Makuuhuoneen sisustaminen mahdollisimman viihtyisäksi ja mieltä rauhoittavaksi on tärkeää, koska vietät makuuhuoneessa kolmasosan elämästäsi. Viihtyisässä ja rauhoitetussa makuuhuoneessa saat hyvät yöunet, mikä heijastuu positiivisesti kaikkeen muuhun tekemiseesi päivän aikana.

Lähtökohtaisesti makuuhuoneen sisustamisen määräävimmät tekijät ovat makuuhuoneen ja sängyn koot. Makuuhuoneen neliömäärä on usein kohtalaisen pieni, kun taas sängyn koko ei muutu pienemmäksi huoneen mukana. Siksi makuuhuoneen sisustamisen periaatteet poikkeavat paljon esimerkiksi olohuoneen tai keittiön sisustamisesta. Kun lattiatilaa on vähän, niin tunnelma luodaan väreillä, valaistuksella ja pintamateriaaleilla.

Tästä artikkelista opit, kuinka sisustat makuuhuoneesi kauniiksi ja unta tukevaksi erityisesti puuta käyttäen.

Vinkki: Jos et ole vielä lukenut kattavaa sisustustrendit-raporttiamme niin löydät sen täältä.

Puu tukee tutkitusti hyvinvointiasi

Puusisustus tukee tutkitusti ihmisen hyvinvointia. Pelkästään puun katsominen saa aikaan positiivisia vaikutuksia kehossasi. Puiset materiaalit esimerkiksi rauhoittavat mieltäsi, lisäävät mielihyvää ja vähentävät erilaisia negatiivisia tuntemuksia, kuten uupumusta ja stressiä.

Useissa kansainvälisissä tutkimuksissa on havaittu samanlaisia tuloksia. Sisätiloissa käytetyillä puupinnoilla on kehoa ja mieltä palauttavia vaikutuksia. Puupinnat tavallaan lataavat akkujasi. Puupintojen tuottamia positiivisia vaikutuksia ovat mm. verenpaineen ja pulssin madaltuminen sekä stressihormonien väheneminen.

Puusisustuksen hyödyt lyhyesti:

 • vähentää stressiä
 • madaltaa verenpainetta ja pulssia
 • heijastaa luonnollisesti valoa tehden tilasta avaramman
 • vähentää tilan kaikua rauhoittaen makuuhuoneen äänimaailmaa
 • varastoi ja luovuttaa kosteutta, millä on positiivinen vaikutus sisäilmaan erityisesti talven kuivien pakkaskausien aikaan. Huomaathan, että kosteuden varastoituminen puuhun ei tarkoita mitään negatiivista eikä siitä ole haittaa rakennukselle, vaan se on luonnollinen ja välttämätön ilmiö.

Makuuhuoneen sisustaminen – 7 tärkeintä asiaa

Makuuhuoneen sisustaminen tehdään hyvin pitkälti väreillä, valaistuksella ja pintamateriaaleilla, kuten kävimme aiemmin läpi. Tämä johtuu puhtaasti siitä, että sänky vie suurimman osan huoneen lattiapinta-alasta.

1) Käytä hienovaraisia värejä makuuhuoneen sisustamisessa

Makuuhuone on kodin rauhallisin paikka. Se on ainoa huone, jossa emme suosittele käyttämään voimakkaita ja kirkkaita värejä. Toki pienet yksityiskohdat, kuten tehostetyynyt ovat asia erikseen, mutta kirkkaan punainen tehosteseinä ei ole se kaikista rauhoittavin elementti.

Makuuhuoneen värimaailma kannattaa sen sijaan rakentaa hienovaraisten sävyjen ympärille. Puun värimaailman lisäksi tämän hetken trendikkäimpiä värivalintoja makuuhuoneeseen ovat beige ja ruskean eri sävyt. Tummemmista väreistä suosiossa ovat esimerkiksi punaruskea ja keltainen. Korostusväreinä suositaan erityisesti vihreää ja sinistä.

Puisilla sisustuspaneeleilla tehty tehosteseinä on varma valinta, jos haluat lämpimän sävyisen ja kauniin makuuhuoneen. Huoneen muun värimaailman mukaan voit valita puunsävyksi joko vaalean tai tumman.

2) Muista huomioida laipio

Huone muodostuu neljästä seinästä. Makuuhuoneessa sisäkattoa voidaan kuitenkin pitää viidentenä seinänä, koska makuultaan näet sen ensimmäisenä. Älä siis jätä laipiota huomioimatta, sillä se on oikein toteutettuna koko huoneen merkittävin tunnelmanluoja. Laipion kanssa tulee kuitenkin olla tarkkana, koska väärin toteutettuna se tekee makuuhuoneesta synkän ja ahtaan.

Jos makuuhuoneeseesi tulee paljon luonnonvaloa, niin laipio voi olla sävyltään tumma. Jos luonnonvaloa tulee vähän, niin suosittelemme vaaleaa laipiota, koska se heijastaa vähäisen valon paremmin ympäri huonetta.

Vaalea laipio ei myöskään luo makuuhuoneeseen vahvoja kontrasteja. Tumma laipio saa puolestaan huoneen pienet väriyksityiskohdat nousemaan voimakkaammin esiin. Lähtökohtaisesti vaalea laipio on varma valinta, joka toimii aina muusta makuuhuoneen sisustuksesta riippumatta.

Jos haluat kokeilla laipioosi jotain täysin uutta, niin suosittelemme tutustumaan VALO-paneeliimme. Löydät VALO-paneelista lisätietoa hieman alempaa tätä artikkelia.

3) Toteuta makuuhuoneen sisustaminen selkeillä elementeillä

Ihmismieli rakastaa järjestystä, koska aivojemme on helpompi käsitellä järjestystä kuin kaaosta. Hyvin järjestetyssä makuuhuoneessa rentoudut paremmin ja nopeammin verrattuna huoneeseen, jossa ei ole selkeää järjestystä.

Tämän takia makuuhuoneen sisustaminen on suositeltavaa toteuttaa selkeillä elementeillä, kuten suurella tehosteseinällä, valolla ja väreillä. Liiat hyllyt, pöydät ja tuolit sekoittavat järjestystä silloin, jos makuuhuoneessa on vain vähän tilaa sängyn ympärillä. Pidä makuuhuoneen sisustus yksinkertaisena ja käytä vain harkittuja elementtejä.

Nostimme muutamia tämän hetken suosituimpia yksityiskohtia esiin kohdassa 6.

4) Käytä valo hyödyksesi

Luonnonvalo on makuuhuoneen kaunein valo. Puupinnat ovat omiaan heijastamaan luonnonvalon kauniisti ympäri huonetta, jolloin makuuhuoneesta tulee avarampi ja tilavamman tuntuinen. Puiset sisustuspaneelit, kuten PALA-, VIRE-, AAVA- ja STRUKTUURI-paneelit ovat hyviä ratkaisu saada luonnonvalo tulvimaan ympäri huonetta.

Paneloinnin suunta kannattaa valita sen mukaan, miten valo näyttäytyy huoneessa eri vuorokaudenaikoina, ja millainen valaistus tilassa on. Valolla voit myös korostaa puupintoja kuten tässä Heli Hämeenniemen suunnittelemassa tyylikkäässä sängynpäädyssä.

Luonnonvalon lisäksi hieman erikoisemmat lamput ja valaisuratkaisut ovat makuuhuoneessa kokeilemisen arvoisia yksityiskohtia. Tähän suosittu ratkaisu on VALO-paneelimme. VALO-paneelien väliseen avosaumaan on mahdollista piilottaa led-valonauha. Valaistuksen voimakkuuden voit määrittää täysin valonauhojen määrällä, etkä tarvitse huoneeseesi muuta kattovalaistusta. VALO-paneelit luovat seinään kauniin heijastuksen antaen huoneeseen rauhoittavaa tunnelmaa.

5) Lisää tekstuuria makuuhuoneen seiniin

Puiset tehosteseinät ovat tämän hetken suosituimpia sisustustrendejä. Tehosteseinät sopivat mihin tahansa huoneeseen aina WC:stä makuuhuoneeseen. Makuuhuoneen sisustamisen suosittu trendi on sängynpäädyssä oleva tehosteseinä.

Tehosteseinä on helppo rakentaa liimalla kiinnitettävällä PALA-paneelilla. Sen avulla voit luoda seinään erilaisia kuviointeja, kuten kauniin pelkistettyä tiililadontaa tai lämminhenkistä kalanruotokuviota. Panelointi tuo seiniin myös ulottuvuutta, koska paneeleiden saumat muodostavat seinään nättejä varjoja.

Puisten pintamateriaalien etu on se, että ne on helppo käsitellä uudelleen. Jos mielesi muuttuu parin vuoden kuluttua, saat pinnasta täysin uudenlaisen hiomalla ja käsittelemällä pinnan haluamallasi tavalla ja värillä.

6) Pienet yksityiskohdat viimeistelevät makuuhuoneesi

Pienet yksityiskohdat tuovat näyttävyyttä ja helppoa muokattavuutta makuuhuoneen sisustamiseen. Hennon vihreät ilmakasvit ja eukalyptuksen oksat luovat makuuhuoneeseen skandinaavista raikkautta. Myös oljet ovat tämän hetken trendi. Pienillä ja harkituilla yksityiskohdilla muutat parhaimmillaan koko makuuhuoneesi tunnelman vuodenajan mukaan.

Puupaneeleista tehty sängynpääty on helppo tapa luoda makuuhuoneeseesi uutta ja modernia ilmettä. Puusta tehty sängynpääty on kaunis yksittäinen elementti sisustuksessa, minkä lisäksi se rauhoittaa makuuhuoneen tunnelmaa. Tämän hetken sisustustrendit liputtavat vahvasti etenkin kalanruotokuvioisen sängynpäädyn puolesta. Lue täältä, kuinka rakennat sängynpäädyn puusta itse.

7) Älä tee makuuhuoneesta työhuonetta

Vaikka tämä ei varsinaisesti liity sisustamiseen, niin se liittyy sitäkin enemmän makuuhuoneen rauhoittavaan vaikutukseen. Jos teet etätöitä makuuhuoneessa, niin mielesi ei rentoudu sängyssä samalla tapaa, koska olet ”työhuoneessa”. Sotkuinen työpöytä nostaa stressitasoja ja palauttaa työt mieleen iltaisin, yöllä vessakäynnin yhteydessä ja heti aamulla herätessä. Jos olet sisustanut makuuhuoneen muuten huolella, niin älä pilaa sisustusta työpisteellä.

Jos työhuone on kuitenkin pakko tehdä makuuhuoneeseen, niin kaikki työhön liittyvä kannattaa laittaa piiloon laatikoihin työpäivän päätyttyä!

Makuuhuoneen sisustaminen – yhteenveto

Makuuhuoneen sisustaminen rakentuu suurten ja yksinkertaisten elementtien ympärille. Näitä tehostetaan pienillä yksityiskohdilla, kuten kasveilla tai seinähyllyillä.

7 tärkeintä asiaa, jotka sinun kannattaa huomioida ovat:

 1. Käytä hienovaraisia värejä
 2. Muista huomioida laipio, se on makuuhuoneen viides seinä
 3. Käytä yksinkertaisia ja suuria elementtejä
 4. Hyödynnä luonnonvalo ja mielenkiintoiset valaisuratkaisut
 5. Lisää tehosteseinällä tekstuuria seiniin
 6. Huomioi pienet yksityiskohdat vuodenajan mukaan
 7. Älä tee makuuhuoneesta työhuonetta

Muistathan lukea koko sisustustrendit-raporttimme, jonka löydät täältä.

Kaikki erilaiset sisustuspaneelimme löydät kootusti täältä.

Mikäli sinulle tulee mitä tahansa kysymyksiä makuuhuoneen sisustamiseen liittyen, niin ole meihin yhteydessä. Me olemme puusisustamisen ammattilaisia ja teemme yhteistyötä kymmenien sisustussuunnittelijoiden ja arkkitehtien kanssa!