Lämpökäsitelty puu on ympäristöystävällinen ja kestävä terassimateriaali. Lämpökäsittelyprosessissa puuhun ei lisätä kemikaaleja, vaan puun ominaisuuksia muokataan korkean lämpötilan ja kosteuden avulla.

Tässä artikkelissa kerromme lämpökäsitellyn puun ominaisuuksista sekä annamme muutaman vinkin terassituotteiden valintaan.

Kuusi syytä valita lämpökäsitelty puu piharakentamisen raaka-aineeksi

 • Säänkestävyys
 • Lämpökäsittelyn aikana puun solurakenne puristuu kasaan, joten puu ei ime itseensä yhtä paljon kosteutta kuin tavallinen puu. Lämpökäsitellyn puun kosteusominaisuudet ovat siis rakentamisen kannalta tavallista paremmat.
 • Vähäinen muotoeläminen
 • Lämpökäsitelty puu on hyvin dimensiovakaata, ja sen muotoeläminen leveyssuunnassa on huomattavasti vähäisempää kuin tavallisella puulla.
 • Kemikaalittomuus ja myrkyttömyys
 • Lämpökäsitelty puu on tavallista puuta, joka on käynyt läpi kuivatus- ja lämpökäsittelyprosessin, eikä siihen ole käsittelyn aikana lisätty mitään kemikaaleja tai myrkkyjä. Näin se on siis ympäristöystävällinen valinta piharakentamisen raaka-aineeksi, mutta myös turvallinen raaka-aine käsitellä ja työstää.
 • Pitkä käyttöikä
 • Lämpökäsitellyn puun käyttöikä on pitkä, sillä se kestää lahoa vastaan huomattavasti tavallista puuta paremmin. Lahonkesto kulkee käsi kädessä hyvän säänkestävyyden kanssa, kun kosteus ei pääse imeytymään puuhun yhtä helposti.
 • Puu on läpivärjäytynyt
 • Lämpökäsitellyn puun ominainen ruskea väri syntyy kuivatuksen, kuumennuksen ja kosteuden tasaannuttamisen ansiosta, joten väri läpäisee koko puun. Mahdolliset kolhut tai muu kuluma terassilaudan pinnassa ei siis esteettisestä näkökulmasta häiritse, sillä myös pinnan alta paljastuva puu on lämpökäsittelyn ansiosta ruskeaa.
 • Lähes pihkaton
 • Lämpökäsittelyprosessin kuumennus- ja kuivausvaiheessa valtaosa puun pihkasta poistuu, eikä lämpökäsitelty puu rakennusmateriaalina siis sotke ainakaan pihkan vuoksi. Tämän ansiosta lämpökäsitellyt terassilaudat säilyvät myös auringonpaisteeseen asennettuina useimmiten pihkattomina.

Tutustu Siparilan Thermodeck-tuotteisiin »

Miten lämpökäsitelty puu valmistetaan?

Lämpökäsittelyprosessissa hyödynnetään ainoastaan lämpöä ja vesihöyryä – puuhun ei siis lisätä mitään ylimääräisiä aineita.

Lämpökäsittelyssä ensimmäinen vaihe on puun kuivaus. Siinä puun lämpöä lisätään hitaasti, jonka seurauksena sen kosteusprosentti laskee nollaan. Tämän jälkeen alkaa varsinainen lämpökäsittely, jossa puu kuumennetaan yli 200 °C asteeseen ja sen solurakenne puristuu hieman kasaan.

Lämpökäsittelyn viimeisessä vaiheessa puuhun lisätään kosteutta 4–7 % paineen ja lämpötilan avulla. Puu tasaannutetaan, höylätään ja jälkikäsitellään suunnitellusti.

Lämpökäsitellyn puun pintakäsittely

Lämpökäsitellyn puun alkuperäinen ruskea väri kestää pidempään, jos öljyät puun pinnan. Öljyäminen myös vähentää puun tikkuuntumista ja halkeilua erityisesti silloin, kun puu joutuu alttiiksi säärasitukselle – parhaan lopputuloksen varmistat pitämällä terassin puhtaana sekä öljyämällä terassin vuosittain. Lämpökäsitellystä puusta valmistetun terassin voit halutessasi myös jättää öljyämättä, mutta tällöin puu harmaantuu nopeammin.

Terassilautojen piilokiinnitys vai päältäkiinnitys? Thermodeck-terassituotteissa voit valita mieltymyksesi mukaan

Siparilan Thermodeck-tuotteiden kanssa saat asennusohjeet, joiden avulla varmistat, että valitsemasi tuote kestää käyttötarkoituksessaan parhaalla mahdollisella tavalla. Kerromme tässä muutaman vinkin, joiden avulla voit miettiä, sopiiko terassilautojen päältä- vai piilokiinnitys sinun terassillesi paremmin.

Päältäkiinnitys

Terassilautojen päältäkiinnitys on suomalaisessa piharakentamisessa hyvin perinteinen toteutustapa, eivätkä terassilautojen kiinnityskohdat eivät yleensä häiritse silmää, sillä olemme niin tottuneita niihin.

Myös Siparilan Thermodeck-terassituotteista löydät päältäkiinnitettävät vaihtoehdot (Classic ja Elegant) ja usein päältä kiinnittämällä terassin rakentaminen on muita vaihtoehtoja ripeämpää. Lämpökäsitellyn puun yhteydessä päältäkiinnitys ei myöskään aiheuta haasteita kosteuden kanssa, sillä puu on kauttaaltaan säänkestävä – niin pinnalta kuin syvyyssuunnassakin.

Jos valitset päältäkiinnitettävän, lämpökäsitellyn terassilaudan, niin suosittelemme asennusvaiheessa esiporattuja reikiä, jotta puu ei halkea.

Piilokiinnitys

Jos nautit esteettisesti kauniista ja viimeistellyistä pinnoista, sinun kannattaa ehdottomasti valita piilokiinnitettävät terassilaudat (Siparila Thermodeck Classic tai Elegant).

Siparilan Thermodeck-terassituotteiden piilokiinnitys perustuu terassilautojen väliin sijoitettavaan klipsiin, joka puolestaan ruuvataan terassin tukirakenteeseen. Klipsi estää terassikappaleen liikkumisen sivusuunnassa.

Piilokiinnityksen ansiosta terassilaudan pinta on kauniin yhtenäinen, kun ruuvien tai naulojen kannat piiloutuvat lautojen väliin. Piilokiinnityksen ansiosta et myöskään voi raapaista jalkaasi koholle jääneeseen ruuviin tai naulaan. Piilokiinnitys on kiinnitystapana hieman päältäkiinnitystä hitaampaa, mutta lopputulos on varmasti viimeistelty.

Katso kaikki Thermodeck-terassituotteemme »

Lue myös blogimme terassin sisustamisesta »

Mihin kaikkeen puuta voi piharakentamisessa hyödyntää?

Lämpökäsitellyn puun lisäksi Siparilan valikoimasta löydät runsaasti tuotteita esimerkiksi ulkoverhouksen, näkösuojien sekä aitojen toteuttamiseen.

Lue lisää piharakentamisen mahdollisuuksista blogistamme »