Puu on kaunis materiaali, joka on myös luonnollinen osa suomalaista ympäristöä. Käyttämällä puuta luodaan kodikkaita ympäristöjä, joissa on hyvä olla ja asua. Puu on myös tehokas ja kestävä tapa rakentaa. Tutustu puun ominaisuuksiin, jotka tekevät siitä energiatehokkaan, ympäristöystävällisen ja viihtyisän rakennusmateriaalin.

1. Puu on luontaisesti kestävä

Puu on kaunis, mutta myös kestävä materiaali – se on painoonsa suhteessa kestävämpää, kuin mikään muu materiaali. Lisäksi puun pehmeys tekee siitä helposti työstettävän. Tämä mahdollistaa sekä hyvin jykevän että keveän muotokielen käytön, massiivisen voimakkaat rakenteet tai pitsimäisen koristeelliset yksityiskohdat.

Puun luontaiset ominaisuudet tekevät siitä sopivan ratkaisun erityisesti Suomen vaihtelevaan säähän. Puu muistuttaa lämmönjohtavuudeltaan lämmöneristeitä. Tämän lisäksi puun lämpölaajeneminen on myös huomattavasti vähäisempää kuin teräksen.

2. Vuosisatoja vanha, turvallinen vaihtoehto

Puu on yksi historian vanhimmista rakennusmateriaaleista. Puun pitkä historia perustuu sen luonnollisiin ominaisuuksiin – kestävyyteen ja pehmeyden mahdollistamaan helppoon työstettävyyteen. Puu on myös turvallinen rakennusmateriaali. Erityisesti puutuotteiden paloturvallisuutta on kehitetty pintakäsittelymenetelmillä ja -aineilla merkittävästi. Nykyisin puutalot täyttävät kaikki samat paloturvallisuusvaatimukset, kuin muut rakennusmateriaalit.

3. Puurakentaminen luo viihtyisyyttä

Puurakentaminen on luonteeltaan betonirakentamista yksinkertaisempaa, nopeampaa ja halvempaa, mikä mahdollistaa monipuolisemmat arkkitehtoniset ratkaisut esimerkiksi vaaka- ja pystysuuntaisten porrastusten avulla.

Puulla on myös luonnollisia, rauhoittavia ominaisuuksia. Yksi näistä on sen äänieristysominaisuus, joka perustuu puun huokoisuuteen ja pehmeyteen. Puutalot ovat akustiikaltaan miellyttäviä. Muun muassa tästä johtuen puutalojen ja puumiljöiden asukastyytyväisyys on huomattavasti muita asuinympäristöjä korkeampi.

4. Puu on ympäristöystävällinen materiaali

Rakentaminen tuottaa nykyisin n. 40 % maailman syntyvistä jätteistä. Sen vuoksi vastuullisen rakentajan valinta tulisi olla puu, sillä se on uusiutuva luonnonvara, joka on myös helposti kierrätettävissä. Yksi puun suurimmista eduista on sen kyky varastoida hiilidioksidia ilmakehästä. Esimerkiksi puinen omakotitalo varastoi hiiltä noin 30 tonnia, joka vastaa perheen kymmenen vuoden autoilun tai 10 etelänloman aiheuttamia päästöjä.

5. Energiatehokas ratkaisu

Uudisrakentamisessa ja remontoinnissa rakennusten energiatehokkuus on tärkeää. Lisäämällä puun käyttöä rakentamisessa päästään merkittävästi suurempiin ympäristöhyötyihin, kuin vain rakennusten energiatehokkuutta parantamalla. Puu itsessään on matalenergiatuote. Esimerkiksi ulkoverhouspaneelien valmistukseen tarvitaan vain murto-osa siitä energiasta kuin sitä korvaavien materiaalien valmistukseen. Toisaalta puu on myös merkittävä energialähde.