Ulkoverhouspaneelin hinta muodostuu monen tekijän summasta, joista tärkeimmät opit tästä artikkelista. Opit myös tunnistamaan ulkoverhouspaneelin, joka on edullinen, kestävä ja helppohoitoinen.

Iso haaste ulkoverhouspaneelien ostamisessa on se, että kuluttaja hämääntyy siitä, että paneelien hinnat poikkeavat kaupassa toisistaan hyvin paljon. Toinen paneeli saattaa olla tuplasti kalliimpi kuin toinen. Mistä tämä johtuu? Ja onko toinen paneeli loppupeleissä tuplasti kalliimpi kuin toinen? Lyhyt vastaus on, että ei ole.

Kaupassa näkemäsi hinta ei ole lähes koskaan lopullinen hinta, vaan sinun tulee ottaa huomioon myös muut kulut, kuten maalaaminen. Toisissa paneeleissa muut kulut ovat 0 € ja toisessa saman verran kuin itse paneelin metrihinta. Miten sitten voit tunnistaa paneelin, jonka muut kulut ovat lähelle 0 €?

Miten ulkoverhouspaneelin hinta muodostuu?

Ulkoverhouspaneelit voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri ryhmään.

  1. Pohjamaalatut ulkoverhouspaneelit
  2. Välimaalatut ulkoverhouspaneelit
  3. Valmiiksi maalatut ulkoverhouspaneelit

Näistä pohjamaalattu on vähiten jalostettu ja valmiiksi maalattu niin pitkälle jalostettu, että se tulee vain asentaa paikalleen, eikä maalaamista tarvitse tehdä työmaalla laisinkaan.

Jos olet rakentamassa omakotitaloa, niin pohjamaalatut ulkoverhouspaneelit maksavat kotiisi n. 1 800 €. Valmiiksi maalatut ulkoverhouspaneelit maksavat n. 3 600 €. Mutta… Moni yllättyy siitä, että lopullinen hintaero paneelien välillä on hyvin pieni ja välillä sitä ei ole laisinkaan.

Rautakaupan hyllyssä näkyvään metrihintaan ei ole laskettu muita kuluja, joita paneeliin sisältyy sen jalostusasteen mukaan.

Pohjamaalatun paneelin metrihinta on kaikista pienin. Kyseinen paneeli pitää kuitenkin maalata kahdesti, telinevuokra tulee maksaa kahdesti ja maalaamisessa menee koko kesäloma.

Välimaalattu ulkoverhouspaneeli on hieman pohjamaalattua kalliimpi. Sen lisäksi kyseisen paneelin metrihintaan tulee laskea maalien hinnat ja pitkät telinevuokrat kiinnityksen ja maalauksen ajaksi.

Valmiiksi maalattujen ulkoverhouspaneelien metrihinta on suurin, mutta muut kulut ovat minimaalisia verrattuna kahteen aiempaan. Vaikka valmiiksi maalatun paneelin metrihinta rautakaupassa on tuplat verrattuna pohjamaalattuun, niin kokonaishinnaltaan pohjamaalattu on vain 0–600 € edullisempi vaihtoehto omakotitaloon. Mahdollinen 600 € säästö ei siis ole kannattavaa tehdä sen kustannuksella, että joudut käyttämään maalaamiseen kaksi viikkoa.

Lukuvinkki: 6 syytä valita valmiiksi maalattu ulkoverhouspaneeli

Voidaan siis sanoa, että ulkoverhouspaneelien hinta muodostuu kokonaisuudessaan näistä neljästä asiasta.

  1. Puumateriaali ja sen höylääminen
  2. Pintakäsittelyt, kuten UV- ja kosteussuojat
  3. Maalaaminen (työmaalla tai tehtaalla)
  4. Telinevuokrat työmaalla

Samat työvaiheet kuuluvat jokaiseen paneeliin. Mitä kalliimpi paneeli on ostohetkellä, sen enemmän työtä paneelin eteen on jo tehty ja sitä vähemmän sinulla on työtä tehtävänä.

Ulkoverhouspaneelien hinta omakotitaloon kokonaiskustannukset huomioiden (sis. maalaukset ja telinevuokrat)

  1. Pohjamaalatut ulkoverhouspaneelit ≈ 3 000–4 800 €
  2. Välimaalatut ulkoverhouspaneelit ≈ 3 000–4 800 €
  3. Valmiiksi maalatut ulkoverhouspaneelit ≈ 3 600–4 000 €

Kuten luvuista huomaat, valmiiksi maalattu ulkoverhouspaneeli on tismalleen samassa hintaluokassa kahden muun paneelin kanssa. Ero on vain siinä, että pohjamaalatussa ja välimaalatussa on iso maalaustyö, kun taas valmiiksi maalattu tulee vain asentaa. Jos et halua ostaa itsellesi maalaajan kesätöitä 0-600 € palkalla, niin suosittelemme käyttämään valmiiksi maalattuja ulkoverhouspaneeleita, kuten TOPCOAT– tai GOLD PRO -ulkoverhouspaneeleita.

Valmiiksi maalatun ulkoverhouspaneelin hinta

Hinnan muodostuminen on helppo ymmärtää, kun käymme läpi, miten valmiiksi maalattu ulkoverhouspaneeli valmistetaan. Ihan ensimmäisenä valmiiksi maalattu ulkoverhouspaneeli höylätään, jolloin raakapuusta muodostuu kaunis paneeli. Heti tämän jälkeen puun pintasolukko on kaikista eniten avoinna, joten ensimmäinen pohjamaalaus tehdään viimeistään 60 minuutin sisällä höyläyksestä. Nopeasti höyläyksen jälkeen tehty pohjamaalaus estää paneelia sinistymiseltä ja homehtumiselta. Myös takalape maalataan.

Pohjamaalauksen jälkeen teemme lopullisen pintamaalauksen, joka antaa paneelille kauniin värin sekä suojan kosteudelta, auringolta ja UV-säteilyltä. Kaikki tehdään aina kuivissa, sertifioiduissa ja vakioiduissa tehdasolosuhteissa. Näin paneelien laatu on tasaisen korkeaa toisin kuin työmaalla vaihtelevien sääolojen ja muuttuvien kosteusprosenttien kourissa.

Valmiiksi maalatuissa paneeleissa on hyvä ymmärtää myös se, että niissä on parempi maalipinta valmiina, mitä ammattimaalari saisi aikaan työmaalla. Lisäksi maalauksen neliöhinta on puolet vähemmän ammattimaalarin hinnasta. Jos ammattimaalari maalaa omakotitalon ulkoverhouksen, hinnaksi muodostuu n. 3 000 €, eli 19–26 € neliöltä. Tehtaalla maalattu pintamaalikerros maksaa sen sijaan vain 12–14 € neliöltä, jolloin ulkoverhouspaneelien hinta ja kokonaiskustannukset jäävät kaikki kulut huomioiden yleensä n. 3 600 € paikkeille.

Katto on kodin tärkein suoja, sitten tulee ulkoverhous

Ulkoverhous on katon ohella kotisi tärkeimpiä osa-alueita. Katon tärkeys on ymmärretty jo kauan sitten hyvin, mutta ulkoverhouksen tärkeyttä ei ole vielä huomioitu samalla tapaa. Heikko maalipinta ja näkyvissä olevat naulankannat heikentävät kodin säänkestävyyttä ja paneelien kosteudenkestävyyttä.

Valmiiksi maalatuissa ulkoverhouspaneeleissa näitä ongelmia ei ole, koska maalipinta on täysin valmis ja erittäin kestävä. Myöskään näkyviä naulankantoja ei jää näkyviin, koska paneelit kiinnitetään piilokiinnitteisesti pontista.

Kun panostat ulkoverhouksen laatuun, panostat kotisi kestävyyteen ja huolettomaan asumiseen.