Sisustusmateriaalien valinnalla voi tukea hyvinvointikokemusta

Ei ole samantekevää, millaisten seinien ja lattioiden ympäröimänä vietämme päivämme. Uusimman tutkimuksen mukaan puupintojen käytöllä sisustuksessa voidaan selvästi lisätä ihmisten hyvinvointia. Puumateriaalit rauhoittavat mieltä ja kehoa, lisäävät hyvää fiilistä ja vähentävät negatiivisia tuntemuksia, kuten stressin ja väsymyksen tunteita.

Kansainvälisissä tutkimuksissa on havaittu, että sisätiloissa käytetyillä puupinnoilla on selkeitä elvyttäviä vaikutuksia. Puu rauhoittaa ihmisen elimistöä monin tavoin.  Puusisustuksen on todettu muun muassa alentavan verenpainetta ja pulssia sekä vähentävän stressihormonien määrää. Tutkimuksiin osallistuneet ovat kuvanneet puupintaa kodikkaaksi, rauhoittavaksi ja lämmittäväksi. Kyse on kokonaisvaikutuksista, joihin liittyy monia ulottuvuuksia.

– Puulla on hyvin paljon ja yllättäviäkin terveysvaikutuksia. Jo pitkään on tiedetty sen akustiikan erinomaisuus, nyt on löydetty myös puun psykologiset sekä kosketuksen ja tuoksun myönteiset vaikutukset. Ihmiset kokevat puun tuoksun miellyttäväksi ja rauhoittavaksi. Tuoksun myötä sisäilmaan vapautuu myös antibakteerisia ainesosia, joilla on sisäilmaa parantava vaikutus, puupintojen psykofyysisiä vaikutuksia tutkinut psykologian tohtori, dosentti Marjut Wallenius kertoo.  

Wallenius huomauttaa, että jo vähäisemmälläkin määrällä puupintaa voitaisiin saada positiivisia vaikutuksia tilan tunnelmaan.

– Koko rakennuksen tai kaikkien pintojen ei tarvitse olla puuta. Puuta voitaisiin käyttää sisätilamateriaaleina esimerkiksi betonirakennuksissa. Puumateriaaleja suosimalla tiloista voidaan luoda viihtyisämpiä ja terveellisempiä.

Modernien puupintojen kysyntä kasvussa

Puiset interiöörit tuovat palan luontoa ihmisen tykö. Puusisustuksen suosio onkin ollut viime aikoina uudessa nosteessa. Se on huomattu myös Siparila Oy:ssä, jonka modernit ja helposti asennettavat sisustuspaneelit ovat kasvattaneet kovasti suosiotaan. Nyt aidoista luonnon materiaaleista haetaan lämpöä ja viihtyisyyttä yritysten pääkonttoreihin, hotellihuoneisiin ja kahviloihin. Esimerkiksi viime vuoden asuntomessukohteessa käytetty saarnista valmistettu kolmiulotteinen Vire-paneeli on ollut suosittu valinta kotien ohella hotellien tehosteseinänä ja sängynpäätynä.

– Siparilan missio on ollut vuodesta 2003 tuoda puu modernilla tavalla takaisin kotien ja julkisten tilojen pintoihin ja samalla parantaa ihmisten elämänlaatua. Haluamme kehittää aidoista puupinnoista vaihtoehdon tapetti- ja maalipinnoille. Tutkimustulokset puun hyvinvointivaikutuksista antavat meille lisäpontta missiomme toteuttamiseen, Siparilan markkinointijohtaja Laura Sojakka sanoo.    

Siparilassa seurataan aktiivisesti puuhun liittyvää tutkimus- ja kehitystyötä ja tietoa hyödynnetään tuotekehityksessä.

– Pintojen terveellisyys ja myrkyttömyys on ollut meille alusta asti ykkösasia. Käytämme pintakäsittelyyn aina vesiohenteisia, ihmiselle ja luonnolle turvallisia aineita. Tärkeää on myös löytää houkuttelevia muotoja ja sävyjä, jotka soveltuvat puulle. Puu on elävä materiaali, oksat ja puun syyn tiheyden vaihtelut sekä suunta aiheuttavat välillä haasteita tuotekehityksessä, Sojakka kertoo.

Oikein käsiteltynä puupinta hengittää, jolloin se toimii myös lämmön ja kosteuden tasapainottajina parantaen sisäilman laatua. Puumateriaalit nimittäin imevät ja luovuttavat kosteutta luontaisesti kulloistenkin olosuhteiden mukaan.

Lisätiedot:

Laura Sojakka
puh. +358 44 333 4611
email laura.sojakka (a) siparila.fi