Olohuoneen sisustaminen on monelle sisustussuunnittelijalle suosikkitehtävä, koska olohuoneessa persoonallisuus saa näkyä kunnolla. Oikeanlaiset värit, pintamateriaalit ja huonekalut tekevät olohuoneesta juuri omistajansa näköisen.

Hyvin usein olohuoneen sisustaminen tehdään TV:n ehdoilla niin, että TV on yhdellä seinustalla, sohva toisella ja näiden välissä on sohvapöytä. Todellisuudessa olohuoneen voi sisustaa monella muullakin tapaa niin, että valitaan TV:n sijaan jokin toinen korostettava elementti, jonka ympärille sisustus luodaan. Näitä elementtejä voivat olla esimerkiksi näyttävä matto, iso hylly, lipasto, tehosteseinä tai vaikkapa suosikkitaulusi.

Mahdollisuudet olohuoneessa ovat rajattomat, sillä lattiapinta-alaa olohuoneessa on paljon, minkä lisäksi voit hyödyntää myös seiniä ja kattoa. Kokeile rohkeasti erilaisia vaihtoehtoja, joita käymme tässä artikkelissa läpi. Tulet huomaamaan, kuinka yllättävätkin ratkaisut näyttävät olohuoneessa todella hyviltä.

Tästä artikkelista opit ennen kaikkea sen, kuinka olohuoneen sisustaminen onnistuu puuta hyödyntämällä. Tämän hetken isoimmat sisustustrendit löydät kattavasta sisustustrendit-raportistamme.

Olohuoneen sisustaminen puuta käyttämällä

Puu on ollut jo vuosien ajan ykkösmateriaali sisustamisessa. Puun kova kysyntä johtuu pääasiassa sen kauniista ulkonäöstä, mutta viime vuosien aikana sen kysyntää ovat lisänneet puun ekologisuus sekä puun tuomat terveysvaikutukset.

Et ehkä tiennytkään, että puu tukee tutkitusti hyvinvointiasi. Puun katsominen ja koskettaminen vähentää stressihormonia, madaltaa verenpainetta, lisää mielihyvän tunnetta ja lataa akkujasi. Puulla on siis kuormituksesta palauttavia vaikutuksia, mikä tekee siitä täysin ainutlaatuisen materiaalin sisustamiseen. Myös pulssi madaltuu, kun huoneessa on paljon puupintoja ja -materiaaleja.

Puu myös tasapainottaa sisäilman kosteutta. Kostealla ilmalla puu imee itseensä ylimääräistä kosteutta ja kuivalla ilmalla (esimerkiksi talven pakkasilla) se vapauttaa kosteutta, jolloin sisäilman kosteustasapaino säilyy parempana.

7 vinkkiä, kuinka onnistut olohuoneen sisustamisessa

1) Yhdistele eri värejä rohkeasti

Tällä hetkelle trendikkäimpiä värejä ovat beige, ruskean eri sävyt, punaruskea ja keltainen. Korostusväreistä suosituimmat ovat vihreän ja sinisen sävyt. Myös lämpimät metallisävyt, kuten kupari, messinki ja ruusukulta ovat suuressa suosiossa. Lisäksi puun eri sävyjä voidaan pitää yhtenä omana kategorianaan, koska puun eri sävyt kaunistavat tällä hetkellä satojatuhansia suomalaisia koteja. Lämpimät sävyt ovat siis tällä hetkellä suuressa suosiossa.

Muista, että värejä kannattaa yhdistellä rohkeasti. Yhdistä mustaa ja valkoista, niin lopputuloksena on mukavan tasapainoinen kokonaisuus, jossa vastavärit tukevat toisiaan. Liian tumma sisustus voi luoda synkän tunnelman ja liian vaalea taas luotaantyöntävän ylipuhtaan vaikutelman. Mustan ja valkoisen yhdistäminen tekee kokonaisuudesta tasapainoisen ja korostusväreillä tuot olohuoneen sisustukseen kivaa pirteyttä.

Jos sisustat olohuonetta useilla lämpimillä sävyillä, niin käytä sävymaailmaltaan samaa kontrastia olevia sävyjä. Tällöin sävyt tukevat ja vahvistavat toisiaan, jolloin lopputuloksesta tulee kutsuva ja helposti lähestyttävä.

2) Luo tunnelmaa puupinnoilla

Jos olohuoneen sisustaminen on sinulle ajankohtaista, niin samaa sävymaailmaa olevilla puisilla kalusteilla, tehosteseinällä ja muilla yksityiskohdilla luot viimeistelyä tunnelmaa olohuoneeseen. Lisäksi voit hioa ja käsitellä puupinnat uudestaan, jolloin koko olohuoneen tunnelma muuttuu jälleen!

Puuta on helppo hyödyntää sohvan ja tuolien jaloissa, sohvapöydässä, lipastossa, kirjahyllyssä, tehosteseinänä ja laipiossa. Puu on kestävä ja ajaton materiaali, joka tekee olohuoneen tunnelmasta lämminhenkisen.

Puulla on myös ainutlaatuinen kyky heijastaa valoa ja jakaa sitä ympäri huonetta.

3) Olohuoneen sisustaminen luonnonvalo huomioiden

Luonnonvalo on valoista kaunein. Siksi ikkunoiden koot erityisesti olohuoneissa ovat suurentuneet jatkuvasti, eivätkä lattiasta laipioon asti olevat ikkunat ole harvinaisuus. Jos haluat luonnonvalosta kaiken hyödyn irti, niin huomioi ne pinnat, joihin luonnonvalo ”osuu”.

Esimerkiksi puupinnoilla on ainutlaatuinen kyky heijastaa valoa luonnollisesti ympäri tilaa. Siksi suosittelemme huomioimaan aina luonnonvalon tulosuunnan, kun suunnittelet esimerkiksi puisen tehosteseinän tekemistä.

Ota huomioon myös valon tulosuunta eri vuorokaudenaikoina. Jos tehosteseinän pinnassa on kuviota, niin siihen heijastuva valo synnyttää kauniita varjoja, jolloin seinän ulkonäkö muuttuu vuorokaudenajan mukaan.

4) Puinen tehosteseinä olohuoneessa

Puiset tehosteseinät ovat tyylikkäitä ja niiden tekeminen on helppoa. Se on itseasiassa helpompaa kuin tapetointi! Siksi olohuoneen sisustaminen puisella tehosteseinällä on jatkuvasti suositumpaa.

Tyylikkyytensä lisäksi tehosteseinä muuttaa olohuoneen äänimaailmaa miellyttävämmäksi. Puulla on täysin erilaiset akustiset ominaisuudet kuin betonilla, kivellä tai kipsilevyllä. Puu vähentää esimerkiksi tilassa syntyvää kaikua.

Kasaa tehosteseinä kalanruotokuvioon tai tiililadontaan liimalla kiinnitettävällä PALA™-paneelilla tai käytä nauloilla piilokiinnitettäviä sisustuspaneeleitamme. Suosituimpia paneeleitamme PALA-paneelin lisäksi ovat VIRE-STRUKTUURI-, USVA-, AAVA- ja KOO-sisustuspaneelit.

5) Käytä erilaisia pintamateriaaleja käyttötarkoituksen mukaan

Olohuoneen sisustaminen erilaisia pintamateriaaleja käyttämällä luo olohuoneeseen kodinomaista tunnelmaa. Puu, nahka, metalli, kivi, kangas ja lasi ovat tyypillisimpiä pintamateriaaleja, joita olohuoneessa käytetään.

Pintamateriaali kannattaa valita aina sen hetkisen tarpeesi mukaan. Valkoinen kangassohva ei ole välttämättä paras valinta, jos perheeseesi kuuluu sohvalle innokkaasti kiipeilevä koira. Pintamateriaalit kannattaa siis suhteuttaa omiin mieltymyksiin ja elämäntilanteeseen, jotta tavarat ja huonekalut kestävät mahdollisimman pitkään käytössä.

6) Kattorimat ovat nyt suuressa suosiossa

Kattorimojen avulla voit luoda olohuoneeseesi täysin ainutlaatuisen tunnelman. Liian usein sisustusta suunnitellessa laipio jätetään kokonaan huomioimatta muun kuin valaisimen osalta. Laipion värillä ja tekstuurilla on kuitenkin iso merkitys, kuinka tilavalta ja kotoisalta olohuone tuntuu. Vaalea laipio luo tilaa ja avaruutta, kun taas tummalla laipiolla saat tehtyä olohuoneeseen intensiivisemmän tunnelman.

Tavallisten kattorimojen lisäksi sinun on mahdollista käyttää VALO-paneeleitamme. Paneelien väliseen avosaumaan piilotetaan led-valonauha. Valaistuksen voimakkuuden voit määrittää täysin valonauhojen määrällä. VALO-paneelien avulla et tarvitse huoneeseesi muuta kattovalaistusta, minkä lisäksi valot luovat seinään kauniin heijastuksen tuoden olohuoneen sisustukseen rauhoittavaa tunnelmaa.

7) Yhdistä uutta ja vanhaa

Me suomalaiset ostamme tavaroita yhä enemmän käytettyinä. Se on erittäin hyvä suunta kestävän kehityksen kannalta, jota myös puusisustaminen ja puurakentaminen tukevat täysin. Vanha ja jykevä lipasto, sohvapöytä tai TV-taso on erinomainen keino tuoda olohuoneeseen persoonallisuutta ja poistaa ”katalogi-tunnelmaa”. Sinun ei siis tarvitse yrittää sisustaa kaikkea saman tuoteperheen tuotteilla, vaan lopulta yksi uniikki asia olohuoneessasi voi olla se juttu, jonka ympärille koko olohuoneen sisustaminen lopulta rakentuu.

Myös sisustustrendit-raportistamme käy ilmi, että käytettyjen ja entisöityjen tavaroiden ja huonekalujen suosio on nyt kovassa kasvussa.

Olohuoneen sisustaminen – yhteenveto

Olohuoneen sisustaminen on hyvin luovaa tekemistä, jossa omat ideat saavat näkyä kunnolla! Olohuoneen ei tarvitse olla niin käytännöllinen kuin useiden muiden huoneiden, joten sen sisustamisessa on vähemmän ”sääntöjä”. Tärkeintä on, että viihdyt olohuoneessasi. Yksi hyvä keino siihen, on hyödyntää puuta olohuoneen sisustamisessa mahdollisimman paljon.

7 tärkeintä asiaa, jotka sinun kannattaa huomioida olohuoneen sisustamisessa:

1) Yhdistele eri värejä rohkeasti

2) Luo tunnelmaa puupinnoilla

3) Olohuoneen sisustaminen luonnonvalon avulla

4) Puinen tehosteseinä on ainutlaatuinen yksityiskohta

5) Käytä erilaisia pintamateriaaleja käyttötarkoituksen mukaan

6) Kattorimat ovat nyt suuressa suosiossa

7) Yhdistä uutta ja vanhaa

Muista lukea koko sisustustrendit-raporttimme, jonka löydät täältä.

Kaikki erilaiset sisustuspaneelimme löydät kootusti täältä. Mikäli sinulle tulee mitä tahansa kysymyksiä makuuhuoneen sisustamiseen liittyen, niin ole meihin yhteydessä. Me olemme puusisustamisen ammattilaisia ja teemme yhteistyötä kymmenien sisustussuunnittelijoiden ja arkkitehtien kanssa!