Puurakennusosaamisen ja teollisten puurakennustuotteiden taidonnäyte

Metsä Groupin Pro Nemus -vierailukeskus avattiin kesäkuun alussa Äänekosken tehdasalueelle. Puuarkkitehtuuri pääsee vierailukeskuksessa oikeuksiinsa: kokonaan puusta valmistetussa rakennuksessa on etsitty suunnittelijan ja teollisuuden kanssa yhteistyössä valmiita ratkaisuja, jotka soveltuvat teolliseen rakentamiseen mutta eivät kuitenkaan kahlitse arkkitehdin käsiä.

Vierailukeskuksen suunnitelleelle UKI Arkkitehdit Oy:lle työ on jatkoa aiemmin biotuotetehtaalle tehdylle suunnittelulle.

– Halusimme tehdä Pro Nemuksesta näyttelyrakennuksen, jossa puu näkyy ja tuntuu rakennuksen kaikissa yksityiskohdissa. Vierailukeskuksen runko on valmistettu Metsä Woodin Kerto® LVL-tuotteista tehdyistä elementeistä, joiden lujuusominaisuudet mahdollistavat pitkän jännevälin ja avarien ja näyttävien tilojen rakentamisen, kertoo rakennuksen vastaava arkkitehti Ulla Passoja UKI Arkkitehdeiltä.

Puuarkkitehtuurin yleistyminen vaatii uusia ratkaisuja ja kehitystyötä

– Nuorelle arkkitehtisukupolvelle puurakentaminen ja puuarkkitehtuuri on sydämen asia. Haluamme suunnitella kestävää puuarkkitehtuuria ja löytää uudenlaisia ratkaisuja, joita innovatiiviset puurakennustuotteet mahdollistavat. Yhteys perinteisiin ja paikallisuuteen on kuitenkin tärkeää säilyttää omaleimaisuuden vaalimiseksi, sanoo Passoja.

Puuarkkitehtuurin yleistyminen edellyttää Passojan mukaan pitkälle tuotteistettuja puurakennustuotteita ja laajaa valikoimaa erilaisia pintakäsittelyvaihtoehtoja. Puun aitouden säilyttäminen on myös tärkeää, sillä moni arkkitehti haluaa tuoda käsittelemättömän puun rouhean ja luonnollisen ilmeen suunnittelemiinsa rakennuksiin. Pro Nemus -vierailukeskus toimii rohkaisevana esimerkkinä modernin puuarkkitehtuurin mahdollisuuksista.

– Puunkäyttöä arkkitehtuurikäytössä edistää lisääntynyt osaaminen puurakentamisen kestävistä ratkaisuista sekä pitkälle esivalmistetut puutuotteet, joissa on huomioitu laadukas pintakäsittely, paloturvallisuusasiat ja kosteustekninen kestävyys, summaa Passoja.

Ulkoverhous tärkeä osa vierailukeskuksen ilmettä

– Pro Nemus edustaa modernin puurakentamisen ja puuarkkitehtuurin kärkeä. Modernius tulee esille rakennuksen veistetyssä muodossa, suunnittelun lähtökohdissa ja innovatiivisissa materiaalivalinnoissa. Pyrimme tuomaan puun esille mahdollisimman aitona kaikissa pinnoissa. Julkisivussa käytetty 42 mm paksu ja lähes 300 mm leveä, jyhkeä Topcoat-ulkoverhouspaneeli on merkittävä rakennuksen ulkonäköä määrittävä elementti, valottaa Passoja.

Pro Nemus on kauttaaltaan mattamusta erottuen selkeästi muista tehdasalueen rakennuksista. Pintakäsittely toteutettiin Siparilan kehittämällä uudella kestokuultavalla maalikäsittelyllä, joka jättää puun pintastruktuurin näkyviin, toisin kuin perinteinen peittomaalaus. Käsittely pidentää puun huoltomaalausväliä huomattavasti kuultaviin sävyihin verrattuna.  Liimapuusta valmistetun, asennusvalmiin ulkoverhouspaneelin etu on piilokiinnitettävyys, joka parantaa julkisivun säänkestävyyttä, kun vettä keräävät naulankannat jäävät piiloon.

– Tärkeimpiä ulkoverhousratkaisun valintakriteerejä vierailukeskuksen kaltaisessa näyttävässä kohteessa ovat kestävyys ja estetiikka. Hioimme ulkoverhouspaneelin kokoa, profiilia ja pintakäsittelyä tiiviissä yhteistyössä Siparilan kanssa. Meille oli erityisen tärkeää säilyttää ulkoverhouksessa aidon puun tuntu. Ulkoverhouksen tulee näyttää ja tuntua puulta läheltä ja kaukaa katsottuna, painottaa Passoja.

Tiivistetysti:

  • Projektissa haluttiin käyttää teolliseen rakentamiseen soveltuvia puuratkaisuja, jotka eivät kahlitse arkkitehtien käsiä, vaan mahdollistavat vapaan suunnittelun.
  • Puun aitoutta haluttiin korostaa pienissäkin yksityiskohdissa rouhean ja luonnollisen ilmeen säilyttämiseksi. Oksakohdat ja sydänpuun vivahteikkuus ovat ominaisuuksia, jotka luovat rakennukselle yksilöllisen ilmeen.
  • Pitkälle esivalmistetut puutuotteet (pintakäsittely, paloturvallisuus ja kosteustekninen kestävyys) ovat lisänneet puuarkkitehtuurin ja -rakentamisen suosiota paljon viimeisten vuosien aikana. Se näkyi myös tässä projektissa.

Puuarkkitehtuurin suosio jatkaa kasvamistaan 2020-luvulla. Luonnollisuus, ekologisuus ja paikallistuotanto ovat puuarkkitehtuurin ja -rakentamisen kulmakiviä, jotka ovat monelle nykyarkkitehdille sydämen asioita. Meidät suomalaiset tunnetaan maailmalla vahvasta osaamisestamme puuarkkitehtuurin parissa. Me haluamme varmistaa, että se sama taito ja osaaminen säilyy sekä sinulla että muilla arkkitehdeillä myös tulevaisuudessa. Siksi kehitämme arkkitehtien kanssa jatkuvasti uusia tuotteita, jotka mahdollistavat puuarkkitehtuurin monipuolisemman toteuttamisen erilaisissa kohteissa.

VALOKUVAT TÄÄLLÄ: Pro Nemus -vierailukeskus, Äänekoski, Metsä Group Oy

Sinua saattaa kiinnostaa nämä tuotteet:

Lisätietoja:

Juha Sojakka
Siparila Oy, toimitusjohtaja
juha.sojakka@siparila.fi
+358 44 333 46 10

Laura Sojakka
Siparila Oy, markkinointijohtaja
laura.sojakka@siparila.fi
+358 44 333 46 11

Siparila on vuonna 2003 perustettu suomalainen perheyritys, joka valmistaa aidosta puusta koteihin ja julkisiin tiloihin ulkoverhous- ja sisäverhouspaneeleita, listoja sekä liimalevyjä. Siparila kehittää puusta ratkaisuja, jotka säästävät aikaa ja kokonaiskuluja rakentajilta tekemällä puutuotteet tehdasoloissa täysin valmiiksi pintakäsittelyä myöden. Siparilan asiakkaita ovat rakennusliikkeet, rautakaupat, arkkitehdit sekä omatoimiset rakentajat. Siparilan tehtaat sijaitsevat Vaajakoskella, Parkanossa ja Kajaanissa. Siparila työllistää 100 puualan ammattilaista ja sen liikevaihto on 30 miljoonaa euroa.