Aito puu kuuluu suomalaiseen saunaan. Saunan sisustaminen on suositeltavaa toteuttaa puulla, koska puu kestää hyvin lämpötila- ja kosteusvaihteluita ja mikä parasta, puu on myös luontaisilta ominaisuuksiltaan antibakteerinen. Antibakteerisuudella tarkoitetaan, että materiaalissa on bakteereja tappavia tai niiden lisääntymistä estäviä ominaisuuksia. Puun antibakteerinen suoja perustuu uuteaineisiin, jotka ovat luonnon kehittämä oma suojamekanismi. Esimerkiksi havupuiden pihkalla on todettu olevan bakteerien ja sienten kasvua rajoittava vaikutus.

Puu materiaalina on myös huokoista, minkä ansiosta se kuivuu nopeammin eikä tarjoa bakteerien kasvulle hedelmällistä kosteaa pintaa. Kun yhdistämme tämän vielä puun sisältämiin uuteaineisiin, jotka hillitsevät bakteerien kasvua, niin lopputuloksena on terveellinen ja turvallinen materiaali saunan sisustamiseen.

Huolehdi näistä asioista saunan sisustamisessa

Saunan sisustaminen kannattaa tehdä huolella, jotta puu kestää saunan vaativia olosuhteita. Olemme koonneet alle muutamia asioita, joilla varmistat, että saunan sisustaminen on tehty pitkäaikaista käyttöä kestäväksi.

Suojaa puu kosteudelta

Puun pitkäaikaiskestävyyttä parantaa puun pintakäsittely. Pintakäsittelyaineiden suoja-aineet estävät liiallisen kosteuden imeytymisen puuhun. Saunan sisustaminen kannattaa tehdä piilokiinnitettävillä saunapaneeleilla. Piilokiinnitettävissä paneeleissa kiinnitysjäljet jäävät aina seuraavan paneelin alle piiloon ja lopputuloksena on naulaton puupinta. Vesi ja epäpuhtaudet eivät pääse vahingoittamaan puuta naulankannoista.

Valmiiksi teollisesti pintakäsitellyillä saunapaneeleilla saunan sisustaminen on nopeaa ja helppoa. Paneeleiden pinnalla on tasainen kerros suoja-aineita, minkä lisäksi paneeleiden pontit on suojattu jolloin ikäviä raitoja ei tule näkyviin paneeleiden väliin puun kostuessa ja kuivuessa. Varmista siis aina, että kaikki saunaan laitettavat puumateriaalit ovat asianmukaisesti käsiteltyjä. Vain hyvin käsitellyt tuotteet kestävät vuosien kulutusta. Myös käsiteltyjen paneelien peseminen on mukavampaa, koska käsitelty paneeli puhdistuu helpommin ja paremmin.

Mikäli joudut katkaisemaan paneeleita saunan sisustamisessa, tulee paneeleiden katkaisupinnat käsitellä huolellisesti. Paneeleiden katkaisupintojen kautta imeytyvä vesi voi aiheuttaa halkeamia saunan sisustukseen. Varmista aina, että käyttämäsi pintakäsittelyaine soveltuu saunan sisustamiseen. Maaleja ja lakkoja ei tulisi käyttää saunan sisustamisessa, sillä ne eivät anna puun hengittää.

Huolehdi ilmanvaihdosta

Saunan sisustaminen ei ole pelkkiä materiaalivalintoja. Saunassa viihtymiseen vaikuttaa myös hyvä ilmanvaihto. Ilmanvaihto tuo happea puiden palamiseen ja sähkökiukaan ilmankiertoon. Lisäksi se tuo happipitoista ilmaa hengitettäväksi ja poistaa hikistä ilmaa ulos saunasta. Hapekkaissa löylyissä jaksaa saunoa. Huonon ilmanvaihdon aiheuttama hapenpuute ja korkea hiilidioksidipitoisuus tekevät olon nopeasti väsyneeksi, eikä kauneimmassakaan saunassa jaksa saunoa montaa minuuttia.

Saunan sisustamisessa huomioitu ilmanvaihto vaikuttaa ratkaisevasti saunan kestävyyteen. Toimiva saunan ilmanvaihto pitää saunatilat raikkaina ja kuivina löylyjen välillä. Tärkeää on myös muistaa saunomisen jälkeen tuulettaa sauna huolellisesti, jotta rakenteet kuivuvat ja ylimääräinen kosteus haihtuu. Mikäli saunan ilmanvaihdossa on puutteita, pinttyy tiloihin ikävä, ummehtunut haju. Edessä saattaa olla jopa saunaremontti, sillä puutteellinen tai toimimaton ilmanvaihto voi aiheuttaa sekä saunaan että pesutiloihin lahovaurioita.

Sauna sisustetaan viimeiseksi

Saunan sisustaminen kannattaa ajoittaa tarkasti olipa sitten kyseessä uuden saunan rakentaminen tai saunan remontointi. Aidosta puusta valmistetut paneelit tulisi hankkia 1-2 viikkoa ennen asennusajankohtaa. Saunan sisustamiseen käytettävät paneelit varastoidaan samassa lämpötilassa, jossa ne käytetään ja säilytetään tasaisella alustalla irti maasta. Ihannelämpötila paneeleiden säilytykselle on 15-22 ºC. Tarkista myös, ettei kosteus ole tilassa liian korkea. Muista, että paneeleiden kanssa samassa tilassa ei saa käyttää rakennuslämmittimiä tai muita lämmönlähteitä.

Saunan sisustaminen tulee tehdä taloa rakentaessa viimeistelyvaiheessa. Sisustuspaneelit eivät kestä rakentamisajan kosteuden vaihtelua. Esimerkiksi kosteiden tilojen märkätyöt saunan sisustamisessa on tehtävä ennen saunapaneelien asentamista. Mikäli märkätyöt tehdään paneelien asentamisen jälkeen, puu imee itseensä kosteutta ja turpoaa. Tämä vahingoittaa saunan sisustusta ja tekee paneeleista usein käyttökelvottomia.

Huolehdi saunan puhtaudesta oikein

Saunan pinnat pysyvät kauniina ja kestävinä, kun saunan sisustaminen on tehty huolella ja saunaa käytetään oikein. Saunassa vettä tulisi heittää vain kiukaalle, ei seinille tai lauteille. Saunassa tulisi käyttää laudeliinaa tai muuta istuinsuojaa, joka suojaa lauteita ja tekee istumisesta miellyttävää kuumalla pinnalla.

Saunan sisustus pysyy hyvässä kunnossa, kun sauna kuivatetaan saunomisen jälkeen. Kiuasta kannattaa pitää päällä 30 minuuttia saunomisen jälkeen. Näin saunan pinnat kuivuvat ja pysyvät hyväkuntoisina vuodesta toiseen.

Saunan sisustaminen valkoisella

Valkoinen väri on ihanteellinen vaihtoehto pieniin saunoihin. Valkoinen tuo pieneen tilaan valoa ja avaruutta. STRUKTUURI-saunapaneeli on upea, puhtaan valkoinen paneeli ilman puulle yleensä ominaista kermaista vivahdetta. Paneelin kohokuvioinen pinta tuo luonnon lähelle kauniine oksankuvioineen ja puunsyineen.

Valkoisen saunan sisustaminen onnistuu hyvin valitsemalla lauteiksi myös valkoiset LAUDE-puulauteet. Näin koko saunan sisustus on raikkaan valkoinen ja yhtenäinen.

Saunan sisustaminen helmiäissävyillä

Saunan sisustaminen helmiäissävyillä tuo saunaan mystistä tunnelmaa. Helmiäissävyillä pintakäsitelty STRUKTUURI-paneelin pinta kimaltelee tahdikkaasti valon vaikutuksesta eikä varmasti jätä ketään kylmäksi. Helmiäisharmaan sävy käy hyvin koko saunan sisustukseen ja tummaa sisustusta voi keventää vaalealla laudemateriaalilla.

Lämmin helmiäisruskea on aivan uusi sävy modernin saunan sisustamiseen. Helmiäiskimallus ruskean päällä pehmentää ruskeaa sävynä ja tuo tyylikkäästi esiin kuusen oksat ja syykuvion. Helmiäisruskean saunapaneelin kumppaniksi sopii hyvin kuultavan harmaat leveät LAUDE-puulauteet, jotka tuovat ripauksen viileyttä modernin saunan sisustukseen.

Saunan sisustaminen mustalla

Saunan sisustaminen mustaksi pintakäsitellyllä puulla tuo saunaan savusaunamaista tunnelmaa. Mustia sävyjä löytyy niin KUULAS-paneeleista kuin STRUKTUURI-paneeleiden kohokuvioiselta pinnalta. Mustien paneeleiden kanssa kauniisti sopivat vaaleat lauteet, jotka pehmentävät ja valaisevat saunan tummaa sisustusta. Voit myös jatkaa tummaa sisustusta valitsemalla mustat LAUDE-puulauteet, jolloin saunan savusaunamainen sisustus on viimeistä piirtoa myöten täydellinen.

Saunan sisustaminen jalopuilla

Jalopuista saarni ja koivu ovat kauniita materiaaleja saunan sisustamiseen. Saarnin vaalea, mutta elävä pinta on kaunis VIRE-paneelin päällä. VIRE-paneelin kolmiulotteinen pinta antaa saunan valaistukselle monia mahdollisuuksia. Saunan sisustaminen epäsuoraa valoa käyttäen tuo mielenkiintoisesti esiin paneelin kolmiulotteisen muodon antaen valon ja varjon leikkiä puun pinnalla.

Koivu on pinnaltaan saarnia tasaisempi. Esimerkiksi KOO-paneeleiden minimalistinen muotoilu tuo kauniisti koivun luonnollisen kauneuden esiin. KOO-paneeleiden 21 millimetrin paksuus on myös kestävä materiaalivaihtoehto saunan sisustamiseen. Paneeleita voi hioa ja pintakäsitellä vuosien saatossa helposti uudelleen. Koivun huonona puolena on sen muita materiaaleja hankalampi asennettavuus. Koivu-paneeleilla on vahva oma tahto ja ne ehtivät usein kieroutumaan asennusta odottaessaan.

Saunan sisustaminen kahdella puulajilla

Rohkeimmat voivat yhdistää saunan sisustukseen kahta puulajia. KUULAS-saunapaneeleiden rauhallisia valkoisen ja mustan sävyjä voi yhdistää esimerkiksi saarnin tai koivun kanssa. Mustat seinäpinnat ja saarnilla sisustettu katto sekä päätyseinä tuo tyyliä saunan sisustamiseen.