Elävä pintakäsittely patinoitunutta tervausta jäljitellen

Sokos Hotel Bomba sijaitsee Nurmeksessa, 40 vuotta sitten rakennetun Bomban karjalaiskylän vieressä. Hotellin ulkoasu sekä hotellihuoneiden ja kylpylän sisustus haluttiin uusia, ja julkisivussa haluttiin näkyvän perinteistä, suomalaista rakennusperinnettä.

Arkkitehti Jaakko Puron tavoitteena oli löytää pintakäsittely, joka jäljittelee vanhaa, patinoitutta tervapintaa. Siparila otti haasteen vastaan ja kehitti nopeasti asennettavan, kestävän ja valmiiksi teollisesti maalatun PAANU-ulkoverhouksen, joka sai inspiraationsa perinteisistä paanupaneeleista. Näin kokonaisuutta yhdistää mystinen tumma tunnelma, jota on piristetty maanläheisillä sävyillä.

Yhden paanun kooksi valittiin 20 mm paksuus, 215 mm leveys ja 720 mm pituus. Verhouksen säänkestävyyttä parannettiin muotoilemalla paanut siten, että ne on mahdollista piilokiinnittää. Näin naulat eivät riko valmiiksi maalattua pintaa eikä vesi pääse vahingoittamaan puuta naulankannoista. Paanut pintakäsiteltiin kolmeen kertaan, koska niistä haluttiin täysin valmiita. Näin ollen julkisivua ei tarvinnut pintakäsitellä enää asennuksen jälkeen, mikä säästi kustannuksia ja nopeutti rakentamisprosessia.

Kylpylähotellissa on 113 huonetta ja kylpylässä tilaa 170 vierailijalle. Sokos Hotel Bombaa ympäröi 11 hehtaaria luonnonkaunista Pohjois-Karjalaa kauniin Pielisen rannalla.

Kohde
Sokos Hotel Bomba, Nurmes

Rakennusvuosi
2017

Suunnittelija
Jaakko Puro, Puroplan Oy

Rakennuttaja
Rakennustoimisto Eero Reijonen Oy

Käytetyt tuotteet
Siparila Paanu 20 x 215 x 720 mm, kuultava pronssi
Sahattu lauta 22 x 100, kuultava pronssi
Nurkkalaudat ja -rimat, kuultava pronssi

Kategoria
Ulkoverhous