Tiiu Puranen – Suomen kaunein hevostalli

Tiiu Puranen on intohimoinen hevosharrastaja, jonka rakkaus hevosia kohtaan on kestänyt lapsuudesta aikuisuuteen. Vaikka hän piti juniorivuosien jälkeen 14 vuoden tauon hevosista, huomasi hän pian, että elämä ilman hevosia tuntui tyhjältä, ”Koen olevani hevosten kanssa paras versio itsestäni. Elämässä on tärkeää löytää omasta intohimosta puhtia ihan tavallisiin päiviin,” Tiiu korostaa.

Tallin rakennuspäätös syntyi, kun Tiiulla oli kolme omaa hevosta. Taloudellisesti ja ajankäytöllisesti tallin rakentaminen oli siinä vaiheessa järkevää. Tiiun tavoitteena oli suunnitella talli, joka on viihtyisä niin hevosille kuin ihmisillekin, ja jossa päivittäiset toiminnot sujuvat vaivattomasti. ”Kiinnitin suunnitteluvaiheessa erityistä huomiota tallin päivittäisiin toimintoihin ja logistiikkaan. Hyvällä suunnittelulla pystyin vähentämään fyysistä työkuormaa ja luomaan joustavuutta omaan arkeeni.” Nyt omassa tallissa Tiiulla on selkeä systeemi, miten hevoset hoidetaan ja kuinka päivärytmi rakentuu. Esimerkiksi viikonloppuisin hevoset saavat ruokansa automaattisesti ruokinta-automaateista ja Tiiu voi itse voi nauttia rauhallisesta aamusta.

Ympäristöön sulautuva tallirakennus

Talli on Tiiun mukaan jumalaisen kaunis. Hän on visuaalinen ihminen ja halusi tallin sulautuvan ympäristöön ”Minulle on tärkeää, että asiat ovat omaan silmään kauniita. Se tuo minulle rauhaa ja viihtyisyyttä.”

Materiaalien ja yhteistyökumppanien valinnassa Tiiu suosi paikallisuutta ja aikaisemmista projekteista hyväksi todettuja yrityksiä. ”Halusin tallista ulkonäöltään yhtenevän taloni kanssa. Tästä syystä Siparilan ulkoverhous oli ainut vaihtoehto tallin ulkopinnaksi.”

Siparilan NORDIC-sarjan valmiiksi kuultavaan sävyyn käsitelty ulkoverhouspaneeli nopeutti rakentamista ja suorareunainen UTS-profiili toi rakennukseen tyylikkään, virtaviivaisen ulkoasun. Tiiun omakotitalossa on käytetty saman paneelin leveämpää versiota. Rakennusprojekti sujui pääosin hyvin, vaikka alkuun rinteessä sijaitseva rakennuspaikka tuntui hankalalta. ”Rinnetontti rakennuspaikkana antaa mahdollisuuksia tilankäytölle oikein hyvin. Toisaalta kovat pakkaset vaikuttivat seinän villaeristeiden asennustavan muutokseen, mutta näihin oli sopeuduttava, jotta pysyttiin aikataulussa.”

Rakentamisessa tärkeää sujuva yhteistyö

Talli valmistui 10 kuukaudessa. Tärkeää projektin onnistumisen kannalta oli sujuva yhteistyö. ”Siparilan ammattitaito materiaalien valinnassa ja asiantuntevuus läpi projektin oli ainutlaatuista. Valmiiksi pintakäsitellyt tuotteet ovat laadukkaita ja suomalainen puu itsessään valtavan kaunista.”

Talli on saanut paljon positiivista palautetta. Tiiu kertoo, että projektia on seurannut valtava joukko ihmisiä TikTokin kautta ympäri maailman ja kaikki ovat yhtä mieltä, että tämä on yksi kauneimmista hevostalleista mitä ajatella saattaa. Myös vierailijat ja hevosten omistajat kokevat tallin erityisen toimivaksi ja viihtyisäksi.

Uusi talli on parantanut Tiiun ja hevosten hyvinvointia merkittävästi. Hän on saanut lisää aikaa päiviinsä ja pystyy nyt hoitamaan hevosia ilman stressiä. ”Vastoin kaikkia pelotteluja asian tiimoilta, on hevosten muuttaminen kotitalliin tuonut lisää tunteja vuorokauteeni.”, Tiiu iloitsee.

Tiiu rohkaisee muita samanlaista projektia harkitsevia uskomaan unelmiinsa ja ryhtymään toimeen. Hän korostaa huolellisen suunnittelun tärkeyttä ja rakentamista nopeuttavia materiaalivalintoja. ”Uskaltakaa ryhtyä, ja muistakaa ettei muiden toppuuttelujen kannata antaa vaikuttaa. Elämässä on tärkeää tehdä itselle mielekkäitä projekteja ja pyrkiä kohti omia unelmia – vaikka ne muiden silmin näyttäisivät mahdottomilta tai raskasvetoisilta.”, Tiiu toteaa.

Tulevaisuudensuunnitelmat

Tiiu aikoo nauttia uudesta elämänvaiheestaan täysin rinnoin. ”Juuri nyt unelmat on aika lailla toteutettu. Seuraavaksi odotan ensimmäisen oman varsani kotiinmuuttoa, ja sen mukanaan tuomia mahdollisuuksia. Nautin jokaisesta päivästä tässä uudessa elämänvaiheessa ja olen nyt hetken ihan vain tässä hetkessä, haaveilematta sen suurempia.”

SIPARILAN TUOTTEET:

NORDIC-tuotesarja: https://www.siparila.com/tuote-osasto/ulkoverhouspaneelit/nordic/

KOO2-sisustuspaneeli: https://www.siparila.com/tuote/koo-sisustuspaneeli/

Kohde
Hevostalli

Rakennusvuosi
2024

Käytetyt tuotteet:
NORDIC-tuotesarja KOO2-sisustuspaneeli

Kategoria
Ulkoverhous, sisustaminen