Kerran elämässä -projektina omakotitalon rakentaminen

Harri Syrjänen toteutti pitkään ajatuksen tasolla olleen projektin ja rakensi omakotitalon meren äärelle Siuntioon. Siparilan laadukkaat ja asennusvalmiit tuotteet tukivat rakentamista ja varmistivat lopputuloksen, johon ei voinut olla muuta kuin tyytyväinen.

“Talon rakentaminen on aina ollut mielessä. Ei välttämättä aktiivisesti, mutta kuitenkin. Sellainen projekti nyt vain täytyy toteuttaa kerran elämässä.”

Oman talon rakentaminen oli ollut kokki Harri Syrjäsen mielessä jo lähes kaksikymmentä vuotta, kunnes projekti viimein käynnistyi tammikuussa 2023. Sopiva tontti löytyi lopulta kauniilta paikalta meren rannalta.

“Olin pitkään etsinyt tonttia Siuntiosta ja hyvä osui vihdoin kohdalle vuonna 2020. Siinä tontissa kohtasivat kaikki odotukset, kun aiemmat tontit eivät tuntuneet oikeilta”, Syrjänen kertoo. 

Alkuvuodesta alkanut rakennusprojekti eteni reilussa puolessa vuodessa siihen pisteeseen, että kohde valmistui elokuussa 2023. Kyseessä on puusta rakennettu yksikerroksinen elementtitalo, jossa asuintilaa on noin 170 neliötä. 

Lämpökäsitelty puu täytti julkisivun kestävyysvaatimukset

Syrjäsen mukaan talon julkisivumateriaaliksi valikoitunut Siparilan lämpökäsitellystä puusta valmistettu THERMOCOAT-ulkoverhouspaneeli oli selkeä valinta. Yksi keskeinen tekijä oli rakennuksen sijainti meren läheisyydessä, minkä vuoksi paneelin ehdottomana vaatimuksena oli sen säänkestävyys. Mustan THERMOCOAT-paneelin lisäksi talon ulkopintoihin käytettiin myös TOPCOAT®S-paneelia.

“Suolaisen veden äärellä julkisivun täytyy olla kestävä ja sen vuoksi materiaaliksi valittiin lämpökäsitelty puu. Se ei elä ja kestää kovempaa ilmastoa”, Syrjänen kertoo.

Siparilan tuotteet valikoituivat projektiin paitsi lämpökäsittelyn myös helpon ja nopean asentamisen näkökulmasta:

“Oli tärkeää, että sain tuotteet työmaalle valmiiksi maalattuina. Taloa rakennettiin talvella ja olisi ollut hirveä homma maalata paneelit tontilla. Se oli yksi iso stressi vähemmäksi.”

Siparila toimitti kohteeseen kaikki tuotteet valmiiksi maalattuina, jolloin maalausurakkaan ei kulunut aikaa. Vaikka talvi vuodenaikana on luonnollisesti kesää haastavampi paneelien maalaamisen näkökulmasta, Syrjäsen kanta paneeleiden maalaamiseen omalla tontilla on selkeä:

“En olisi kesälläkään ryhtynyt itse maalaamaan. Kun tuotteet tulevat valmiina, voi luottaa siihen, että niissä on tasainen jälki ja laatu.”

Siparila toimitti tasalaatuiset ja valmiiksi asennettavat tuotteet

Siparila toimitti kohteeseen myös muita tuotteita, kuten JALO-, KUULAS- ja KOO2-paneeleita sekä LAUDE-puulaudetta ja –etulautaa. Talon edustalle rakennettu näyttävä terassi on julkisivun tapaan lämpökäsiteltyä puuta. 

Saunaosaston seiniin käytetiin KUULAS-haapapaneelia sävyssä höyry. Pesuhuoneen ja saunan katot tehtiin kuultavan valkoisesta KOO2-koivupaneelista. Lauteet puolestaan rakennettiin Siparilan LAUDE-tuotteilla, joissa sävynä oli kuultava valkoinen ja materiaalina liimattu kuusi. 

Näillä tuotteilla saatiin rakennettua näyttävä vaalea sauna, jonka valoisuus korostuu suuren ulkoikkunaseinän kanssa. Kaikki toimitetut paneelit olivat valmiiksi tehtaalla laadukkaasti pintakäsiteltyjä ja viimeistelty pinta korostuu entisestään paneelien piilokiinnityksen ansiosta – nauloja ei jää näkyviin, pinta on kestävämpi ja heti valmis asennuksen jälkeen.

Syrjänen oli alusta alkaen itse vahvasti mukana rakennusprojektissa ja teki siten myös materiaalivalinnat itse. Siparilan tuotepäällikkö Olli Prättälä huolehti siitä, että Syrjänen sai tuotteet toivomissaan sävyissä.

“Testailin maalia ja sävytteitä ensin itse ja kun löysin oikeat sävyt, välitin ohjeet Ollille. Olen visuaalinen ihminen ja siksi minun täytyi nähdä ne ensin itse, että ymmärsin, mitä haluan. Siparilan puolelta tässä ei ollut mitään ongelmaa, vaan sain tuotteet sellaisina kuin halusin.”

Laadukkaat tuotteet varmistivat toivotun lopputuloksen

Syrjänen on lopputulokseen enemmän kuin tyytyväinen. Koska hän teki paljon asennustyötä itse, asennusvalmiit tuotteet helpottivat rakentamista suuresti.

“Kaikki, mikä helpottaa asennusvaihetta, on ollut tärkeää. Kun rakennetaan puusta, kaiken on oltava mitassaan. Siparilan tuotteissa mitat eivät heitä, eikä lisätyötä pääse siksi syntymään sen vuoksi, että mittojen heittelyn huomaisi kesken asennustyön”, Syrjänen kertoo.

Itse tekeminen oli Syrjäselle tärkeää talonrakennuksen aikana ja Siparilan tuotteet tukivat laadukkaan lopputuloksen syntymistä.

“Se merkitsi minulle paljon, että tuotteet tulivat valmiina, koska käsin on yllättävän vaikeaa saada tehtyä tarkkaa jälkeä. Lopputulos on kyllä ollut hyvä, siitä ei pääse mihinkään”, Syrjänen kiteyttää.

Kohde
Omakotitalo, Siuntio

Rakennusvuosi
2023

Käytetyt tuotteet:
THERMOCOAT-paneeli
TOPCOAT®S-paneeli
Thermodeck Classic 
JALO-sisustuspaneeli
KOO2-sisustuspaneeli
KUULAS-saunapaneeli
LAUDE-puulaude
Etulauta


Kategoria
Sisustaminen, sisustuspaneelit, ulkoverhous, sauna

Sulje haku
Ota yhteyttä