Vuoden 2017 Asuntomessut järjestetään Mikkelissä, upean Saimaan äärellä. Alue sijaitsee vain kolmen kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Saimaan kaunis luonto on otettu useissa kohteissa mukaan sisustukseen isoilla ikkunoilla ja jykevät männyt maalaavat Saimaan kanssa henkeäsalpaavan taulun. Puusisustamisen osalta suomalainen kuusi on saanut rinnalleen jalopuuta ja lehtikuusta.

Asuntomessuilla nämä elementit ovat päässeet oikeuksiinsa neljässä upeassa kohteessa – Kannustalo Harmaja Saimaassa, MinunLoft MinunValossa, FortumKodissa sekä Saimaan Ateljeessa.

Ylellistä ilmettä saarnilla

Kannustalo – Harmaja Saimaa

Kannustalon Harmaja Saimaa rakentuu aivan veden äärelle, omarantaiselle tontille. Talo on jätetty veden rajasta selkeästi korkeammalle, jotta maisema pääsee oikeuksiinsa olohuoneen suurista ikkunoista. Sisustussuunnittelija Susanna Vento on liittänyt sisustukseen ympäröivän luonnon sävyjä. Harmaat laattalattiat ja punaruskeat nojatuolit nojaavat taitavasti ympäröivään kallioon ja männyn rungoista hehkuvaan punaruskeaan sävyyn. Talon seesteistä tunnelmaa korostaa olohuoneen korkea seinä, jonka sisustusmateriaalina on käytetty saarnia. Saarni on luja, sitkeä ja kulutuksen kestävä jalopuu, jolla on kaunis syykuvio ja vaalea pinta.

Kannustalon Harmaja Saimaassa saarnin kaunis pinta pääsee oikeuksiinsa VIRE-paneelin kolmiulotteisella pinnalla. Ristomatti Ratian suunnittelema aaltoileva pinta leikkii valolla ja varjolla muuttaen muotoaan katselusuunnasta riippuen. VIRE-paneelissa saarnin pintaa on korostettu valkokäsittelyllä. Kannustalon korkeassa olohuoneessa suurina pintoina käytetty puu tarjoaa myös loistavan akustiikan.

Susanna Vennon käsialaa ovat selkeät linjat sisustuksessa. Olohuoneesta avautuva näkymä makuuhuoneeseen jatkaa samaa seesteistä tunnelmaa. Makuuhuoneen päätyseinä on sisustustettu olohuoneen tunnelmaa jatkaen saarnilla. VIRE-paneelin saarnin valkokäsittelyä on korostettu ympäröivillä valkoisilla seinillä.

Olohuoneen kanssa samaan tilaan rajautuvat makuuhuoneen lisäksi keittiö ja eteinen. VIRE-paneelista on tehty sisustuksen punainen lanka, joka sitoo tilat tyylikkäästi yhteen. Sekä keittiön että eteisen katossa on käytetty olohuoneen ja makuuhuoneen seinän kanssa yhtenäistä saarnia. Valkokäsitelty puupinta vangitsee monimuotoisuudella ja houkuttelee silmää seuraamaan elävää syykuvion vaihtelua puun pinnalla. Katso lisää kuvia täältä!

Suomalainen kuusi pitää pintansa saunassa

Pitkään saunojen sisustusta hallinnut tervaleppä on joutunut väistymään suomalaisen kuusen tieltä. Kuusi on perinteinen saunamateriaali, jonka karkea hienous pääsi unohtumaan 1990 ja 2000 luvun taitteessa. Siparilan kehittämä luonnonmukainen struktuuripinta on tuonut kuusen uudelleen sisustajien suosioon. Kuusi soveltuu materiaalina saunaan, koska sillä on tuore miellyttävä tuoksu ja sen väri on tasainen vaalea. Kuusi on myös pehmeä puulaji ja täten miellyttävä kosketukselle saunassa. Kuusesta ei myöskään irtoa kuumuuden vaikutuksesta pihkaa toisin kuin esimerkiksi männystä.

MinunLoft – MinunValo

MinunValo on tyylikäs ja puhdaslinjainen koti, jonka materiaalivalinnoissa yhdistyvät puu, teräs ja mikrosementti. Suuret ikkunat niin ylä- kuin alakerrassa suorastaan kutsuvat luonnon sisään. Spa-osaston katossa ja saunassa on käytetty mustaa STRUKTUURI-paneelia, joka sopii kauniisti yhteen vaaleiden lauteiden ja spa-tilan mikrosementin kanssa. STRUKTUURIn 176 mm leveä tumma paneeli tuo syvyyttä muuten vaaleaan tilaan. Saunaan vastapäätä ikkunan alle sijoitettu valkoinen ovaalin muotoinen amme on upea vastapaino tummalle saunalle. Saunan lasiseinä sitoo saunan spa-tilaan ja mahdollistaa upean järvinäkymän saunan lauteille saakka.

MinunValo on mielenkiintoinen kohde kokonaisuudessaan. Messukohteessa on parhaillaan käytössä Terve talo -sertifiointi VTT:n toimesta.

FortumKoti

FortumKoti on kaksion kokoinen minitalo, joka on rakennettu kahdesta tilaelementistä. Pientalomalli on ensiesittelyssä asuntomessuilla ja se on lähes nollaenergiatalo, joka esittelee uusia tapoja tuottaa ja käyttää energiaa sekä mahdollisuuksia vähentää päästöjä omassa arjen asumisessa. Asunnon käyttösähkö tuotetaan itse aurinkopaneeleilla ja tuotettua sähköä voidaan myös varastoida.

FortumKodin saunassa yhdistyy mielenkiintoisesti moderni helmiäisharmaa sekä perinteinen kataja. Saunan katossa ja seinissä on käytetty STRUKTUURI-paneelia, joka lähes 20 cm leveänä tuo tilan tuntua pieneen saunaan. Ylellinen helmiäisharmaa sointuu mukavasti moderniin pesuhuoneen laatoitukseen ja katajan rungosta liimattu kattoelementti on mukava yllätys muuten modernisti sisustetussa kodissa.

Kestävä ja ylellinen terassi lehtikuusesta

Saimaan Ateljee

Saimaan Ateljee sijoittuu korkean kallion päälle aivan Saimaan rannan tuntumaan. Rakennusliike Avikainen on hyödyntänyt kohteen sijainnin täydellisesti rakentamalla paritaloihin suuret, lasitetut parvekkeet, joissa Saimaan elämään ja vuodenaikojen vaihtumista voi seurata tuulelta ja sateelta suojassa. Saimaan Ateljeen terassilaudoiksi on valittu lehtikuusi jatkamaan kotien olohuone ja keittiötiloja tyylikkäästi, mutta luonnonmukaisesti.

Lehtikuusi on loistava vaihtoehto terassilaudoitukseen sen luonnollisen kestävyyden ansiosta. Lehtikuusi harmaantuu kauniisti käytössä ja kestää normaalia kuusilautaa paremmin säärasitusta. Saimaan Ateljeen terasseilla lehtikuusta on käytetty 145 mm leveänä sekä erittäin massiivisena 195 mm leveänä ja jopa 45 mm paksuna. Terassin ehdoton katseenvangitsija on lehtikuusesta on valmistettu “kehto”, joka on kiinnitetty talon runkorakenteisiin.