Puurakentamisen taidonnäyte Nuuksion kansallispuistossa

Haltian luontokeskus Nuuksiossa kansallispuistossa, Espoossa on edustava puurakentamisen taidonnäyte. Se on ensimmäinen julkinen rakennus, joka on rakennettu massiivipuuelementeistä ja joka on kokonaan puuta kellarikerrosta lukuun ottamatta.

Keskuksen on suunnitellut Rainer Mahlamäki arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäestä. Haltiasta haluttiiin saada mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittava, minkä vuoksi rakennuksen kellarin yläpuoliset kantavat rakenteet on toteutettu ristiinlaminoiduilla, Stora Enson valmistamilla ja sen tytäryhtiön Eridomic Oy:n toimittamilla CLT-levyillä.

Haltian seinäelementtien julkisivuissa käytettiin valmiiksi maalattua Siparilan TOPCOAT®-ulkoverhouspaneelia, johon päädyttiin rakennuksen muodon takia. Julkisivun vaativa muoto ei olisi mahdollistanut paneelien asennusta tehtaalla ja kustannusten minimoiseksi haluttiin heti valmis. Näin ollen elementit toimitettiin työmaalle vain tuulensuojalevy pintanaan, minkä jälkeen Siparila vastasi julkisivujen koolauksesta ja paneloinnista.

Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki oli suunnitellut ulkoverhouksen muodoksi suorareunaisen UTS-profiilin. Julkisivupaneelin paksuudeksi päätettiin 28 mm takaamaan sen kestävyyttä ja leveydeksi 108 mm. Sävyksi haluttiin Suomen metsämuseo Luston julkisivun kanssa yhteneväinen ruskea värisävy. Teollisesti pintakäsiteltyjä värimalleja tehtiin useita, jotta löydettiin luonnonvalossa tarkalleen oikea värisävy.

Kohde
Luontokeskus Haltia, Espoo

Rakennusvuosi
2011-2012

Rakennuttaja
YIT

Suunnittelija
Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki

Käytetyt tuotteet:
Topcoat®-ulkoverhouspaneeli UTS 28 x 108 mm, palosuojattu

Kategoria
Ulkoverhous