Oletko rakentamassa omakotitaloa, rivitaloa tai vaikkapa suurta toimistorakennusta ja etsit projektiisi parhaiten soveltuvaa ulkoverhouspaneelia? Tässä artikkelissa kerromme 20 vuoden ja tuhansien projektien kokemuksellamme, kuinka valitset oikeanlaiset ulkoverhouspaneelit projektiasi varten satojen erilaisten ulkoverhouspaneeleiden joukosta.

Katto ja ulkoverhouspaneelit suojaavat rakennusta, minkä takia niihin panostaminen on fiksuinta, mitä rakentaja voi tehdä. Katon tärkeys on ymmärretty jo kauan sitten hyvin, mutta ulkoverhouspaneeleiden tärkeyttä ei ole mielestämme huomioitu samalla tavalla: tietoisuus niiden tärkeydestä on kasvanut, mutta ei yhtä laajassa mittakaavassa kuin katon suhteen. 

Erilaiset ulkoverhouspaneelit – mitkä niiden erot ovat?

Ulkoverhouspaneelit voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri ryhmään:

1. Pohjamaalatut ulkoverhouspaneelit
2. Välimaalatut ulkoverhouspaneelit
3. Valmiiksi maalatut ulkoverhouspaneelit

Se, mikä näistä vaihtoehdoista on paras, määrittyy pitkälti kohteen ja tarpeen mukaan. Moni yllättyy erityisesti siitä, että lopullinen hintaero näiden kolmen paneelin välillä on hyvin pieni ja välillä sitä ei ole laisinkaan. Rautakaupassa ilmoitettu metrihinta hämää useita, koska metrihintaan ei ole tietenkään laskettua muita kuluja, jotka tulevat tiettyjen paneelien mukana. Suurin ero on hinnan sijaan työmäärässä, joka kunkin paneelin asennuksen eteen on tehtävä. Pohjamaalatussa ulkoverhouspaneelissa työmäärä on suurin ja valmiiksi maalatussa ylivoimaisesti pienin. Hinta on silti suhteellisen sama, kuten pian esimerkistä huomaat.

Pohjamaalatun paneelin metrihinta on kaikista edullisin, mutta koska paneelin joutuu maalaamaan kahdesti, myös telinevuokra maksetaan kahdesti. Kahteen maalauskertaan kuluu luonnollisesti myös aikaa.

Välimaalattu ulkoverhouspaneeli on hieman pohjamaalattua kalliimpi, minkä lisäksi metrihintaan tulee laskea maalien hinnat sekä pitkät telinevuokrat kiinnityksen ja maalauksen ajaksi. 

Valmiiksi maalattujen ulkoverhouspaneelien metrihinta on suurin, mutta muut kulut ovat pieniä verrattuna kahteen aiempaan. Maalia ei esimerkiksi tarvitse kuin katkaisupintojen maalaamiseen, jolloin pieni maalipurkki riittää. Vaikka valmiiksi maalatun paneelin metrihinta on kaksinkertainen verrattuna pohjamaalattuun, kokonaishinnaltaan pohjamaalattu paneeli on yleensä maksimissaan 600 € edullisempi vaihtoehto omakotitaloon. 

Valmiiksi maalatut ulkoverhouspaneelit ovat myös piilokiinnitettäviä. Esimerkiksi TOPCOAT-ulkoverhouspaneeli kiinnitetään hakasilla niin, että hakasten kannat jäävät seuraavan paneelin pontin alle piiloon. Näin paneeleita ei tarvitse maalata kiinnityksen jälkeen seuraavaan 10–20 vuoteen. Näin ollen suosittelemme valmiiksi maalattua ulkoverhouspaneelia, kun projektiin haluaa aidosti kustannustehokkaan ulkoverhouksen.

Valmiiksi maalattuja ja piilokiinnitettäviä ulkoverhouspaneeleitamme ovat TOPCOAT ja GOLD PRO.

Kuinka valitset projektiisi sopivat ulkoverhouspaneelit?

Jos et ole koskaan valinnut ulkoverhouspaneeleita, niiden valitseminen voi tuntua työläältä – paneeleita on paljon erilaisia jo pelkältä maalausasteeltaan (pohja-, väli- ja valmiiksi maalattu), minkä lisäksi niitä on eri paksuuksissa, väreissä ja profiileissa. Osa paneeleista sopii vaakapanelointiin, osa pystypanelointiin ja osa puolestaan molempiin.

Ulkoverhouspaneeleiden valinta on hyvä aloittaa seuraavilla kysymyksillä. Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään paneelien hankinnassa ja vastaavat kysymyksiisi.

1. Haluatko vaaka- vai pystypaneloinnin?

Kaikki ulkoverhouspaneelit eivät sovellu profiloinniltaan tietyn suuntaiseen panelointiin. Siksi paneloinnin suunta tulee päättää ensimmäisenä, koska se rajaa vaihtoehdot tiettyihin profiileihin.

Vaakapanelointiin soveltuvat profiilit:

  • W, V, K, U ja L
  • Oikeastaan ainoa malli, joka ei sovellu vaakapanelointiin, on S. S-profiilissa paneelin yläosassa on tasainen ”katto”, jolloin vesi jäisi lepäämään paneelin päälle.

Pystypanelointiin soveltuvat profiilit:

  • V, U ja S
  • Pystypanelointiin eivät sovellu L, K eikä W

2. Millainen profiili sopii kohteeseesi?

Käydään läpi seuraavaksi muutamia suosituimpia ulkoverhouspaneeleiden profiileita. Erilainen profiili luo hyvin erilaisen tunnelman ja sillä voi olla jopa väriä suurempi merkitys, miltä talo näyttää.

V-profiili

V-profiilin paneelit ovat muodoltaan kauniita, hyvin hillittyjä ja perinteisiä ulkoverhouspaneeleita. Tämä profiili on varma valinta jokaiseen kohteeseen, koska se soveltuu niin vaaka- kuin pystyverhoiluun.

W-profiili

W-profiilin paneelit ovat modernisoitu versio V-paneelista. Paneelien väliin jäävä ura on selvästi kapeampia ja särmikkäämpi varjoura, mikä tekee ulkoverhoilusta modernin, kulmikkaan ja linjakkaan näköisen.

U-profiili

U-profiilin paneelit ovat myös hyvin perinteisiä ulkoverhouspaneeleita, jotka ovat säilyttäneet suosionsa jo vuosikymmenien ajan. Piilokiinnitys tuo tähän ajattomaan klassikkoon modernia tyylikkyyttä.

K-profiili

K-profiilin paneeleissa on kaunis kaareva muotoilu, joka tuo talon ulkonäköön pehmeyttä. Paneelien välinen ura jää kaarevan muodon myötä hieman tavallista leveämmäksi, joka saa paneloinnin näyttämään ilmavalta ja tasaisesti etenevältä.

L-profiili

L-profiilin paneelit asettuvat toistensa päälle aaltomaisesti, jolloin niiden väliin ei jää laisinkaan uraa. Muotonsa vuoksi tätä mallia on kutsuttu myös limilaudoitukseksi.

S-profiili

S-profiilin paneelit soveltuvat vain pystyverhoukseen niiden suorareunaisen muotonsa myötä. Suora reuna luo paneelien väliin ohuen ja syvän uran, mikä saa ulkoverhouksen näyttämään ryhdikkäältä ja tarkkaan suunnitellulta.

3. Kuinka leveää ja paksua panelointia haluat?

Miellyttääkö silmääsi enemmän leveä vai kapea panelointi? Pystypaneloinnissa useimmat suosivat kohtalaisen kapeaa panelointia, jolloin ulkoverhouspaneelit luovat rimoituksen näköisen kokonaisuuden. Vaakapaneloinnissa leveydet vaihtelevat 120 millistä 275 milliin. Yli 200 millin levyiset ulkoverhouspaneelit tehdään yleensä aina liimapuuaihioista, koska tällöin paneelista tulee kestävämpi, sillä liimapuu ei elä samalla tapaa kuin leveä yli 200 millin paneeli, joka on valmistettu täysin massiivipuusta. Paneelien yleisimpiä leveyksiä ovat 120 mm, 145 mm ja 170 mm. Yli 200 millin paneelit kuitenkin yleistyvät jatkuvasti.

Paneelien yleisimpiä paksuuksia ovat 23 mm ja 28 mm. Jos saisimme valita, ottaisimme aina paksumman paneelin, koska se on kestävämpi vaihtoehto. Paksummat paneelit ovat toki aina hieman hintavampia, mutta tuhannen euron säästö kannattaa säästää jostain muusta kuin ulkoverhouspaneeleista. Kun talon suojaa kerralla laadukkaalla ulkoverhouksella, se kestää vuosia ilman huoltoa.

4. Minkä värisen paneelin haluat?

Kun olet päättänyt paneloinnin suunnan, profiilin ja tekniset mitat, viimeisenä valitset kohteeseen parhaiten sopivan värin. Haluttu väri on usein tiedossa jo suunnittelun alkuvaiheessa, joten ainoa vinkkimme värin valitsemiseen liittyy kuultaviin sävyihin. Kun valitset kuultavaa sävyä, varmista, että kyseessä on kestokuultava sävy. Kuultavat sävyt haalistuvat nopeammin, jolloin niiden huoltomaalausväli on noin 5 vuotta, kun täysin peittävissä sävyissä maalausväli on 10–20 vuotta.

Kolme yleistä virhettä ulkoverhouspaneelien valinnassa ja asennuksessa

Ulkoverhouspaneelien hankinnassa on huomioitava useita tekijöitä aina budjetista paneelin ulkonäköön ja maalipintaan. Tässä muutamia tyypillisiä ”virheitä”, joita moni ulkoverhouspaneeleita valitseva henkilö voi tehdä.

1. Ostopäätös tehdään metrihinnan perusteella

Metrihinta kertoo ainoastaan sen, kuinka paljon paneeli maksaa rautakaupassa. Se ei kuitenkaan kerro kokonaiskustannuksia, jotka paneelista syntyvät. 

Esimerkki: Ulkoverhouspaneelit omakotitaloon maksavat kaupassa noin 1 800 €, jos valitset pohjamaalatun paneelin ja noin 3 600 €, jos valitset valmiiksi maalatun paneelin. Luvut hämäävät paljon, koska pohjamaalattuun paneeliin kuuluu paljon muita kuluja. Esimerkiksi maaleihin kuluu 700 € ja telinevuokriin 500–600 €. Lopputuloksena paneeleiden kokonaiskustannus nousee 1 800 eurosta 3 000 euroon. Tällöin hintaero on enää 600 € ja valmiiksi maalatut paneelit vaativat työmaalla vain asennustyön.

2. Paneelit maalataan huonoissa sääolosuhteissa

Tämä liittyy ainoastaan pohja- ja välimaalattuihin ulkoverhouspaneeleihin, koska valmiiksi maalattuja ulkoverhouspaneeleita ei tarvitse maalata työmaalla katkaisupintoja lukuunottamatta. Maalausolosuhteilla on todella iso merkitys siinä, miten hyvin maali kestää paneelissa. Optimaalinen maalaussää on yli +5°C ja suhteellinen ilmankosteus alle 20 %. Teknoksen tekemien tutkimusten mukaan tällaisia päiviä on ollut huonoimpina kesinä 8 kpl, joten ulkona maalaamiseen liittyy omat riskinsä.

3. Maalipinta rikotaan nauloilla

200 neliön omakotitalon ulkoverhouspaneelit kiinnitetään keskimäärin 6 500–8 000 naulalla. Jokainen naula rikkoo osaltaan maalipintaa ja tekee näkyvän reiän seinään. Vaikka naulankannat maalattaisiin, maali irtoaa kantojen päältä nopeammin metallin jatkuvan lämpötilavaihtelun myötä. Vesi tiivistyy näkyviin naulankantoihin ja kulkeutuu paneelien rakenteisiin.

Maalipinnan voi säästää valitsemalla sellaiset ulkoverhouspaneelit, joissa on piilokiinnitys. Tällöin hakaset tai naulat jäävät seuraavan paneelin pontin alle piiloon eikä vesi pääse rakenteisiin. Naulaton julkisivu on myös tyylikkäämmän näköinen.