Terassin aita vaikuttaa merkittävästi terassin ja koko talon julkisivuun ja ilmeeseen, mutta ensisijainen syy terassin aidan rakentamiseen on aina turvallisuus.

Puu on lämmin ja tukeva materiaali terassin aitaa varten, ja lisäksi se on myös ekologinen ja pitkäikäinen valinta. Tässä artikkelissa käsittelemme erilaisia terassin kaidemalleja sekä terassin aidan rakentamiseen sopivia puutuotteita. Millaista terassin aitaa sinä suunnittelet?

Milloin terassin kaide tarvitaan?

Terassin kaide tulee rakentaa, kun putoamiskorkeus ylittää 500 mm ja putoamisen tai harhaan astumisen vaara on olemassa. Kaide voi olla avokaide tai suojakaide, mutta sen tulee olla turvallinen ja tarkoitukseensa sopiva.

Muutamia tärkeitä mittoja terassin kaiteen suunnittelua varten:

  • Suojakaidetta on käytettävä yli 700 mm tasoeroisissa kohteissa, joihin lapsilla on pääsy.
  • Kaiteen suojaavan osan tulee ulottua vähintään 700 mm korkeudelle tasanteen tai askelman pinnasta. Siinä ei saa olla vaakasuoria rakenteita tai kuvioita, jotka tekevät kiipeilyn mahdolliseksi.
  • Jos kaiteen suojaavassa osassa on ainoastaan pystyrakenteita, sen aukoista saa mahtua läpi särmältään enintään 110 mm kuutio. Asuinhuoneistossa kuution koko särmältään saa olla enintään 100 mm.

Tarkista terassin aitaa ja kaidetta käsittelevät tarkemmat rakentamismääräykset aina ennen projektin aloittamista Suomen rakentamismääräyskokoelmasta (F2).

Terassin kaidemalleja: tiivistä tuulensuojaa vai ilmavaa avokaidetta?

Mihin kohteeseen suunnittelet uutta terassin kaidetta? Onko kyseessä kotisi vai kesämökkisi tai kenties jokin muu rakennus? Kiinnitä huomiosi ensin olemassa oleviin aitoihin ja näkösuojiin, millaista tyyliä kohteessa jo olevat aidat edustavat? Yleensä järkevintä on valita yhteneväinen tyyli aiempien toteutusten kanssa.

Minkä tahansa kaidemallin valitsetkaan, pidä huoli, että se kestää käyttötarkoituksensa mukaiset henkilökuormat. Kaiteen tehtävä on estää putoaminen, joten se on rakennettava riittävän vankaksi, eikä siinä saa olla liian suuria rakoja.

Jos terassisi kaipaa näkösuojaa, suosittelemme toteuttamaan tiiviimmän, esimerkiksi leveästä aitalaudasta rakennetun kaiteen. Jos taas toivot ilmeeltään kevyempää ratkaisua eivätkä naapuritkaan yleensä kurki aivan terassisi vieressä, ovat ohuemmat säleikkörimat sinun terassillesi oikea valinta.

Aita terassille – tiiviisti asennettu aitalauta on turvallinen

Tiivistä tuulensuojaa ja näköestettä etsivälle terassin rakentajalle pintamaalattu aitalauta on erittäin hyvä ratkaisu. Yleisin aitalaudan paksuus on 20 mm (muut vaihtoehtomme ovat 23 mm tai 28 mm) ja laudan leveys voi olla 95 mm, 120 mm tai 145 mm.

Oli asennussuuntasi sitten vaaka, pysty tai diagonaalinen, kun kiinnität aitalaudat tiiviisti, varmistat sekä mahdollisimman pienen putoamisriskin sekä hyvän säänsuojan terassillesi. Pidä huoli kuitenkin, että ilma pääsee virtaamaan aitalautojen väleistä, ja että kiinnität terassin aidan runkotolpat riittävän lyhyellä välillä toisiinsa nähden – näin varmistut, ettei navakkakaan tuuli aiheuta liian kovaa rasitusta terassin aitaan.

Teollisesti sisätiloissa tehdyn pintamaalauksen ansiosta aitalauta ei vaadi kuin kevyen viimeistelymaalauksen sekä kiinnitysjälkien ja katkaisupintojen huolellisen käsittelyn. Suosittelemme kiinnittämään aitalaudat aina ruostumattomilla ruuveilla.

Terassin kaide rimaratkaisuna: säleikkörimat luovat modernin ilmeen

Jos etsit terassin kaidemateriaaliksi jotain kevyempää kuin aitalauta, ovat säleikkörimat (suunnikasrima tai vinorima) kohteeseesi erinomainen ratkaisu. Siparilan valmiiksi pintamaalatuissa säleikkörimoissa vakiosävyinä ovat valkoinen, harmaa ja ruskea, mutta tilauksesta valmistamme rimat kaidettasi varten missä tahansa ulkomaalivärikarttojen peittävissä tai kuultavissa sävyissä.

Suunnikasrimat: säleikkörima 28×68 mm ja säleikkörima 40×42 mm
Vinorimat: säleikkörima 28×45/30 mm ja säleikkörima 42×42/32 mm

Kuten aitalaudankin tapauksessa, myös valmiiksi pintamaalatut säleikkörimat nopeuttavat rakennusprojektiasi. Kiinnitä rimat päältä naulaamalla tai ruuvaamalla, mutta muista kuitenkin maalata kiinnityskohdat ja katkaisupinnat runsaalla maalilla, jotta estät kosteuden pääsyn puun sisään myös niiltä kohdin.

Huomioi myös kaiteen käsijohde: valitse puu, jonka päälle vesi ei jää seisomaan

Kun rakennat terassin kaiteen etkä vain kevyttä näkösuojaa, sinun tulee huomioida myös kaiteen käsijohde. Usein käsijohteen sopiva korkeus on noin 900 mm, tai jos aiot toteuttaa 1000 mm korkean kaiteen niin voit myös muotoilla kaiteen ylimmän osan käsijohteeksi.

Siparilan valikoimasta löydät valmiiksi pintamaalatun kaidelankun, joka on nopea asentaa, sillä kuten useat muutkin piharakentamisen tuotteemme, se vaatii enää viimeistelymaalauksen sekä kiinnityskohtien ja katkaisupintojen käsittelyn. Kaidelankun kupera yläpinta sekä teollinen pohjamaalaus varmistava, ettei vesi jää seisomaan kaiteen päälle ja heikennä puun elinkaarta.

Terassin aidan maalaus

Harkitsetko maalaavasi terassin aidan? Jos kyseessä on vanhan aidan huoltomaalaus, muista hioa vanha maali pois ja pestä puu pölystä ja itiöistä homepesuaineella.

Jos taas suunnittelet uuden aidan toteuttamista kokonaan maalaamattomasta materiaalista, lue nämä vinkit ulkomaalaamiseen:

  • Täydellinen lämpötila ulkomaalaamiseen on n. +10 – +20°C.
  • Sään tulisi mieluiten olla pilvipoutainen ja ilmankosteuden alle 80 %.
  • Kuumassa auringonpaisteessa maali kuivuu liian nopeasti eikä pääse muodostamaan puuta suojaavaa kovaa kalvoa.
  • Suunnittele maalausurakkasi siten, että pystyt maalaamaan rimat tai aitalaudat pituussuunnassa kerralla valmiiksi (muutoin pintaan saattaa jäädä selkeä raja).

Pintamaalattujen kaide- ja aitamateriaalien hyödyt

Jos kesäpäivien uhraaminen maalausurakkaan ei kuulosta intohimosi kohteelta, suosittelemme omatoimimaalaamisen sijaan valitsemaan valmiiksi pintamaalatut piharakentamisen tuotteet.

Pintamaalattujen puutuotteiden hyödyt piharakentajalle: 

  • Suomen vaihtuvat vuodenajat ja sääolosuhteet koettelevat rakennusmateriaaleja. Siparilan valmiiksi pintamaalatuissa tuotteissa pohjamaali suojaa aitalautaa sinistymistä sekä hometta vastaan, ja pintamaalin kalvo puolestaan auringon kuluttavalta UV-säteilyltä.
  • Teollisesti sisätiloissa tehty maalaus on laadukas, joten huono maalaussää tai epäpuhtaudet eivät pääse vaikuttamaan maalipinnan laatuun kesken rakennusprojektin.
  • Aidan tai kaiteen rakentaminen on huomattavan nopeaa, sillä valmiiksi pintamaalattu puu vaatii paikan päällä enää kevyen viimeistelymaalauksen ja katkaisupintojen sekä kiinnityskohtien käsittelyn. Voit siis unohtaa maalaustelineet ja ympäri pihaa levitellyt, maalista märät laudanpätkät ja käyttää kesälomasi rennommin.

Kaipaatko muita ideoita piharakentamiseen? 

Tutustu kattavaan blogitekstiimme puun käytöstä piharakentamisessa »

Katso kaikki piharakentamisen tuotteemme »