Siparila on valmistanut jo vuosia valmiiksi maalattuja ja piilokiinnittäviä TOPCOAT®- ja GOLD PRO -julkisivupaneeleita. Erinomaisista ominaisuuksista huolimatta paneelit ovat jääneet vähäiselle huomiolle, sillä rakennuttajien ja kuluttajien keskuudessa elää sitkeääkin sitkeämpi myytti, että piilokiinnitteinen ja valmiiksi maalattu paneeli tulisi kalliimmaksi kuin käsittelemätön tai pohjamaalattu. Nyt on aika oikaista kaikki nämä väitteet. 

Monet mieltävät valmiiksi maalatun ja piilokiinnitteisen julkisivupaneelin olevan kalliimpaa kuin maalaamaton tai pohjamaalattu. Se onkin, mikäli katsotaan pelkkää paneelin hintaa per juoksumetri. Jos kuitenkin lasketaan kaikki kustannukset julkisivun valmistumiseen asti, valmiiksi maalatun piilokiinnitteisen paneelin kokonaiskustannus on noin 20 % edullisempi kuin pohjamaalatun (ks. laskelma alempana).

Lisäkustannukset syntyvät maalista, telineistä ja työvoimasta

Erot paneelien välillä vaihtelevat suuresti käsittelyn mukaan ja vaikuttavat myös mahdollisten lisäkustannusten syntymiseen.

Teollisesti pintakäsitelty paneeli on kestävä, sillä jo tehtaalla maalattu paksu maalikerros antaa pitkäikäisen suojan homeilta, kosteudelta ja UV-säteiltä. Näin ollen paneeli on suojattu parhaalla mahdollisella tavalla jo työmaalle tullessa.

Pintamaalattu paneeli kestää jo huomattavasti paremmin kosteutta – se on pohjamaalattu ja kertaalleen pintamaalattu. Kun pintamaalattu paneeli on asennettu seinään, täytyy naulankantojen kohdat käsitellä ja koko paneeli maalata vielä kertaalleen. 

Täysin maalaamaton paneeli puolestaan tulee nippuna työmaalle muoviin pakattuna, eikä muovi varsinaisesti suojaa kosteudelta, jolloin homettakin voi ehtiä muodostumaan. Täysin maalaamattomat paneelit täytyisikin maalata mahdollisimman nopeasti asentamisen jälkeen, mutta maalaamisen aikataulun sanelee sää. 

Lisäkustannukset syntyvät siis maalista, maalaustelineistä ja työvoimasta. Moni ajattelee jopa turhankin optimisesti, että maalaus onnistuu esimerkiksi kesäloman aikana. Todellisuudessa maalaaminen on kuitenkin aikaa vievä projekti: urakka saattaa vaatia 5–7 päivää, joka on 20–25 % kesälomasta. Lisäksi maalausjälki saattaa olla riittämätön, jolloin korjaamiseen kuluu lisää päiviä. Alla olevassa taulukossa on kuvattu valmiiksi pohjamaalatun, itse pohjamaalatun ja TOPCOAT-paneelin kustannusten muodostuminen.

Kustannusvertailu TOPCOAT®

Valmiiksi maalatulla paneelilla on merkittäviä etuja

Valmiiksi maalatulla paneelilla on selkeitä etuja paitsi asennuksen myös kestävyyden näkökulmasta.

Valmiiksi maalatun paneelin etuja: 

1. Home ei jää maalikerrosten alle, koska tehtaallamme teollinen pintakäsittely estää paneelien homevauriot.

2. Maalaussää ei pilaa ulkoverhousta, koska valmiiksi maalattuja ulkoverhouspaneeleita ei tarvitse maalata enää työmaalla. Käsittelyä vaativat ainoastaan katkaisupinnat.

3. Rakentaminen ei pysähdy maalaussään odotteluun, koska maalausta ei tarvita.

Optimaalista maalaussäätä voi joutua odottamaan kauemminkin, sillä jos ilmankosteus on yli 80 %, maali ei kuivu tasaisesti ja se voi halkeilla. Liian kylmä tai liian kuuma sää taas estää maalin tasaisen kiinnittymisen. Liiallinen auringonpaiste puolestaan kuivattaa maalin liian nopeasti, eikä se ehdi kiinnittyä puuhun tarpeeksi hyvin.

4. Maali ei ala hilseilemään vääränlaisen maalin, maalaustekniikan tai maalaussään vuoksi.

5. Kosteus ei pääse puun solukkoon naulankannoista, koska ne ovat piilossa ponttien alla. Päältänaulattavissa paneeleissa naulankannat rikkovat maalipinnan, jolloin kosteus pääsee puuhun.

JVR-Rakenne luottaa Siparilan TOPCOAT ja GOLD PRO -paneeleihin

JVR-Rakenne Oy on massiivipuuelementtirakentamisen edelläkävijä. JVR-Rakenne luo tulevaisuuden kerrostalokoteja, joiden hiilijalanjälki on pienempi, elinkaaren kustannukset alhaisemmat ja joissa asuminen on miellyttävämpää, turvallisempaa sekä ympäristön kannalta vähemmän kuormittavaa.

TOPCOATia ja GOLD PROta löytyy kahdella kiinnityksellä: naula- ja hakaskiinnityksellä, jotka molemmat ovat piilokiinnitteisiä. Piilokiinnityksen ansiosta valmis pinta on ehjä, naulanjälkiä ei tarvitse käsitellä jälkikäteen eikä kosteus pääse paneelin sisään.

Tuomo Hyyppä JVR-Rakenteelta kertoo yrityksen käyttäneen piilokiinnitettäviä ja valmiiksi maalattuja julkisivupaneeleita jo kymmenisen vuotta. Yhteistyö Siparilan kanssa on alkanut jo ennen JVR-Rakenteen olemassaoloa, kun edellisissä yrityksissä on etsitty valmiiksi maalattua julkisivupaneelia projekteihin. Hyväksi todettu tuote on seurannut Hyyppää ja rakennusprojekteja siitä lähtien.

Valmiiksi maalatun ja piilokiinnitettävän julkisivupaneelin ehdoton valtti on se, että julkisivun voi tehdä milloin vain eikä se ole koskaan sidottu vuodenaikaan. Se mahdollistaa Hyypän mukaan myös aikataulussa pysymisen:

“Rakennusprojekteissa on tarkat aikataulut ja myöhästymisistä sakotetaan, joskus mittavastikin. Siparilan valmiiksi maalattua ja piilokiinnitettävää TOPCOATia käyttäessä ei ole tarvinnut miettiä koskaan, että myöhästyneen julkisivun vuoksi tulisi sakot.”

TOPCOAT on oikea ratkaisu asiakkaan ja ympäristön kannalta

“Rakennuttajana haemme aina pitkäikäisiä ratkaisuja, jotka ovat hyväksi niin käyttäjille, ympäristölle kuin yhteiskunnalle. Kun pääsemme jo projektin alussa samaan pöytään suunnittelijan kanssa, suosittelemme aina valmiiksi maalattua ja piilokiinnitettävää julkisivua rakennuksiin. Näin rakennusten julkisivuista saadaan kestäviä, todella siistejä ja ennen kaikkea ne tulevat kokonaisuudessa halvemmaksi kuin maalaamatonta tai pohjamaalattua paneelia käytettäessä”, Hyyppä kertoo.

Lisäksi rakennusmääräysten mukaan kerrostaloissa käytettävien paneelien tulee olla palosuojattuja ensimmäisen kolmen metrin korkeuteen saakka. Hätäuloskäynnit pitää olla rakennettu palosuojatusta materiaalista. Siparilan tuotteet ovat saatavissa myös palosuojattuna, joten JVR-Rakenne saa kaiken valmiiksi Siparilalta sellaisena kuin rakennusmääräykset vaativat.  

“Sitkeässä elävä myytti valmiiksi maalatun paneelin kalleudesta voidaan kuopata. Emmehän me niin hölmöjä ole, että laittaisimme tieten tahtoen rahaa ratkaisuun, joka on pois meidän ja asunnon omistajan lompakosta. Me käytämme aidosti asiakkaan ja ympäristön edun mukaisia ratkaisuja”, Hyyppä kiteyttää.