Tehosteseinät ovat olleet osa suomalaista sisustusta jo pitkään, mutta 2020-luvulla tyylitietoinen sisustaja toteuttaa ne ekologisesti puusta.

Puu on kodin sisustuksen lämmin ja elävä materiaali, jota on aiemmin totuttu näkemään pääsääntöisesti katoissa tai saunassa. Viime vuosina puun käyttö on monipuolistunut, ja aito puupinta on levittäytynyt kaikkiin kodin huoneisiin.

Puu soveltuukin erinomaisesti pintamateriaaliksi. Erityisen luovasti puuta voi käyttää sisustuksessa tehosteena. Koska puuta on helppo työstää ja puupaneelit ovat itsessään valmiita sisustamisen ratkaisuja, puutehosteiden käyttö on suhteellisen helppoa.

Tästä artikkelista opit ennen kaikkea sen, kuinka tehosteseinä syntyy aitoa puuta hyödyntämällä.

6 syytä, miksi sinun kannattaa toteuttaa suunnittelemasi tehosteseinä puusta

1. Puu tukee hyvinvointiasi
2. Paneelin kiinnittäminen on helpompaa kuin tapetointi ja siistimpää kuin maalaaminen
3. Ekologinen ja kaunis puu on 2020-luvun sisustuksen ja rakentamisen megatrendi
4. Puupinta luo huoneeseen betoni-, kivi tai kipsilevypintaa pehmeämmän akustiikan
5. Puurakentaminen on aina positiivinen askel kestävän kehityksen suuntaan
6. Jos haluat muuttaa huoneen ilmettä myöhemmin, puupaneelin voit hioa ja käsitellä uudelleen

Aito puu jyrää sisustusratkaisuissa entistä voimallisemmin

Puun suosio suomalaisessa sisustamisessa selittyy kolmella tekijällä: luonnollisella kauneudella, tutkituilla terveysvaikutuksia ja ekologisuudella.

Luonnollisen kauneuden lisäksi puun ainutlaatuisuus sisustusmateriaalina syntyy siis terveyshyötyjen kautta. Puun katsominen ja koskettaminen vähentää stressihormonia, madaltaa verenpainetta, lisää mielihyvän tunnetta ja lataa akkujasi. Myös pulssi madaltuu, kun huoneessa on paljon puupintoja ja -materiaaleja.

Puusisustaminen tarjoaa hyötyjä myös sisäilman kosteuden tasaamisessa imemällä liian kosteuden itseensä ja taas vapauttamalla sitä turhan kuivaan huoneilmaan. Kosteuden imeminen ei aidon puun tapauksessa ole mitenkään haitallinen ilmiö, vaan se kuuluu materiaalin luontaisiin ominaisuuksiin eikä sitä tarvitse säikähtää.

Tehosteseinän tyylin ratkaisee paneelin väri, profiili sekä paneloinnin suunta

Puupaneeleita on tarjolla jokaisen sisustajan tarpeisiin. Kotisi muu sisustus ja omat mieltymyksesi ratkaisevat paneelin värin, profiilin sekä paneloinnin suunnan. Tuntuuko leveä vaakapaneeli sinulle sopivimmalta, vai kiinnostutko ennemmin kapeaprofiilisesta pystypaneloinnista?

Ristomatti Ratian suunnittelema kolmiulotteinen VIRE-paneeli on muodoltaan epäsymmetrinen, ja paneelin aaltoileva kolmiulotteinen pinta leikkii varjoilla muuttaen muotoaan katselusuunnasta riippuen. STRUKTUURI-sisustuspaneeli taas on hyvä esimerkki leveästä paneelista, jossa puun luonnolliset kuviot pääsevät esiin.

Paneeleiden tyypilliseen asennussuuntaan vaikuttavat yleiset trendit – välillä asennussuuntana suositaan vaakapanelointia ja välillä paneelit asennetaan pystyyn. Pystyyn asennettu sisustuspaneeli korostaa tilan korkeutta ja vaakaan vuorostaan leveyttä. Asennussuunnalla leikittelyllä voidaan tehosteseinän luomaa tunnelmaa muuttaa. Paneloinnin suunta tehosteseinässä kannattaakin valita erityisesti tilassa olevan valon mukaisesti.

Näin saat aikaan viimeistellyn ja kauniin tehosteseinän

  • Valitse puupaneeli, joka on valmiiksi pintakäsitelty
    Valmiiksi pintakäsitelty puu on sisustuksessa näppärä vaihtoehto ja nopea kiinnitettävä. Esimerkiksi saunassa käytetyn sisäpaneelin voi laittaa toistumaan pesuhuoneen seinässä. Näin pystyt jatkamaan samaa värimaailmaa ja annat laatoille lämpimän kontrastin. Katossa käytetyn paneelin voit myös vierittää seinälle jatkamalla kattopaneelia ilman jatkoksia huoneen yhdelle seinäpinnalle.
  • Valitse tehosteseinään piilokiinnitettävä puupaneeli
    Kun valitset tehosteseinän paneeleita, kiinnitä huomiota paneelin kiinnitystapaan. Piilokiinnitys on siistein tapa toteuttaa puinen tehosteseinä, kun naulankannat eivät riko kaunista puupintaa. Valtaosa Siparilan sisustuspaneeleista kiinnitetään nauloilla tai hakasilla niin, että kiinnityskohdat jäävät piiloon. Poikkeuksena valikoimassa on liimalla kiinnitettävällä PALA™-paneelin, jolla voit sommitella erilaisia kuviointeja kuten tyylikkään pelkistettyä tiililadontaa tai lämminhenkistä kalanruotokuviota.
  • Kiinnitä huomiota luonnonvalon suuntaan ja valaistukseen
    Puu heijastaa valoa kauniisti, eikä siitä heijastuva valo häikäise, vaan tekee puusta elävän. Myös puun syyt pääsevät valossa oikeuksiinsa. Puun käyttö tehosteena antaakin monia mahdollisuuksia esimerkiksi epäsuoran valon käyttöön. Paneelipinnat toimivat kauniisti epäsuorassa valossa, jossa valo ohjataan alhaalta tai ylhäältä seinäpintaa mukaillen. Kiinnitä siis huomio siihen, miten valo näyttäytyy huoneessa eri vuorokaudenaikoina, ja millainen valaistus tilassa on.

Tehosteseinä olohuoneeseen

Olohuone on kodin keskeisin huone, sillä juuri siellä sinä ja perheesi todennäköisesti vietätte suurimman osan hereilläoloajastanne kotona. Myös luonasi kyläilevät ystävät ja tutut istahtavat useimmiten olohuoneeseen.

Puisen tehosteseinän avulla luot tärkeään tilaan juuri haluamasi tunnelman.

Tehosteseinän puupinta rauhoittaa sekä olohuoneen väri- että äänimaailmaa. Puupaneelin väriä ja pintakuviota valitessasi sinun kannattaa huomioida jo aiemmin mainittu luonnonvalon tulosuunta ja määrä. Tumma paneeli luonnollisesti imee valoa enemmän kuin vaalea. Toisaalta esimerkiksi VIRE-paneelin kolmiulotteinen, aaltoileva pinta näyttää eri vuorokauden aikana eri suunnista tulevassa luonnonvalossa erilaiselta.

Jos etsit luonnollista puukuviota ja kapeaa profiilia olohuoneen tehosteseinään, sinun kannattaa tutustua saarnista valmistettuun JALO-sisustuspaneeliimme. Kuultavan pintakäsittelyn ansiosta puun kauniit syykuviot ovat näkyvillä, jolloin ne luovat vivahteikkuutta suoraviivaisen linjakkaaseen paneeliin. Leveämpiprofiiliseen puupaneeliin mieltyneelle sisustajalle jokin AAVA-sisustuspaneelimme kolmesta sävystä (Hiekkaranta, Hanki ja Kaamos) voi tarjota sopivan tehosteseinämateriaalin.

Tehosteseinän puunsävyä on helppo toistaa esimerkiksi kalusteiden jaloissa sekä kirjahyllyjen tai sohvapöydän materiaalissa. Pienissäkin yksityiskohdissa kertautuva puunsävy sitoo tehosteseinän kauniisti muuhun sisustukseen.

Tehosteseinä makuuhuoneeseen

Tehosteseinä makuuhuoneessa sijoittuu useimmiten sängyn taakse. Seinäpinnoilla on suuri merkitys makuuhuoneen sisustuksen luomisessa, sillä huoneeseen harvoin mahtuu paljon kalusteita tai muita sisustuksellisia elementtejä.

Vietät kuitenkin makuuhuoneessa kolmasosan elämästäsi, joten huoneen viihtyisyyteen kannattaa panostaa. Onnistuneet (tai vaihtoehtoisesti ei-niin-onnistuneet) yöunet myös heijastuvat kaikkeen tekemiseesi.

Puupintojen pehmentämä akustiikka rauhoittaa makuuhuoneen äänimaailmaa, mutta lisäksi puun terveysvaikutukset tuntuvat erityisesti makuuhuoneessa. Kun valitset tehosteseinän materiaaliksi puupaneelin, se tasoittaa makuuhuoneesi ilmankosteuden vaihteluita. Puulla on luontainen kyky imeä liiallista ilmankosteutta itseensä, sekä vapauttaa sitä esimerkiksi talven kuivan pakkaskauden aikana.

Puinen tehosteseinä makuuhuoneessa on siis estetiikan lisäksi myös hyvinvointiteko.

Tehosteseinä keittiöön

Olipa keittiössäsi korkeakiiltoiset tai mattapintaiset kiintokalusteet, puupaneeli sopii myös keittiön tehosteseinäksi. Tällä hetkellä erityisen suosittu trendi on mattamustien kalusteiden yhdistäminen luonnollisiin puunsävyihin.

Parhaiten tehosteseinä keittiössä pääsee oikeuksiinsa, jos sitä ei piilota kaapistojen taakse. Onko sinun keittiössäsi vapaata seinäpintaa esimerkiksi ruokapöydän tai kylmäkalusteiden yhteydessä?

PALA™-sisustuspaneelien avulla luot kauniin kalanruotokuvion tai graafisia neliöitä moderniin keittiöön. PALA™-sisustuspaneeleihin löydät valikoimastamme myös siron kulmalistan, jolla kehystät tehosteseinän tai tietyn kuvion siististi, helposti ja kauniisti.

Tehosteseinä WC-tilaan tai kylpyhuoneeseen

WC-tila tai kylpyhuone ovat usein kaikuvia ja kovapintaisia huoneita, joten puupaneloitu tehosteseinä tuo pehmeää kontrastia laattapintojen rinnalle.  

Erityisesti WC-istuimen taakse jäävä seinä jää usein tyhjäksi, sillä sille ei ole erityistä roolia esimerkiksi säilytystilan näkökulmasta. Toimisiko WC-istuimen takana oleva seinä sinun vessassasi tehosteseinänä?

Jos WC:n allastaso on puukuvioitu, suosittelemme hyödyntämään samaa puunväriä myös seinäpaneelissa. Näiden puupintojen avulla luot yhtenäisen linjan myös esimerkiksi WC:n säilytyskorien ja pyyhkeiden sävymaailmaan.

Rohkea sisustaja yhdistää valkoisten WC-kalusteiden yhteyteen mustaa puuta, kuten STRUKTUURI- tai VIRE-sisustuspaneelia. Myös erilaisten luonnollisten puunsävyjen yhdistely on 2020-luvun alkuvuosina nostanut suosiotaan. Kuultavia puunsävyjä löydät muun muassa KOO-, PALA™–, STRUKTUURI- ja VIRE-sisustuspaneelivalikoimastamme.

Aloita puisen tehoseinän suunnittelu!

Joko tiedät, millainen puinen tehosteseinä sinun kotiisi sopii?

Tässä vielä muistilista suunnittelun tueksi:

Minkä värinen puupaneeli kotiisi sopii parhaiten? Kiinnitä huomiota esimerkiksi lattian, katon, ikkunalistojen tai huonekalujen väreihin.
Miellyttääkö silmääsi enemmän kapea- vai leveäprofiilinen paneeli?
Tuntuuko pysty- vai vaakapanelointi kotiisi luontevimmalta?
Mistä suunnasta luonnonvalo ja keinovalo tulevat tehosteseinään, vaikuttaako se paneelin väriin tai paneloinnin suuntaan?

Kaikki erilaiset sisustuspaneelimme löydät kootusti täältä.

Mikäli sinulle tulee mitä tahansa kysymyksiä sisustuspaneeleihin liittyen, niin ole meihin yhteydessä. Me olemme puusisustamisen ammattilaisia ja teemme yhteistyötä kymmenien sisustussuunnittelijoiden ja arkkitehtien kanssa!

Lataa trendiraportti sekä sisustuskuvasto. Löydät molemmista kattavasti lisätietoa siitä, millaisia tämän päivän sisustustrendit ovat!