, hän toteaa. Tämä saumaton yhteistyö on auttanut projektin sujuvassa etenemisessä, välttäen viivästyksiä ja kustannusten nousua.

Santapukki pitää erityisen tärkeänä sitä, että käytettävät materiaalit sopivat yhteen kiinteistön historiallisen arvon kanssa. Siparilan tuotteiden laatu ja design tukevat tätä tavoitetta. ”Ne eivät ole perusrautakaupan listoja, vaan erikoisprofiileja, jotka vastaavat aikakauden vaatimuksia,” hän korostaa.

Kestävyys ja ympäristöystävällisyys ovat myös keskeisiä kriteerejä materiaalivalinnoissa. ”On tärkeää, että materiaalit ovat kotimaisia ja niiden ympäristövaikutukset ovat minimissä. Tämä paikallisuus on samankaltaista kuin ruoan suhteen — vaikka se ei olisi luomua, paikallinen tuotanto on ympäristön kannalta kestävin ratkaisu,” Santapukki sanoo.

Visuaalisuus ja yksityiskohdat Siparilan tuotteilla tässä projektissa

Projektissa keskeisiä elementtejä ovat visuaalisuus ja yksityiskohdat. Sipe Santapukki kertoo, kuinka tilan korkeus määritteli leveiden listojen käytön ja erikoisprofiilien valinnan. ”Design ei ole omaa alaani, mutta kokemus on opettanut tunnistamaan, mikä sopii historialliseen ympäristöön. Eksklusiivisuus ja tuotteen laatu ovat avainasemassa,” Santapukki selittää.

Kun puhutaan tulevaisuuden projekteista ja Siparilan tuotteiden käytöstä, Santapukki on vakuuttunut. ”Tämän projektin kokemus on osoittanut, että kun kaikki sujuu hyvin, ei ole syytä vaihtaa toimivaa konseptia. Kestävyys ja laatu ratkaisevat,” hän toteaa.

Henkilökohtaisesti Santapukki on vakuuttunut erityisesti Siparilan hopeasävyisestä paneelista ja erikoispuupaneeleista, joita hän on käyttänyt omassa kodissaan. ”Yksinkertaisella ratkaisulla olemme saaneet aikaan upeita efektejä. Ammattilaisetkin ovat kehuneet näitä valintoja,” hän iloitsee.

Lopuksi, kun kysytään kenelle hän suosittelisi Siparilaa, vastaus on selkeä: ”Kaikille, jotka remontoivat tai rakentavat uutta. Ei ole kohdetta, jossa ei jossain vaiheessa tarvittaisi laadukkaita listoja, tehosteseiniä tai Suomalaisesta puusta tehtyä ulko- tai sisäverhousta.”

Tämä Tampereen projekti osoittaa, kuinka huolella valitut yksityiskohdat ja oikeat kumppanit voivat elvyttää ja kunnioittaa historiallista rakennusta, samalla tuoden modernia laatua ja kestävyyttä. Santapukin ja hänen tiiminsä työ jatkuu, ja heidän intohimonsa vanhojen rakennusten pelastamiseen säilyy yhtä vahvana kuin heidän sitoutumisensa laatuun ja ympäristön huomioon ottamiseen.

Siparilan tuotteet:

KINOS-peitelista-/jalkalista: https://www.siparila.com/tuote/kinos-peitelista-jalkalista/
SOLA-sisustuspaneeli: https://www.siparila.com/tuote/sola-sisustuspaneeli/

Kohde
Insinööritalo, Tampere

Rakennusvuosi
1917

Käytetyt tuotteet:
KINOS-peitelista-/jalkalista, SOLA-sisustuspaneeli

Kategoria
Sisustaminen, viimeistely