Monelle aasialaismatkailijalle talvinen luonto, pimeys, kylmyys ja hiljaisuus ovat ennenkokemattomia elämyksiä, jotka jättävät unohtumattoman muistijäljen. Perinteinen hirsimökki ei enää kaikille kelpaa, vaan monet matkailijat haluavat majoittua modernissa ympäristössä monipuolisten palveluiden ympäröimänä.

Kysyntää on nyt skandinaaviselle keveämmälle puuarkkitehtuurille, jossa vaaleus ja yksinkertaisuus on valttia. Uusimmissa majoituskohteissa moderni puuarkkitehtuuri yhdistyy designiin ja ekologisuuteen. Joulukuussa Saariselän Kaunispäälle avautuneessa Star Arctic -hotellissa selkeät linjat ja suomalainen puu näyttelevät pääosaa.

– Halusimme suunnitella Kaunispäälle modernin hotellin, jossa puumateriaalit sekä esteetön näkymä tunturimaisemaan yhdistävät kaikkia tiloja. Luonto ja toiminnallisuus ovat Lapin tämän päivän matkailuarkkitehtuurin tärkeimmät lähtökohdat. Erityisesti lasia ja puuta yhdistävät ratkaisut ovat aasialaisturistien suosiossa, summaa Star Arcticin suunnitellut arkkitehti Mikko Juntura.

Modernia puuarkkitehtuuria suomalaisella puulla

Star Arctic -hotelli on lajissaan harvinaisuus Lapin hotellitarjonnassa sijaintinsa takia. Tunturin huipulle rakennetussa pienessä maisemahotellissa moderni puurakentaminen yhdistyy uudenlaisella tavalla muihin materiaaleihin. Hotellin pinnoissa on käytetty runsaasti Siparilan moderneja AITO-puusisustuslevyjä.

Star Arctic -hotelliin haluttiin tuoda esille selkeitä, vaaleita puupintoja. Siparilan leveillä AITO-sisustuslevyillä saimme luotua hotellin sisätiloihin harmonisen ja modernin ilmeen, joka tuo esille puun luonnollisen kauneuden, ja toimii saumattomasti ympäröivän luonnon kanssa, kuvailee hotellin puuhamies ja yksi omistajista Matti Meskanen. Star Arctic-hotellissa käytettiin AITO-sisustuslevyä valkoisena, antrasiitin harmaana sekä luonnollisen puun sävy säilyttäen.

Kiinalaisille matkaajille puu rakennusmateriaalina on eksoottinen, mutta se edustaa myös luonnollisuutta. Pelkästään majoitustilojen puuinteriööri saattaa olla kiinalaiselle elämys sinänsä. Puu viestii kiinalaisille ekologisia arvoja ja luonnon puhtautta – asioita, joita ensisijaisesti tullaan Lapista hakemaankin. Myös rakennuksen tekniset ratkaisut tukevat ympäristöystävällisen puurakentamisen periaatteita, kun lämmitys hoidetaan tunturin uumenista ammennettavan maalämmön avulla uudessa hotellissa.

Tämän päivän kiinalaismatkailija on aiempaa varakkaampi ja hänellä on halu kokea jotain uutta ja autenttista. Suomen Lappi näyttäytyy kiinalaisille turvallisena kohteena, joka tarjoaa ainutlaatuisia luontoelämyksiä. Lumi, revontulet ja hiljainen erämaamaisema ovat Lapin valttikortteja Aasian markkinoilla. Hotellin kaikista tiloista voi ihailla ainutlaatuista äärettömyyteen avautuvaa tunturimaisemaa.