Kainuun sairaala

Kainuun uuden sairaalan ykkösvaiheen laajuus on noin 30 000 bruttoneliömetriä, mikä on noin kolme neljäsosaa rakenteilla olevan uuden sairaalan pinta-alasta. Potilastyö äskettäin valmistuneissa tiloissa alkoi käyttöönotto- ja muuttovaiheen jälkeen tammikuun 2020 loppupuolella. Tehokkaan suunnittelun ansiosta uuden sairaalan 46 000 neliötä korvaa useita käyttöikänsä päähän tulleita rakennuksia, joissa on noin 52 000 neliötä tilaa. Arkkitehtisuunnittelultaan Kainuun uusi sairaala edustaa tämän päivän sairaalasuunnittelua, jossa toiminnot ovat kompaktisti lähellä toisiaan ja potilaan helposti saavutettavissa.

Kainuun sairaala on Suomen ensimmäinen allianssimallilla toteutettu sairaalahanke, jonka tilaajana on Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon yhtymä. Tilaajan toiveena oli alusta lähtien puun hyödyntäminen rakentamisessa.  Rakennuksessa on käytetty ulkoseinä- ja räystäselementtejä, jotka on teollisesti palosuojattu kaikilta neljältä sivulta. Sairaalarakennuksen ennsimmäisen vaiheen julkisivussa on noin 450 puurakenteista ja -verhoiltua elementtiä. Kaikkiaan suomalaista kuusta on käytetty noin 10 000 neliön verran.

Julkisivun puuelementtien paneelit leikittelevät harmaan eri sävyillä, mikä poikkeaa sairaaloiden totutusta valkoisesta layoutista. Palosuojatun puun pinnalla vaihtelevat vaalean harmaa 619X, harmaa 571X sekä tumma harmaa 565X. Osassa seiniä vaalean harmaata pintaa on rytmitetty lämpimän sävyisellä harmaalla (569X), jota on käytetty ikkunarivistöjen kohdalla paneloinnin suuntaa vaihtaen. Paneeleiden profiileina vaihtelevat viistereunainen UTW 28×120 mm paneeli sekä suorareunainen UTS 28×160 mm paneeli. Puu näkyy vahvasti myös sairaalan sisätilojen pinnoilla.

Kohde
Kainuun keskussairaala, Kajaani

Rakennusvuosi
2017-2020

Rakennuttaja
Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä

Suunnittelija
Nicola Ugas, Sweco Architects Oy

Käytetyt tuotteet:
SAFE palosuojattu paneeli UTW
SAFE palosuojattu paneeli UTS

Kategoria
Ulkoverhous