Viime vuosien sateiset kesät ovat sotkeneet rakentajien aikatauluja ja heikentäneet ulkomaalauksen laatua. Lyhyt ulkomaalaussesonki nostaa julkisivutöiden kustannuksia, kun kaikki tarttuvat pensseleihin samaan aikaan.  Ulkoverhouksen maalaaminen on perinteisesti rytmittänyt rakennuskohteiden valmistumisaikatauluja. Valmiiksi maalatut ulkoverhouspaneelit vapauttavat rakentamisen vuodenaikojen asettamista rajoitteista.

– Rakentajan näkökulmasta on mukavaa, kun ulkoverhous tulee kerralla kuntoon. Olemme saaneet suuria säästöjä, kun työmailla ei tarvitse nousta kuin kerran telineille. Esimerkiksi henkilönostinkulut voi heti puolittaa, toteaa Puukuokka-korttelin rakennusurakoitsija Arttu Suuronen JVR-Rakenteesta.

Sää on aina epävarmuustekijä Suomessa. Valmiiksi maalatuilla TOPCOAT®-paneeleilla rakennuskohde voidaan rakentaa valmiiksi minä vuodenaikana vain, myös talvella. Keväällä voidaan aloittaa heti pihatyöt, kun ei tarvitse odottaa julkisivun maalauksen valmistumista. Kerralla valmis ulkoverhous nopeuttaa aikatauluja ja sujuvoittaa rakennusprojektia kokonaisuutena.

Naulattomat puujulkisivut Jyväskylän Puukuokka-korttelissa

Jyväskylään kesällä 2018 valmistuneen Puukuokka-korttelin kaikissa kolmessa kerrostalossa ulkoverhous on toteutettu valmiiksi maalatuilla, piilokiinnitettävillä Topcoat®-ulkoverhouspaneeleilla. Julkisivuissa on käytetty mustaksi maalattua ulkoverhouspaneelia sekä lehtikuusiverhousta. Kuivissa ja vakaissa tehdasolosuhteissa maalatut ulkoverhouspaneelit takaavat, että puu on riittävän kuivaa ja maalikalvo saa muodostua optimiolosuhteissa, toisin kuin sateiden armoilla olevilla ulkomaalaustyömailla.

– Päältä naulattavissa julkisivuissa naulat alkavat näkymään 3-5 vuoden päästä. Naulankannat keräävät kosteutta ja vesi alkaa kerääntymään naulan kohdalle.  Paneelien piilokiinnitys on julkisivun huoltamisen kannalta toimiva ratkaisu. Naulankannat eivät jää näkyviin, mikä pidentää julkisivun kestävyyttä ja huoltoväliä, summaa Suuronen.

Topcoat®-ulkoverhouspaneeleiden maalipinnalle myönnetään 10 vuoden takuu. Takuu edellyttää, että paneelit on asennettu oikein ja katkaisupinnat on maalattu puun pitkäaikaiskestävyyden takaamiseksi.

Pienempi hukka mahdollistaa säästöä rakentamisessa

Valmiiksi maalatun ulkoverhouspaneelin asennus edellyttää huolellista työtapaa, sillä kyseessä on valmis pinta. Muuten piilokiinnitettävän ulkoverhouksen asentaminen ei eroa perinteisen verhouksen asentamisesta.

– Kun ulkoverhous toteutetaan valmiiksi maalatuilla, päätypontatuilla paneeleilla, hukkatavaran määrä pienenee, mikä mahdollistaa säästeliäämmän ja ekologisemman rakentamisen. Tämä on hyvin linjassa myös puurakentamiseen liittyvien periaatteiden kanssa. Puurakentamisen tavoitteenahan on resurssi- ja energiatehokas rakentaminen, summaa Olli Prättälä Siparilasta.

Julkisivun viimeistelyyn sujuvuutta

Julkisivupintojen asentamisen jälkeen alkavat rakennuksen viimeistelytyövaiheet, kuten ikkunapielien panelointi, nurkkien listoittaminen ja kattoa rajaavat otsalaudat. Viimeistely täytyy tehdä huolella, jotta vesi ei pääse rakenteisiin.

– Siparila on kehittänyt rakentajien avuksi määrämittaan sahatut smyygilaudat ja asentamista nopeuttavan alumiinilistan, jonka avulla laudat asettuvat helposti paikoilleen. Laudat ovat kolmelta sivulta pintamaalattuja ja vaativat vain nopean viimeistelymaalauksen kiinnitysjälkien peittämiseksi. Myös ongelmallisten vinojen ikkunoiden tiivis viimeistely onnistuu smyygiratkaisullamme, Prättälä kertoo.

Myös nurkat voi nykyään toteuttaa täysin valmiilla nurkkaelementeillä eikä irtolautojen kanssa tarvitse enää taiteilla työmaalla. Nurkkaelementtien etuna on se, että nurkat eivät ala ajan saatossa irvistelemään kuten irtolaudoista valmistetut nurkat. Kaikki viimeistelytuotteet ovat pintamaalattuja, mikä nopeuttaa rakentamista ja tekee lopputuloksesta heti viimeistellyn näköisen. Puukuokka-kortteliin tilattiin paneeleiden lisäksi myös nurkka- ja smyygilistat.

– Meillä oli Siparilan kanssa hyvä yhdessä tekemisen meininki. Rakennuskohteen yksityiskohdat käytiin läpi ennen urakan alkua ja paneelien lisäksi nurkka- ja smyygilaudat toimitettiin työmaalle valmiiksi maalattuina sovitussa aikataulussa. Näin työmaa ei täyttynyt rakennusmateriaaleista eikä tuotteita tarvinnut makuuttaa säiden armoilla, iloitsee Arttu Suuronen JVR-Rakenteelta.

Lue tarkempi projektikuvaus Puukuokan rakentamisesta täältä.

TOPCOAT-ulkoverhouspaneelien hyödyt tiivistetysti

  • Valmiiksi maalattuja paneeleita ei tarvitse pintakäsitellä työmaalla asentamisen jälkeen
  • Henkilönostinkulut pienenevät, ei pintamaalauskuluja
  • Paneelien päätyponttaus vähentää hukkaa ja pienentää jätemääriä
  • Rakennusprojekti voidaan tehdä valmiiksi ympäri vuoden

Siparila on kehittänyt vuonna 2008 piilokiinnitettävän, valmiiksi maalatun Topcoat®-ulkoverhouspaneelin. Paneelia on käytetty vaativissa arkkitehtikohteissa ja suurimittaisessa puurakentamisessa muun muassa Luontokeskus Haltiassa Espoossa, Myllypuron puukaupunkialueella sekä Joensuun Ellin kampusalueella. Topcoat®-paneeleita viedään myös Kanadaan ja Hollantiin.