Terassin sisustaminen nousee joka kevät ajankohtaiseksi aiheeksi, kun lisääntyvä valo ja lämpö saavat sisustajat innostumaan myös ulkotiloista. Terassi nähdään entistä enemmän keinona jatkaa kodin oleskelutiloja lähemmäs luontoa, ja terassia päivitetään usein asunnon muun sisustuksen tyylin mukaiseksi.

Millainen terassi sopii parhaiten sinun kotiisi ja sinun sisustustyyliisi? Voit hakea inspiraatiota myös sisustustrendit-raportistamme.

Terassin sisustaminen käynnistyy oman unelmaterassin ominaisuuksia kartoittamalla

Kaipaatko tilaa rentoutumiseen, kotitreeneihin, lasten leikeille vai erityisesti kesäisiin ulkoruokailun hetkiin? Kuten kaikki muukin sisustaminen, myös terassin sisustaminen lähtee liikkeelle sinun tai perheesi tarpeista ja mieltymyksistä.

Suomen neljä vuodenaikaa tekevät terassin aktiivisesta käyttöajasta rajatun, mutta onneksi lämpölamppujen, näköesteiden ja katettujen alueiden avulla pääset halutessasi nauttimaan pihastasi jo varhaisesta keväästä aina myöhäiseen syksyyn saakka.

Laajempien sisustustrendien mukaisesti ekologisen ja tunnelmallisen puusisustamisen suosio näkyy entistä selvemmin myös terassin sisustamisessa. Tästä artikkelista löydätkin ennen kaikkea ideoita, miten voit hyödyntää puuta terassilla.

Terassin sisustusta suunnitellessa ensimmäisenä on kuitenkin hyvä miettiä erityisesti näkösuojien tarve ja materiaaliratkaisut, sillä ne luovat valtaosan tunnelmasta. Lue seuraavaksi 5 vinkkiämme puun käytöstä terassin sisustamisessa!

1. Näköesteet ja tilanjakajat säleikkörimasta

Monelle terassin sisustamista suunnittelevalle ensimmäinen askel on näköesteiden ja tilanjakajien rakentaminen tai vanhojen ja kuluneiden puuosien päivittäminen.

Kulkeeko sinun pihasi ohitse auto- tai kävelytie, tai onko naapuritalo niin lähellä, että heidän ikkunastaan pystyy lukemaan kädessäsi olevan sanomalehden otsikot? Jos vastasit kyllä, näköeste on todennäköisesti tärkeä tekijä terassisi rauhallisen tunnelman kannalta.

Puisen näkösuojan ei tarvitse tarkoittaa tiivistä ja koko terassin pimentävää, korkeaa muuria. Talosi tyylin mukaan pystyyn tai vaakaan asetellut säleikkörimat luovat ilmavan ja 2020-luvun tyyliä henkivän näkösuojan. Suoja tarjoaa osittaisen varjopaikan suoralta auringon paahteelta, mutta mahdollistaa myös terassilla rentoutumisen ilman sivullisten katseita.

Entä onko terassisi yhteydessä ulkoporeallas tai palju? Isomman terassitilan jakaminen esimerkiksi ruokailu- ja kylpykäyttöön voi olla toisinaan perusteltua, jolloin säleikkörimoista rakennetut näköesteet rytmittävät tilan käyttöä kauniisti.

Tutustu rimavaihtoehtoihimme:

Suunnikasrimat: säleikkörima 28×68 mm ja säleikkörima 40×42 mm

Vinorimat: säleikkörima 28×45/30 mm ja säleikkörima 42×42/32 mm

2. Tukevammat aidat tuovat turvaa

Jos terassisi ei sijaitse maan tasalla, ovat tukevat aidat terassin ympärillä tietenkin välttämättömyys. Lisäksi esimerkiksi rinnetontilla moneen tasoon toteutettu terassikokonaisuus vaati portaiden yhteyteen kaiteita. Puiset aidat kestävät vaihtelevien säiden armoilla vuosia, mutta kestävyyden edellytyksenä ovat oikeanlaiset materiaalivalinnat ja rakentamisen tekniikat.

Aidan rakentamisessa ensimmäiset pohdinnat liittyvät aidan korkeuteen ja malliin. Korkea aita antaa hyvän näkösuojan, mutta saattaa varjostaa liiankin tehokkaasti. Säleikkörimojen tapaan aitalaudat on mahdollista kiinnittää pystyyn ja vaakaan, mutta myös diagonaalisesti. Diagonaalinen kiinnitystapa on varma katseenvangitsija, mutta rakentamisen ratkaisuna selkeästi työläin ja aikaa vievin.

Aitalautoja kiinnittäessä on myös muistettava varmistaa, että ilma pääsee kulkemaan lautojen välistä hyvin. Jos aidasta tekee liian tiiviin, saattaa kova tuuli kaataa koko rakennelman. Tähän liittyen on hyvä huomata myös, että maahan kiinnitettävät runkotolpat on syytä kaivaa riittävän syvälle maahan. Nyrkkisääntönä onkin hyvä pitää routarajan alle kaivamista, jotta maan routiminen ei pääse löystyttämään aidan runkoa.

Paksu aitalauta kestää ohutta pidempään. Yleisin aitalaudan paksuus on 20 mm, kun taas leveys voi olla 95 mm, 120 mm tai 145 mm. Eri levyisillä materiaaleilla luot omanlaisensa tunnelman. Aitalautojen kiinnittämisessä on oleellista käyttää ruostumattomia ruuveja.

Katso lisää tietoja aitalaudastamme »

Yhdistä aitaasi helposti myös valmiiksi maalattu kaidelankku, joka nopeuttaa työtäsi ja viimeistelee aidan ilmeen.

3. Kauniisti harmaantuva, luonnollinen lehtikuusi

Jos haluat terassillesi mahdollisimman luonnollisen tunnelman, valitse päämateriaaliksi lehtikuusi. Aito puu tuntuu ihanalta jalan alla ja lisäksi se on myös kaikkein ekologisin valinta terassin sisustamiseen. Ekologisuus on ehdottoman nousevat trendi, joten terassin sisustaminen lehtikuusipinnoin on ympäristöystävällinen ja ehdottomasti ajan hengen mukainen valinta.

Lehtikuusi on myös muutenkin mäntyä parempi piharakentamisen materiaali, sillä kuusi imee itseensä huomattavasti vähemmän kosteutta ja sen kosteuseläminen on täten vähäisempää. Pitkät ja kylmät talvemme muokkaavat kuusesta lujan ja hienosyisen rakennusmateriaalin, joka on lahonkestävä ja helppohoitoinen luonnontuote.

Lehtikuuselle ominaista on puun harmaantuminen parissa – kolmessa vuodessa, mutta voit toki öljytä sitä sävyttömällä öljyllä tai vaihtoehtoisesti sävyttää haluamasi sävyiseksi. Rakentamisvaiheessa on kuitenkin tärkeää huomioida, ettei lehtikuusi saa olla suoraan tekemisissä maan kanssa. Oikeaoppisesti maasta irti asennettuna lehtikuusi kestää lahoamatta noin 20–30 vuotta.

Lehtikuusesta tehdyt aitalaudat ja säleikkörimat valmistamme kuusipuun sydäntavarasta ympärihienosahattuna.

4. Kerroksellisuutta terassin sisustamiseen: puun yhdisteleminen muiden materiaalien kanssa

Syvyyttä ja kerroksellisuutta terassin sisustamiseen saat yhdistelemällä puuta muiden materiaalien kanssa. Puiset terassiyksityiskohdat itsessään sopivat hyvin niin puuverhoiltujen kuin kivi- tai tiilitalojenkin yhteyteen. Erityisesti kivipintaiset talot usein kaipaavatkin puusta pehmentävää elementtiä julkisivuunsa.

Terassille voit oman mieltymyksesi mukaan tuoda esimerkiksi viherkasveja ja kukkia – säleikkörimat ovat myös hyvä tuki kiipeileville kasveille. Kasvien kauneuden lisäksi voit yhdistää terassin sisustamisen ja hyötykasvien kasvattamisen, sillä erilaiset yrtit ja marjat, tai jopa isommat istutuslaatikot vihanneksineen tuovat terassille persoonallista luonnetta.

Terassin tunnelmaa voit pehmentää myös tekstiileillä. Matot, aurinkotuolit, rahit, koristetyynyt ja riippumatot tarjoavat runsaasti valinnanvaraa terassin sisustamiseen.

Entä terassin valaistus? Valaistus on erinomainen keino korostaa terassin parhaita puolia ja luoda tunnelmaa pimeneviin iltoihin. Kirkkaassa kevätauringossa terassisuunnitelmia tehdessä valaistusta ei välttämättä edes muista, mutta elokuun lopun myöhäiset, lämpimät illat kaipaavat pehmeää valoa myös terassille.

5. Nopea rakentaja saa viimeistellyn ilmeen helposti valmiiksi maalatulla materiaalilla

Puurakentamiseen liittyvää maalaustyötä pidetään perinteisesti työläänä, eikä ihme, sillä vaihtelevien säiden armoilla isojen puumäärien maalaaminen käykin urakasta! Me Siparilalla olemme omalta osaltamme helpottaneet rakentajien ja sisustajien ajankäyttöongelmaa maalaamalla piharakentamisen puumateriaalit teille valmiiksi.

Nyt valmiiksi maalattujen, puisten säleikkörimojen käyttäminen on helppoa: aseta valmiiksi maalatut rimat paikalleen, maalaa vain rimojen kiinnitysjäljet ja mahdolliset katkaisukohdat – lopputulos on valmis. Rimojen kiinnitysjälkien pintakäsitteleminen on silti erittäin tärkeää, jotta vesi ja epäpuhtaudet eivät pääse vahingoittamaan puuta. Kosteuden imeytyminen puuhun voi aiheuttaa muun muassa maalipinnan halkeilua.

Rimojen kiinnittäminen käy kätevimmin sapluunan avulla naulaamalla tai ruuvaamalla, jotta varmistut, että rimat asettuvat symmetrisesti yhtä kauas toisistaan. Sapluuna voi olla esimerkiksi laudasta sahattu pala. Voit toki myös mitoittaa rimojen sijainnit ja merkitä ne runkotolppaan ennen kiinnittämisen aloittamista.

Puisia rimoja on kauttamme saatavilla vakiosävyissä valkoisena (S-0502-Y), harmaana (RR23), kuultavan ruskeana (1805) sekä tilauksesta ulkomaalivärikarttojen sävyissä.

Myös aitalaudat ja niihin sopivat kaidelankut voit ostaa valmiiksi maalattuina, jolloin sinun ei tarvitse kiinnityksen jälkeen muuta kuin maalata kiinnitysjäljet piiloon. Teollisesti sisätiloissa tehty maalaus on aina laadukas, ja siinä on huomioitu aitalaudan suojaaminen sinistymistä sekä kuluttavaa UV-säteilyä vastaan.

Puurakentamisessa on silti aina tärkeää varmistaa, ettei vesi jää seisomaan puupintojen päälle. Sadeveden sekä lumien sulamisvesien tulee siis valua tolpilta ja aitalaudoilta alas maahan. Kosteuden vuoksi tärkeää myös maalata runsaalla maalilla kaikki kiinnitys- ja katkaisukohdat, joissa maalipinta on rikkoontunut.

Terassin sisustaminen on hyvä aloittaa jo keväällä, jotta ehdit mahdollisimman hyvin nauttimaan aurinkoisista kesäpäivistä!