Wc on kodin pienimpiä huoneita, mutta sitä käytetään useita kertoja päivässä. Siksi WC:n sisustus kannattaa toteuttaa huolella.

Keräsimme 11 ideaa, miten voit sisustaa wc:n tunnelmalliseksi ja oman näköiseksi tinkimättä kuitenkaan käytännöllisyydestä ja helppohoitoisuudesta.

2020-luku on käynnistynyt ekologisten pintojen esiinmarssilla. Kestävät valinnat ja kiinnostus kotimaisiin tuotteisiin näkyvät kuluttajien ostokäyttäytymisessä vuosi vuodelta vahvemmin. Puusisustamisen taustalla oleva arvomaailma kytkeytyy ympäristöystävällisiin ja kestäviin arvoihin, ja aitoa puuta käytetään nyt rohkeasti kodin kaikilla pinnoilla.

Puu on suomalaisille tuttu sisustuselementti, joka tyynnyttää ja tutkitusti tukee hyvinvointia. Sisätiloissa käytetyillä puupinnoilla on kehoa ja mieltä palauttavia vaikutuksia, ja lisäksi puun akustiset ominaisuudet pehmentävät kodin äänimaisemaa tehokkaasti.

Suosittu terassimateriaali saa vielä paremman korvaajan

WC on sen verran pieni huone, että wc:n sisustus syntyy usein pelkkien hukkapalojen avulla. Jos olet uusinut esimerkiksi keittiönmakuuhuoneen tai olohuoneen sisustuksen, niin käytä ylimääräiset paneelit WC:n sisustamiseen! Pienillä yksityiskohdilla WC:si saa täysin uudenlaisen ja raikkaan ilmeen.

Tässä 11 ideaa, miten WC:n sisustus onnistuu puun avulla:

1. Luonnonläheiset värit syrjäyttävät valkoisen ja harmaan

2020-luvun alun sisustustrendeissä luonnonläheiset sävyt ovat vallanneet alaa valkoisen ja harmaan kylmiltä sävyiltä. Sisustuksen värit painottuvat nyt enemmän beigen ja hiekan sävyjen suuntaan. Puupaneelien valikoima on laaja, ja vaaleiden sävyjen rinnalle on jo nyt noussut tumman mausteisia sävyjä, sekä hunajaisen lämpimiä puupintoja. Tulevien vuosien trendien uskotaan tuovan suomalaiseen sisustukseen entistä rohkeammin erilaisia puun sävyjä.

Entä jos aamu-unisena tallustelisitkin kaikuvanvalkoisen, loisteputkin valaistun wc:n sijaan lämminsävyiseen ja tunnelmalliseen kylpyhuoneeseen?

2. Yllätä wc:n puisella tehosteseinällä

Tehostetapettien ja -maalien sijaan 2020-luvun katseenvangitsijoina toimivat kauniit, puiset paneelit. Paneeleita käytetään jo runsaasti esimerkiksi oleskelutilojen tai keittiön tehosteina, mutta yhtä hyvin puupaneelit sopivat wc sisustukseen.

Paneelien monet väri- ja leveysvaihtoehdot antavat laajat mahdollisuudet persoonallisen wc-tilan sisustamiseen. Leveällä, tummasävyisellä vaakapaneelilla voit luoda aivan erilaisen tunnelman kuin pystyyn asennetulla, kapealla paneelilla. Wc:n remontti-ideoita pohtiessa on kuitenkin huojentavaa tietää, että valmiiksi sävytetty paneeli ei vaadi työläitä käsittelyitä, ja sen asentaminen on helppoa.

Erityisen kätevä puupaneeli wc:n pieneen tilaan on valmiiksi puolen metrin ja metrin mittaisena myytävä Siparilan PALA™-sisustuspaneeli. PALA™-sisustuspaneelin kiinnittäminen on myös vaivatonta, sillä se liimataan suoraan kivi- tai betonipintaan, tai puhtaaseen puu- tai kipsilevyyn. Lyhyt paneeli on erinomainen materiaali erilaisten ladontojen toteuttamiseen: miltä kuulostaisi kaunis kalanruotoladonta tai graafiset paneelineliöt wc-tilasi seinässä?

3. Valitse sopiva puupaneeli myös wc:n kattoon

Pienen wc-tilan avaruutta ja tilantuntua on helppo lisätä vaalealla kattopaneelilla. Vaalea katto tuntuu nousevan korkeammalle, kun taas tumma katto vaikuttaa luontaisesti raskaammalta.

Katto itsessään harvoin saa suurta huomiota, ellei siihen ole erityisesti panostettu. Riko perinteitä ja leikittele vapaasti wc:n kattomateriaalin kanssa – leveämpi, valkoinen lankku luo yhtymäkohtia maalaisromanttiseen miljööseen, mutta onko ohuita rimoja muistuttava musta paneeli sittenkin sinulle luontevin tapa lisätä persoonallisuutta wc sisustukseen?

4. Kasvit, heinät ja oljet sopivat yhteen puun kanssa

Luonnonläheisten materiaalien ja värien rinnalle sopivat erilaiset viherkasvit, heinät ja oljet. Vaikka wc- ja kylpyhuonetilojen sisustus on järkevä pitää yksinkertaisena puhdistamisen näkökulmasta, tuovat kasvit mukanaan raikkautta ja väriä. Skandinaavisen vaaleisiin asuntoihin sopivat erityisen hyvin herkän vihreät eukalyptukset sekä hennot ilmakasvit.

Suomalaisissa kodeissa on myös viime aikoina nähty entistä enemmän erilaisia olkia ja heiniä. Wc sisustuksessa luonnonmateriaaleja on helppo hyödyntää eri kokoisten korien tai vaikka juutti- tai hamppumaton avulla.

5. Toista lämpimiä sävyjä hanoissa ja vetimissä

Jos lämpimät värit näkyvät nyt sisustuksessa muutenkin, niin myös lämpimät metallisävyt ovat nousseet kromisten vesikalusteiden rinnalle. Messinki, ruusukulta ja kupari ovat suosittuja värejä niin hanoissa kuin vetimissäkin ja sisustuksellisesti ne asettuvat kauniisti linjaan lämpimien puupintojen kanssa.

6. Paneloinnin suunnalla korostat huoneen mittoja

Erityisesti pientä huonetta paneloitaessa on hyvä huomata, että paneloinnin suunta vaikuttaa merkittävästi wc:n tilavaikutelmaan. Jos asennat paneelit vaakasuuntaan, vaikuttaa wc leveämmältä ja matalammalta, kun taas pystypaneloitu wc tuntuu korkeammalta ja kapeammalta. Rohkea sisustaja valitse PALA™-sisustuspaneelin ja asettelee sen kalanruotokuvioon!

Myös paneelin leveydellä ja puun kuviolla on merkitystä huoneen tunnelman kannalta. Kliininen, yksivärinen ja oksaton paneelipinta on väistymässä aidon puupinnan tieltä, jossa oksat ja sydänpuun vivahteikkuus korostavat puun luonnollisuutta. Kauniin elävästä puupinnasta erinomainen esimerkki on saarnista valmistettu JALO-sisustuspaneeli, joka roiskevesisuojattuna sopii erinomaisesti wc sisustukseen. Aito puu korostaa myös valitun materiaalin persoonallisuutta ja inhimillisyyttä.

7. Kerrosta sisustusta yhdistelemällä laattaa, kiveä, puuta ja tekstiilejä

Tunnelmallisen wc:n sisustuksen luot yhdistelemällä erilaisia pintoja. Kosteissa tiloissa käytetään usein laattoja, jotka kovuudessaan saavat huoneen kaikumaan. Lämmin ja akustiikkaa pehmentävä puu sopiikin hyvin kovien laatta- tai kivipintojen vastinpariksi. 2010-luvulla erityisen suosittu valkoinen laattapinta voi luoda kosteisiin tiloihin melko steriilin vaikutelman, mutta samanlaiset valkoiset laatat yhdistettynä lämminsävyinen puuhun tekevät huoneesta huomattavasti kodikkaamman.

Erilaiset mikrosementit ja luonnonkivipinnat toimivat myös erinomaisena kontrastina puupaneelien kanssa. Kun lisäät puun ja laattojen yhteyteen myös tekstiilejä, huomaat kerrosteisen sisustuksen olevan perinteistä, laatoitettua kylpyhuonetta paljon mielenkiintoisempi. Trenditietoinen sisustaja valitsee puun sävyyn sointuvia, trendikkäitä kankaita, kuten pellavaa, puuvillaa, silkkiä, juuttia tai monimuotoisia neulekuvioita.

8. Huolehdi riittävästä valaistuksesta

Wc- ja kylpyhuonetiloissa valaistus on tärkeässä roolissa, sillä näihin huoneisiin sijoittuu valtaosa kauneudenhoidosta ja meikkaamisesta. Wc:ssä on usein vain pieni ikkuna, jos sitäkään, joten luonnonvalon osuus huoneen valaistuksesta on vähäinen. Kiinnitä siis huomiota siihen, että valonlähteitä on riittävästi, ja ainakin osa niistä sijaitsee mahdollisimman lähellä wc:n peiliä ja valaisee kasvot hyvin.

Puupaneelin pinta heijastaa valoa luontaisesti, ja varsinkin vaaleaa puuta valitsemalla luot valoisan mutta pehmeän tunnelman wc:n sisustukseen.

Jos etsit ratkaisua, jossa yhdistät paneloinnin ja linjakkaan valaistuksen, tutustu VALO-sisustuspaneeliimme. VALO-sisustuspaneelin muoto muistuttaa rimakattoa syvine avosaumoineen, ja paneelien väliin jäävään uraan on mahdollista asentaa led-nauha, joka jää katseilta piiloon. VALO-sisustuspaneelia voit käyttää sekä seinällä että katossa.

9. Wc:n tunnelmaan vaikuttaa puupinnan käsittely

Kuten idealistastamme on jo tullut esille, puupaneeleiden valikoima on monipuolinen. Onko sinun wc:si sisustukseen sopivin mahdollisimman luonnollisen värinen paneeli, vai etsitkö ennemmin helmiäissävyssä hohtavaa puupintaa?

Kuultavaa valkoista koivupaneelia valikoimastamme löydät esimerkiksi KOO-sisustuspaneelien sekä jalopuisten VIRE-sisustuspaneelien joukosta. USVA-paneelin helmiäissävyt puolestaan tuovat puun pinnalle kimallusta. STRUKTUURI-sisustuspaneelin värivalikoimasta taas löydät esimerkiksi kuultavan mustan puuvaihtoehdon.

10. Huomioi myös wc:n kalusteet, kun valitset puupaneeleita

Puisten sisustuspaneelien suosion kasvaessa puu on nostanut profiiliaan myös wc:n kalusteiden pinnoissa. Jos wc:n pöytälevy on puinen, rajautuvat seinä- ja kattopaneelien värivaihtoehdot kuin luonnostaan siihen sointuviksi. Voitkin hyvin valita joko saman sävyisen pöytälevyn ja seinäpaneelit, tai yhdistellä vaaleita ja tummia puunsävyjä hiukan rennommalla otteella.

11. Puupaneelilla sisustat myös kosteat tilat

Vaikka puupintojen ja veden yhdistäminen kuulostaa riskialttiilta, on useat sisustuspaneeleista kuitenkin käsitelty kosteutta kestäviksi. Valikoimastamme esimerkiksi KASTE-, KOO-, RAILO-VALO-JALO- ja VIRE-sisustuspaneelit sopivat käytettäviksi kosteissa tiloissa.

Usein wc-tilat eivät vaadi seinä- tai kattopaneelilta erityistä vedenkestävyyttä, sillä huoneessa ei suihkutella tai saunota. Jos haluat sijoittaa puupaneelin käsienpesualtaan taakse, voit tarvittaessa suojata sen lasilevyllä, jotta likaisista käsistä lentävät roiskeet eivät sotke puupintaa.

Aito puupinta myös varastoi ja luovuttaa kosteutta, millä on positiivinen vaikutus sisäilmaan erityisesti talven kuivien pakkaskuukausien aikana. Kosteuden varastoituminen puuhun ei tässä yhteydessä tarkoita millään tavalla negatiivista ilmiötä, eikä siitä ole haittaa rakennukselle, vaan se on luonnollinen ja välttämätön ilmiö puusisustuksen yhteydessä.

Wc sisustus – yhteenveto

2020-luvulla wc:n sisustuksessa näkyvät luonnonläheiset materiaalit ja kerroksellisuus.

Tässä vielä muistilista, joiden avulla luot tunnelmallisen wc-tilan sisustuksen:

  • tehosteseinä aidosta puupaneelista on nyt ajankohtaisempi, kuin tehostetapetti tai -maali
  • käytä puupintoja persoonallisesti: valitse pöytälevy, kiintokalusteet ja seinäpaneeli samaan sävyyn tai luo kontrastia yhdistelemällä tummaa ja vaaleaa rennosti
  • lisää kerroksellisuutta kasveilla ja tekstiileillä

Mikäli sinulle tulee mitä tahansa kysymyksiä wc:n sisustamiseen liittyen, ota meihin yhteyttä. Olemme puusisustamisen ammattilaisia ja teemme yhteistyötä kymmenien sisustussuunnittelijoiden ja arkkitehtien kanssa!