Siparilan TOPCOAT®-paneelilla verhoiltu 8-kerroksinen puukerrostalo Puukuokka on valittu vuoden 2015 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnonsaajaksi. Puukuokan pääsuunnittelijana on ollut Arkkitehti Anssi Lassila Arkkitehtitoimisto Oopeaa:sta.

Siparila on vastannut kohteessa ulkoverhouksen valmistamisesta sekä asentamisesta. Suomen Arkkitehtiliitto Safan mukaan Puukuokka on kohde, jossa yhdistyvät kohtuuhintainen asuminen, puurakentaminen  sekä uusien tekniikoiden edistäminen.

Ihmisläheisyys ja kunnianhimoinen työ valintaperusteina

Palkinnonsaajan valitsi tänä vuonna säveltäjä Kaija Saariaho, joka perustelee valintaansa seuraavin sanoin:”Voittajaksi valitsemassani Puukuokassa yhdistyvät asiat, joita arvostan sekä arkkitehtuurissa että elämässä: se on uskalias ja kunnianhimoinen työ, johon sisältyvät uuden rakennusteknologian tutkiminen, ihmisläheisyys, pyrkimys ekologisiin ratkaisuihin ja ihmisen elämänlaadun parantamiseen.”

Saariaho arvioi kaikki viisi ehdolla ollutta kohdetta kiinnostaviksi, kauniiksi ja tyylikkäiksi rakennuksiksi hyvin tutkittuine ratkaisuineen. Valintaperustelu olikin lopulta kokonaisvaltainen: ”Valitsin rakennuksen, joka intuitiivisesti miellyttää minua ja vastaa pyrkimyksiäni ja arvojani. Vierailu asukkaan kodissa ja hänen mielipiteensä asunnon viihtyvyyden ja akustiikan ylivoimaisuudesta vakuuttivat. Itsekin tunsin intiimin ilmapiirin sisään astuessani. Avaran porraskäytävän suurista ikkunoista avautuu metsämaisema eri suuntiin. Puukuokka oli rakennus, jossa kaikilla aisteillani parhaiten viihdyin.”

Marraskuussa 2014 valmistunut Puukuokka on Suomen ensimmäinen 8-kerroksinen puukerrostalo. Yhteistyö Jyväskylän kaupungin kanssa kaavasuunnittelussa on osaltaan merkittävällä tavalla mahdollistanut ekologisen ja energiatehokkaan ratkaisun kehittämisen. Tilaajana ja rakennuttajana on ollut Lakea Oy.

Palosuojattu ulkoverhous TOPCOAT® nopeuttaa ja suojaa

Puukuokan julkisivut on toteutettu Siparilan piilonaulattavalla TOPCOAT®-ulkoverhouspaneelilla, jonka asentamisesta on työmaalla vastannut Siparilan Woodworks -asennuspalvelu. Ulkoverhouksessa on käytetty palosuojattua TOPCOAT®-ulkovehouspaneelia, jolla saavutetaan korkein paloluokka B-s1, d0 rakennukselle.

Tummaa puhuva moderni ja tyylikäs ulkoverhous on Siparilan TOPCOAT® 28 mm paksuisena ja 145 mm leveänä. Kerrostalon kolme sivua on tummaan sävyyn käsiteltyä ja neljäs sivu on toteutettu lehtikuusella, joka on jätetty luonnolliseen tilaan, mikä ajansaatossa patinoituu tyylikkäästi tuoden pintaan harmaan sävyn.

Arkkitehtuurin Finlandia-palkinto nostaa arkkitehtuurin arvostusta

Arkkitehtuurin Finlandia-palkinto myönnetään kolmen viime vuoden aikana valmistuneen merkittävän uuden rakennuksen tai rakennusryhmän suunnittelusta tai korjaussuunnittelusta. Palkinto voidaan myöntää joko suomalaisen tai ulkomaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston Suomeen suunnittelemasta työstä tai suomalaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston ulkomaille suunnittelemasta työstä.

Palkinnon tarkoitus on lisätä luovan ja korkealuokkaisen arkkitehtuurin arvostusta sekä nostaa esille arkkitehtuurin kulttuurista arvoa ja hyvinvointia lisäävää merkitystä.  Suomalaiselle puurakentamiselle tällainen palkinto on erittäin positiivinen viesti sen mahdollisuuksista ja arvostuksesta.

Haluatko lisätietoja?

Lue lisää aiheesta Arkkitehtuuri Finlandian uutisista