Julkisivu on kotisi käyntikortti. Esteettisten arvojen lisäksi julkisivu suojaa talon rakenteita kosteudelta. Tärkeää julkisivun hyvinvoinnin kannalta on, että puulla on toimiva maalikalvo suojanaan. Maalikalvoa voi verrata vaatteiden goretex-kalvoon, joka hidastaa kosteuden imeytymistä puuhun ja kuivalla, kylmällä ilmalla hidastaa kosteuden siirtymistä puusta ulkoilmaan. Tämä estää suurten, yht’äkkisten kosteusvaihteluiden riskin synnyttää puuhun halkeamia ja muodonmuutoksia.  Vertailussamme on kolme erilaista ulkoverhousvaihtoehtoa – mitä eroa niillä on ja miten erot vaikuttavat niiden käyttötapoihin. Mikä paneeli sopisi parhaiten juuri sinun tarpeisiisi?

SILVER

Mikä? SILVER on perinteinen ulkoverhouspaneeli, joka on hienosahapintainen, pohjamaalattu ja kertaalleen pintamaalattu. Pohjamaalaus suojaa puuta homehtumiselta ja sinistymiseltä. Pintamaalaus suojaa puuta rakennnusaikana kosteudelta ja nopeuttaa työmaalla tehtävää lopullista maalausta. Talolle saadaan edustava ulkoasu jo rakennusaikana. Kertaalleen tehty pintamaalaus tulee maalata asentamisen jälkeen 18 kuukauden kuluessa pitkäaikaisen kestävyyden takaamiseksi.

Kenelle? SILVER ulkoverhous sopii hyvin kohteisiin, joissa paneelit halutaan naulata perinteisesti päältä. SILVER soveltuu hyvin myös teolliseen taloelementtien valmistukseen.

Käsittely: SILVER ulkoverhouspaneeli vaatii asennuksen jälkeen vielä yhden maalauskerran, jotta kiinnityksessä rikkoontunut maalipinta saadaan korjattua. SILVER ulkoverhouspaneelit on mahdollista maalata ulkomaalivärikarttojen sävyihin. Näin pääset näkemään jo rakennusvaiheessa valitsemasi sävyn sopivuuden julkisivuun ja voit viimeisellä pintamaalauskerralla syventää sävyä tai vaalentaa sitä. Ulkoverhouspaneeleiden teollisesti maalattu pinta suojaa julkisivua rakennusvaiheen ajan, mutta ulkoverhous tulee maalata 18 kuukauden kuluessa asentamisesta. Maalaus suositellaan tehtäväksi touko-kesäkuun aikana.

Asennus: SILVER ulkoverhouspaneelit kiinnitetään perinteisesti paneeleiden päältä naulaamalla. Päältä naulaus ei koskaan tuota yhtä säänkestävää lopputulosta, kuin piilokiinnitys, koska naulat rikkovat aina maalinkalvon painuessaan puun pintaan. Päältä kiinnitetylle  julkisivulle ei saada aivan samaa kestävyyttä, kuin esimerkiksi piilokiinnitettäville TOPCOAT®-ulkoverhouspaneeleille. SILVER paneelit on kuitenkin perinteiseen rakentamiseen hyvä ja turvallinen vaihtoehto. Huomioi, että asennuksen jälkeen työvaiheeksi jää julkisivun maalaus sekä maalauksesta syntyvät kulut.

Kestävyys: SILVER ulkoverhouksen kestävyys riippuu viimeistelymaalauksen laadusta. Naulan kannat alkavat näkymään 3-5 vuoden kuluttua asentamisesta. Naulankannat keräävät kosteutta ja vesi alkaa kerääntymään naulan kohdalle.  Paneelien piilokiinnitys on julkisivun huoltamisen kannalta toimiva ratkaisu. Naulankannat eivät jää näkyviin, mikä pidentää julkisivun kestävyyttä ja huoltoväliä. Pintamaalattu VAAJA-ulkoverhous on hyvä vaihtoehto, jos haluaa kertaalleen pintamaalatun, naulattoman julkisivun.

KESTOKUULTAVA ULKOVERHOUS

Mikä? KESTOKUULTAVAssa ulkoverhouksessa yhdistyy puun kuultava luonnollisuus ja säänkestävä naulaton pinta. KESTOKUULTAVISSA ulkoverhouspaneeleissa on parannettu kuultavien sävyjen UV-valon kestävyyttä perinteisiin kuultaviin sävyihin verrattuna, joiden huoltomaalausväli on 3-5 vuotta. KESTOKUULTAVILLE-ulkoverhouspaneeleille maalataan teollisesti kestävä kalvo, joka suojaa puuta 10-20 vuotta asentamisesta riippuen rakennuksen arkkitehtonisista yksityiskohdista ja ilmansuunnista.

Kenelle? KESTOKUULTAVAT paneelit soveltuvat moderniin kaupunkiympäristöön kuin luonnon keskelle. Luonnosta poimitut sävyt ovat ajattomia. KESTOKUULTAVA paneelit valmistetaan piilokiinnitettäville paneelimuodoille ja lopputuloksena on naulaton, säänkestävä julkisivu.

Käsittely: KESTOKUULTAVAT ulkoverhouspaneelit on maalattu teollisesti heti höyläyksen jälkeen valvotuissa olosuhteissa, mikä takaa maalin imeytymisen puun solukkoon. Paneelit maalataan tehtaalla täysin valmiiksi eikä niitä tarvitse maalata enää asennuksen jälkeen. Kestokuultavissa paneeleissa on valittavana 6 eri sävyä.

Asennus: KESTOKUULTAVAT ulkoverhouspaneelit valmistetaan piilokiinnitettäville paneeliprofiileille. Asennuksessa naulan jäljet jäävät piiloon seuraavien paneelien alle, mikä parantaa julkisivun säänkestävyyttä ja esteettisyyttä. Kestokuultavaa ulkoverhousta on saatavilla sekä pysty- että vaakapaneelointiin sopivina profiileina.

Kestävyys: KESTOKUULTAVAN ulkoverhouspaneelin maalikalvolle myönnetään 10 vuoden takuu. Julkisivussa kiinnitysjäljet jäävät piiloon ja puuta suojaava maalikalvo pysyy ehjänä. KESTOKUULTAVIEN paneeleiden päätypontit ovat myös valmiiksi maalattuja. Usein työmaalla paneelin päätyjen maalaaminen jää tekemättä, mikä altistaa puun voimakkaalle kosteusvaihtelulle. Tästä on seurauksena päätyjen halkeaminen ajan saatossa.

TOPCOAT®

Mikä? Siparila TOPCOAT® on valmiiksi maalattu ja piilokiinnitettävä ulkoverhouspaneeli. Täysin valmiiksi maalattu ulkoverhous nopeuttaa rakentamista erityisesti talvella, koska se ei tarvitse enää erillistä maalausta asennuksen jälkeen. Paneelien piiloon naulauksen ansiosta ainoaksi työvaiheeksi rakentamisessa jää vain asennus. TOPCOAT®-ulkoverhouspaneeli säästää myös kuluja, koska erillistä maalaustyötä ei tarvitse tehdä ja paneeleita voidaan jatkaa sujuvasti päätyponttien avulla. Erityisen hyvin TOPCOAT®-paneelit soveltuvat työmaalla tapahtuvaan panelointiin.

Kenelle? TOPCOAT® sopii loistavasti niin rintamamiestalojen kuin uudisrakennusten julkisivumateriaaliksi. Paneelia käytetään paljon myös kerrostalojen julkisivujen verhoiluun, jolloin pystytään välttämään elementtien saumat ja suunnittelemaan yksilöllinen puupinta. TOPCOAT®-ulkoverhouspaneeli on helppoutta ja nopeutta arvostavan vaihtoehto. Naulaton, valmiiksi maalattu puupinta takaa huolettoman ja säänkestävän julkisivun vuosiksi eteenpäin.

Käsittely: Siparila TOPCOAT®-ulkoverhouspaneeleiden kaikilla pinnoilla on puuta suojaava maalikalvo, myös paneelin takalappeella sekä päätyponteissa. Paneeleiden pintakäsittelylle annetaan 10 vuoden takuu. Paksu pintamaalikerros antaa puulle tehokkaan suojan auringon UV-säteilyä ja kosteusrasitusta vastaan. TOPCOAT®-paneeleita on saatavana myös palosuojattuna, ja paneeleille on myönnetty hyödyllisyysmallisuoja.

Asennus: TOPCOAT®-paneelit kiinnitetään paneelin yläreunasta ruoteeseen. Seuraavan paneelin naaraspontti peittää asentamisessa syntyneet kiinnitysjäljet. Ensimmäinen paneelirivi kiinnitetään aloituskoukuilla, jolloin julkisivusta saadaan ulkopinnaltaan täysin naulaton. Koska TOPCOAT®-ulkoverhouspaneelit ovat täysin valmiiksi maalattuja, ne voidaan asentaa ympäri vuoden.

Kestävyys: TOPCOAT®-paneeleilla on normaalia ulkoverhouspaneelia parempi säänkestävyys piilokiinnityksen ja paksun maalikalvon ansiosta. Vesi ei pääse vahingoittamaan puuta naulankantojen kohdista ja maalikalvo suojaa puuta UV-säteilyn kuluttavalta vaikutukselta.

Tiesitkö?

Kaikkiin ulkoverhouspaneeleihin on mahdollista lisätä palosuojakäsittely perinteisen pintakäsittelyn alle. Palosuojaus suojaa puuta tulipalon sattuessa ja hidastaa palon etenemistä. Palosuojausta käytetään useimmiten vain julkisessa rakentamisessa, joissa rakennuksille on asetettu omakotirakentamista tiukemmat palomääräykset.