Kouvolan Asuntomessuilla nähdään koivua sisustuksessa

Vuoden 2019 Asuntomessuilla Kouvolassa nähdään sisustuksissa murrettuja vaaleita sävyjä ja suomalaista koivua. Estetiikan lisäksi sisustusmateriaaleilla pyritään luomaan voimaannuttavia tiloja hektisen arjen keskelle. Kansainvälisten tutkimusten mukaan sisätiloissa käytetyillä puupinnoilla on selkeitä elvyttäviä vaikutuksia. Puusisustuksen on todettu muun muassa alentavan verenpainetta ja pulssia sekä vähentävän stressihormonien määrää.  

Puun yllättävät terveysvaikutukset

Puulla on hyvin paljon ja yllättäviäkin terveysvaikutuksia. Jo pitkään on tiedetty sen akustinen erinomaisuus, mutta nyt on löydetty myös puun psykologiset sekä kosketuksen ja tuoksun myönteiset vaikutukset.

– Tutkimuksissa on havaittu, että erilaisten luonnonmateriaalien koskettaminen saa ihmisessä aikaan rauhoittumista. Puusisustuksen on myös todettu alentavan stressiä, kertoo Sinikka Huhta-aho puisia sisustuspaneeleita valmistavasta Siparilasta.

On myös havaittu, että mitä enemmän talon näkyvissä sisärakenteissa on käytetty puuta sitä paremmin sisäilman kosteus pysyy terveyden kannalta optimialueella, joka on 30-55%. Tasainen huoneilman kosteus tasaa myös huoneen lämpötilaa ja tekee huoneessa olosta miellyttävän.

Astmaatikot ja atooppisesta ihottumasta kärsivät hyötyvät myös puulla sisustamisesta.
-Puuöljyt ja puumateriaaleista haihtuvat yhdisteet hidastavat punkkien lisääntymistä. Puisten materiaalien käytöllä voidaankin vähentää huonepunkkien terveydelle haitallisia vaikutuksia ihmiselle, Sojakka täsmentää.

Luonnollinen koivu valtaa alaa sisustuksessa

Erityisesti vaalea koivu kiinnostaa nyt kodin sisustuksessa. Suomessa koivua on totuttu näkemään Alvar Aallon suunnittelemissa huonekaluissa, mutta kovana ja kestävänä materiaalina se soveltuu hyvin myös kodin katto- ja seinäpinnoille.

-Puu tuo kotiin rauhallista vastapainoa nykypäivän kiireiselle ja hektiselle arjelle. Aito puu rauhoittaa aisteja ja auttaa miellyttävän akustiikan luomisessa. Vaalea koivu tuo myös ripauksen ylellisyyttä kodin sisustukseen, sisustussuunnittelija Linda Baki kertoo kokemuksistaan.

Bakin suunnittelemasssa Sievitalon Unto kohteessa erilaisia koivuisia puupintoja on käytetty laajalti eri huonetiloissa. Olohuoneessa pystyyn asennettu kolmiulotteinen Vire-paneeli tuo elävyyttä ja lämpöä tasaisten maalipintojen rinnalle. Makuuhuoneessa seesteisen rauhallista tunnelmaa Baki on luonut koivuisilla Pala-paneeleilla, jotka kiinnitetään seinään liimaamalla. Koivuiset puupinnat jatkuvat myös kodinhoitohuoneessa ja WC-tiloissa massiivisten KOO-paneeleiden rimamaisella pinnalla.

-Puusta on tarjolla monenlaisia erilaisia muotoja ja pintoja sisustajalle. Parasta tietysti on se, että puu on ekologinen lähimateriaali ja se on helppo kierrättää käytön jälkeen, Baki iloitsee.

Lue 11 ideaa wc:n sisustamiseen täältä.