Onko sydänpuulla parempia ominaisuuksia? Mitä tulisi ottaa huomioon määrälaskennassa? Milloin tulisi valita ympärikäsitelty vuoripaneeli? Vastasimme ulkovuoripaneelia koskeviin yleisiin kysymyksiin artikkelissamme.

Onko ulkoverhouksen sydänpuulla parempia ominaisuuksia?

Ulkoverhouspaneeleihin on jäänyt pinttymä sydänpuolen paremmista ominaisuuksista. Tämä on oikeastaan vanhaa perintöä, kun ulkoverhoukset valmistettiin männystä, jossa sydänpuun kesto on pintapuuta huomattavasti parempi. Lisäksi toisena vaikuttavana seikkana on, että aiemmin ulkoverhousten valmistamiseen käytettiin lautaa.

Nykyisin ulkoverhouspaneelit valmistetaan kuusilankusta. Kuusi on materiaalina kestävämpi eikä vuoda pihkaa niin kuin mänty. Kuusessa solukko on ummessa koko puussa ja siten ei sydän- ja pintapuun välillä ole kestävyyseroa.

Ulkoverhous valmistetaan sydäntavaran lankusta halkaisemalla, jolloin saadaan terveoksaisempi raaka-aine kuin laudasta, jossa on helposti irtoavia kuivia oksia enemmän. Lankusta tuotteen valmistaminen aiheuttaa sen, että sydänkappaleissa esiintyy sydänjuovaa ja mahdollisesti sydänhalkeamaa. Nämä puolet laitetaan ulkoverhouspaneelien taustapuolelle, jotta ulkoverhousten pintaa ei jää vesitaskuja.

Mitä tulisi huomioida ulkoverhouspaneeleiden määrälaskennassa?

Puutavaran hukka vaihtelee paljon talon muodosta ja asennustyylistä. Talo, jossa on paljon ikkunoita tarvitsee vähemmän puutavaraa kuin talo, jossa on paljon seinäpintaa. Päätypontatut ulkovuoripaneeli pienentää hukkaa, koska tällöin paneeli voidaan jatkaa seuraavalla paneelilla kesken panelointia.

VINKKI: Aloita panelointi aina siltä seinältä mihin tarvitset pitkää puutavaraa ja jätä viimeiseksi seinät, joiden panelointiin riittää lyhyemmät kappaleet.

Vastaako ulkoverhouspaneeleiden sävyt värikarttojen sävyjä?

Ulkoverhouspaneelien peittomaalauksessa päästään suhteellisen lähelle värikarttojen sävyjä. Kuultavat sävyt voivat sitä vastoin poiketa paljon värikarttojen sävyistä johtuen esimerkiksi puun pinnan laadusta. Hienosahattu puupinta imee enemmän pintakäsittelyaineita kuin sileähöylätty ja on täten tummempi yleisilmeeltään. Sävykarttoja selaillessa täytyy myös muistaa, että sävyt ovat paperille painettuja ja voivat poiketa hieman todellisista sävyistä painoteknisistä syistä.

Mitä välimaalattu ulkoverhous tarkoittaa?

Välimaalaus tarkoittaa, että ulkoverhouspaneeli on pohjamaalattu ja yhden kerran pintamaalattu. Hyötynä välimaalauksessa on, että paneelilla on jo yksi suojaava kalvo puupinnan päällä. Välimaalattu ulkoverhouspaneeli tarvitsee ainoastaan kevyen ylimaalauksen, jolla saadaan kiinnitysjäljet piiloon. Välimaalatun puupinnan maalaus kuluttaa myös huomattavasti vähemmän maalia kuin pohjamaalatun pinnan maalaus. Huomaa kuitenkin, että välimaalattu tuote ei ole valmis vaan vaatii vielä lopullisen pintakäsittelyn.

Milloin tulisi valita ympärikäsitelty ulkovuoripaneeli?

Jos puutuotteen käyttökohde on aita, autokatos tai kohteessa, jossa paneelin molemmat lappeet jäävät näkyviin, on ympärikäsitelty tuote paikallaan. Myös ulkoverhouspaneeleita on saatavissa ympärikäsiteltyinä. Ympärikäsittelyn etuja ulkoverhouksessa ovat pohjusteen antama suoja paneelin takalappeelle, joka suojaa puuta homeelta, vedeltä ja muilta epäpuhtauksilta. Ympärikäsittely vähentää myös paneelin muotoelämistä eli puu reagoi hitaammin ilman kosteusvaihteluihin.

Kuinka usein ulkoverhouspaneelit vaativat huoltoa?

Huoltoväliin vaikuttaa rakennuksen muoto ja ympäristö. Taloon tulisi suorittaa vupsittain kuntotarkastus ja ulkoverhouksen pesu  tarvittaessa. Tarkastuksssa ilmennet mahdolliset mekaaniset vauriot tulisi korjata mahdollisimman nopeasti tämän huomattua, ettei lika ja kosteus pääse tästä puun pintaa syvemmälle. Huoltomaalaus on ajankohtainen 5-15 vuoden välein.