Keittiö on kodin pitkäikäisimpiä ja kalleimpia hankintoja. Keittiön sisustaminen ja suunnittelu kannattaa tehdä huolella ja miettiä, minkälaisia toimintoja kaipaat keittiöön ja ketkä keittiötä käyttävät. Lapsiperheen keittiössä tärkeää on puhtaanapito ja turvallisuus, kun taas sinkun keittiössä korostuvat eri asiat. Lue kaikki tämän hetken sisustustrendit täältä.

Luonnon omat sävyt näkyvät myös keittiön sisustamisessa

Laadukkaiden ja ajattomien luonnonmateriaalien valitseminen keittiöön on ekoteko, sillä ne kestävät käyttöä ja katsetta. Puu on uusiutuva luonnonmateriaali, jota on helppo huoltaa vuosien saatossa. Puu tuo keittiön sisustamiseen lämpöä ja kodikkuutta laattojen ja maalipintojen rinnalla.

Puuta keittiön sisustamisessa voit käyttää sekä seinä- että kattomateriaalina. Seinäpinnoilla puu toimii tehosteseinänä esimerkiksi ruokailuryhmän seinustalla. Myös koko keittiön voi sisustaa rohkeasti puulla. Keittiön tehosteseinä tuo lämpöä ja kodikkuutta keittiöön ja on oiva sisustuselementti sellaisenaan. Nykypäivän trendinä on myös se, että puu saa näyttää puulta – ei massatuotetulta paneelilta.

Keittiössä puuta voi käyttää myös kaapistojen välitilassa, kunhan muistaa suojata puupinnat vesi- ja rasvaroiskeilta esimerkiksi lasilevyllä. Tämä helpottaa pintojen puhtaanapitoa ja takaa materiaalien kestävyyden.

Luonto voidaan kutsua sisään keittiökaappien sävy- ja materiaalivalinnoilla. Luonnollisuutta henkivillä murretun vihreän ja ruskean sävyillä ajatukset siirtyvät metsään. Keittiökaapeissa voi jatkaa luonnonmateriaalien linjaa valitsemalla esimerkiksi koivuiset kaapin ovet. Luonnolliset sävyt ovat psykologisilta vaikutuksiltaan rauhoittavia ja edistävät harmoniaa sisustamisessa. Näin ollen pelkoa sävyyn kyllästymiseen ei ole.

Mikäli vahvojen värien käyttö keittiössä mietityttää, kannattaa muistaa, että keittiön värimaailmaa voi uudistaa helposti tekstiileillä. Verhojen, mattojen ja keittiöpyyhkeiden avulla keittiön tunnelma saadaan siirtymään helposti vuodenaikojen mukaan.

Kontrastien luominen keittiön sisustamisessa

Luonnon omien sävyjen rinnalla keittiön sisustamisessa voi apuna käyttää mustaa väriä. Mustat keittiökaapit ja saareke luovat terävän kontrastin keittiön sisustukseen ja antavat vastakohdan pehmeälle ja lämpimälle puulle. Mustaan alaosaan voi yhdistää myös tammi- tai koivuviilutetut yläkaapit, jotka keventävät tummaa keittiön sisustusta.

Keittiöstä voi tehdä katseenvangitsijan valitsemalla keittiön kaikille pinnoille mustan värin. Näin keittiöstä tulee mielenkiintoinen kiintopiste kodin sisustukseen. Virtaviivaisen ulkoasun keittiön sisustukseen saa kätkemällä kodinkoneet kaappien ovien taakse eli valitsemalla integroidut keittiökalusteet. Jos musta väri miellyttää, mutta samalla myös pelottaa, kannattaa muistaa, että vihreyttä ja luonnonläheisyyttä keittiöön voi aina tuoda yrteillä ja viherkasveilla.

Keittiön sisustaminen kauniiksi onnistuu myös lisäämällä mustaa vain ripauksen esimerkiksi tuolien tai pöydän avulla. Musta, luonnollinen puu ja valkoiset pinnat ovat yhdistelmä, joka kestää aikaa ja sisustustrendien muutoksia.

Keittiön sisustaminen raikkaalla valkoisella

Jos luonnollisen sävyinen puu tuntuu vieraalta, valkoinen on aina turvallinen valinta pintamateriaalien sävyksi. Valkoinen heijastaa valoa ja tuo avaruuden tunnetta – tutustus esimerkiksi AAVA-sisustuspaneelimme Hanki-sävyyn. Tämä kannattaa muistaa aina pienten ja ahtaiden tilojen sisustamisessa. Valkoinen on kaunis sellaisenaan ja siitä löytyy kymmeniä kauniita eri sävyjä, joilla kodin sisustusta voi pehmentää ja estää kylmä ja kliininen tunnelma.

Menneiltä vuosilta tutuksi tullut väripari musta ja valkoinen toimii loistavasti edelleen kauniin keittiön sisustamisessa. Musta saareke ja kattopinta rajaavat hyvin tilaa luoden kodin eri toiminnoista selkeät kokonaisuudet. Saareke peittää suoran näköyhteyden keittiöön ja tarjoaa loistavaa säilytystilaa kodin tavaroille. Saarekkeesta voi loihtia myös ihanan tunnelman luojan valitsemalla siihen lasiset ovat ja lisäämällä kaappien sisään valot. Epäsuora valo tuo pehmeää tunnelmaa pimeisiin iltoihin.

Valkoiset pinnat keittiön sisustamisessa takaavat modernin ja minimalistisen otteen. Modernia ja teollista tyyliä kaipaava voi valita keittiöön tyylikkäät, teräksiset laitteet, mikä tuo ruoanlaittoon ripauksen ammattimaista keittiötunnelmaa. Valkoiseksi maalatut paneelipinnat luovat keittiön sisustukseen pehmeyttä.

Vinkit käytännöllisen keittiön sisustamiseen

Keittiö on kodin sydän, jonka tulee olla toimiva ja kodikas. Keittiössä ruoan laittaminen on vaivatonta ja tavarat on helppo pitää järjestyksessä. Keittiön sisustamisessa on huomioitava tilan koko ja muoto, mitä toimintoja keittiöön halutaan sekä tietysti tyyli, joka sopii kodin muuhun sisustukseen.

1. Yksi iso tila vai oma kokonaisuus?

Keittiön sisustamisessa tärkeää on katsoa kotia kokonaisuutena. Mihin kohtaan keittiö asunnossa sijoittuu ja halutaanko keittiö pitää yhteisenä tilana esimerkiksi olohuoneen kanssa vai rajata se omaksi kokonaisuudekseen esimerkiksi saarekkeella. Saarekkeella on mahdollista jakaa isoa tilaa ja samalla peittää suora näköyhteys kodin muista tiloista keittiöön. Saarekkeen ympärillä voi nauttia myös aamiaisen tai saada saarekkeesta lisää säilytystilaa kodin astioille. Saareke on myös loistava työtaso leipurille ja innokkaalle ruoanlaittajalle.

2. Materiaalit keittiön sisustamisessa

Materiaalivalintojen tekeminen keittiöön aloitetaan tarkastelemalla kodin muita sisustusmateriaaleja. Halutaanko keittiön sointuvan kauniisti muuhun sisustukseen vai sisustetaanko keittiöstä asuntoon selkeä katseenvangitsija? Värien lisäksi materiaalivalinnoissa kannattaa pohtia materiaalin kestävyyttä, puhtaanapitoa ja huollettavuutta.

Tyylikäs koti on aina kokonaisuus. Kodin sisustamisessa tulee pyrkiä materiaalien jatkuvuuteen suurilla pinnoilla. Katto- ja seinämateriaalit kannattaa valita siten, että niitä voi käyttää lähes kaikissa kodin tiloissa. Laattaa ja parkettia ei kannata sekoittaa pienissä tiloissa vaan valita yksi materiaali, joka kattaa kodin lattiapinnat.

3. Yksityiskohdat keittiön sisustamisessa

Keittiön sisustaminen kauniiksi vaatii selkeyttä suurissa linjoissa ja kekseliäitä yksityiskohtia. Valkoinen keittiö on turvallinen vaihtoehto, mutta voi olla tunnelmaltaan kylmä. Keittiötasojen materiaalivalinnoilla voidaan tuoda lämpöä ja pehmeyttä tai kylmää kontrastia tilanteesta riippuen.

Myös sisustuslistat tarjoavat loistavan vaihtoehdon yksityiskohtien luomiseen keittiön sisustamisessa. Sisustuslistoilla voi rajata tyylikkäästi ikkunat ja ovet sekä seinien rajapinnat lattiaan ja kattoon. Esimerkiksi valkoisessa keittiössä tasojen sävyn ja listojen sävyn yhdistäminen luo tyylikkään vaikutelman ja lämpöä. Sen sijaan leveä musta ikkunan rajaus tuo särmää sisustukseen.

Keittiöön voi sisustaa myös rohkean tehosteseinän, jolle löytyy yhtymäkohtia kodin lattiamateriaalista, kaapistojen vetimistä ja keittiön pientavaroista.

4. Keittiön sisustaminen ja säilytystila

Toimivassa keittiössä astioille ja kodinkoneille on omat paikkansa, mikä helpottaa keittiön puhtaanapitoa ja pitää yleisvaikutelman siistinä. Keittiökaappien valinnassa kannattaa kurkata nykyiseen astiakaappiin ja tarkistaa minkälaisia astioita käyttää omassa ruoanlaitossa. Halutaanko astiat jättää näkyviin lasikaappeihin vai piilottaa umpikaappeihin? Keittiön sisustamisessa voi yhdistää myös uutta ja vanhaa. Suvun vanhoille astiakaapeille kannattaa antaa uusi elämä modernissa keittiössä.

Keittiön sisustaminen käytännölliseksi astiakaapeilla tuo paljon säilytystilaa. Yläkaappien korkeus kannattaa miettiä tarkkaan, että sinne yltää helposti ja tavaroiden käyttäminen myös yläkaapeista on helppoa. Yläkaapit voi valita yhdenmukaiseksi alakaappien kanssa tai piristää keittiön ilmettä vaihtamalla kaappien sävyä tai tuomalla ilmavuutta tilaan savulasisilla kaapeilla.

5. Valot ja varjot keittiön sisustamisessa

Valoilla on yllättävän suuri rooli keittiön sisustamisessa. Keittiössä tarvitaan kirkkaita työvaloja sekä viihtyisää ruokailuhetkien valaistusta. Kaapistojen alle saa huomaamattomasti asennettua kirkkaat led-nauhat, jotka valaisevat työtasot. Mikäli katon yhtenäistä pintaa ei halua rikkoa spoteilla, voi keittiön katon sisustaa rimamaisella VALO-paneelilla. VALO-paneelin avosaumaan asennettava led-nauha on tyylikäs ja huomaamaton valo, jolla on tehokas valoteho.

Saarekkeen käyttö keittiön sisustamisessa tarjoaa monia mahdollisuuksia valoilla sisustamiseen. Saarekkeen päälle sijoitettavat design-valot tuovat ihanan sisustuksellisen yksityiskohdan ja mahdollistavat pehmeän tunnelmallisen valon keittiöön.

Jos keittiön sisustaminen on sinulle ajankohtaista ja tarvitset siihen mitä tahansa apua, niin ole meihin yhteydessä. Autamme sinua mielellämme!

Tutustu sisustustuotteisiimme täältä.

Lataa trendiraportti sekä sisustuskuvasto. Löydät molemmista kattavasti lisätietoa siitä, millaisia tämän päivän sisustustrendit ovat!