Roihan perhe Kaarinassa on tehnyt suomalaista rakennushistoriaa rakentamalla ensimmäisen Joutsenmerkityn yksityisen omakotitalon. Kivitalon ilmettä pehmentämään valittiin Siparilan  kestokuultavat ulkoverhouspaneelit.

Salla, Sami, Edvin ja Ellen saavat ihailla Turun saariston maisemia meren kera uudesta talostaan. Heidän uusi kotinsa on Suomen ensimmäinen Joutsenmerkin saanut omakotitalo. Joutsenmerkki eli pohjoismainen ympäristömerkki kertoo puolueettomasti tuotteiden ympäristöystävällisyydestä – tuotteen turvallisuutta ja laadukkuutta unohtamatta. Se ohjaa vastuulliseen, ympäristön paremmin huomioivaan kuluttamiseen.

– Projekti on ollut pitkä ja haastava, sitä ei käy kieltäminen. Mutta olemme äärimmäisen ylpeitä siitä, että saimme tämän maaliin saakka. Kerromme mielellämme kaikille ympäristöystävällisestä rakentamisesta kiinnostuneille, että kotimme tosiaan on ensimmäinen laatuaan.

Käytännössä Joutsenmerkin saaminen tarkoittaa tiukan materiaalilokin ylläpitoa. Rakentaminen on vaatinut täsmällisyyttä ja tietämystä niin rakennuttajilta kuin urakoitsijoilta. Jokaisen kiinteän rakennusmateriaalin on pitänyt täyttää tietyt Joutsenmerkin vaatimat standardit. Esimerkiksi ulkoverhouspaneeleille ja sisustuspaneeleille ei ole omaa tuoteryhmää, joten valmistajan vastuulle jää dokumentointi tuotteen ympäristöystävällisyydestä. Tukena perheellä on ollut Joutsenmerkin avulias ammattitaitoinen henkilökunta sekä 40-sivuinen ohjeistus standardeista.

Kivitalon pehmeämpi puoli

Kaksikerroksisen talon muotokieli sai pehmeyttä Siparilan ulkoverhouspaneeleista. Aitojen rimat ovat myös Siparilan valikoimista. Kivi ja puu lyövät kohteessa tyylikkäästi kättä.

– Ihan alusta asti tiesimme, että tahdomme myös puuta materiaaliksi julkisivuun. Halusimme luoda sillä astetta kodikkaamman tunnelman heti ulkotiloista alkaen, Salla kertoo.

Talo on rakennettu HEVI Kivitalojen FinnEPS -harkoista ja arkkitehtina on toiminut Eevamaria Timlin Ark Timlinistä. Perhe pohti pitkään eri vaihtoehtojen välillä, mutta lopulta kivitalon edut voittivat. Helpohko rungon rakentaminen sopi Sallan ja Samin suunnitelmiin. Energiatehokkuus oli myös lyömätön valttikortti.

Tarkasti sertifioitu

Joutsenmerkin saadakseen perheen on pitänyt valita taloon puulajeja, jotka eivät ole kiellettyjen listalla. Sen lisäksi 70 % puutavarasta pitää olla FSC- tai PEFC-sertifioitu, loput tarkastettuja. Kyllästettyä puuta kohteessa ei ole saanut käyttää. Määräykset koskevat kattotuoleja, runkoa, alapohjaa, paneeleita ja julkisivua.

– Meille Siparila oli itsestään selvä valinta. Tuotteet ovat tunnettuja ja kaiken lisäksi ne täyttivät Joutsenmerkin asettamat kriteerit. Lisäksi puumateriaalien sertifiointiasiat ovat Siparilalla erittäin hyvin hoidettu.

Vaivaton asennus

Terassien seiniin ja kattoihin asennettiin valmiiksi maalattua TOPCOAT -ulkoverhouspaneelia.

– Oli suuri helpotus saada valmista paneelia, joka ei tarvinnut muuta kuin asentaa paikoilleen. Asennus oli helppoa, ensimmäisen rivin asentamista helpottivat aloituskoukut. Niiden avulla rivin sai heti suoraan. Meitä paneeleissa ihastutti myös se, etteivät naulat jääneet näkyviin, Sami tarkentaa.

Nyt perhe on saanut nauttia kättensä töistä viime kesästä lähtien.

– Me nautimme kotona olosta perheen kesken. Tässä talossa täyttyvät unelmamme esteettisestä ja mukavasta asumisesta sekä vähän mökkeilystäkin, sillä uimaranta on muutaman minuutin kävelymatkan päässä, Salla kertoo.

Seuraa Joutsentalon tarinaa perheen sivustolla www.joutsentalo.fi sekä Instagramissa @joutsentalo.

Teksti Tanja Hakala Kuvat Johanna Lehtinen