Puinen sängynpääty on helppo tapa luoda makuuhuoneeseesi uutta ja modernia ilmettä. Kauniisti tehty sängypääty on todellinen katseenvangitsija samalla, kun se rytmittää makuuhuoneen sisustusta ”sitoen” sängyn omalle paikalleen.

Tässä artikkelissa opit, miten voit rakentaa sängynpäädyn puusta käyttäen helposti asennettavia puupaneeleita. Niiden avulla voit tehdä sängynpäätyyn erilaisia kuviointeja, kuten ajatonta tiililadontaa tai trendikästä kalanruotokuviota. Jos innostut oikein kunnolla, voit luoda paneeleilla pelkän sängynpäädyn sijaan kokonaisen tehosteseinän!

Puupaneeleista tehty sängynpääty on myös hyvin huoleton ratkaisu, sillä puu on helppo käsitellä uudelleen, mikäli haluat uudistaa makuuhuoneen ilmettä vuosien saatossa. Hio ja pintakäsittele puupaneeli, niin sängynpääty herää jälleen eri tavalla eloon!

PALA-paneelit asennetaan liimalla, joten niiden asentaminen onnistuu keneltä tahansa. Muut paneelit asennetaan piilokiinnitettävillä nauloilla, joten näkyviä naulankantoja ei jää näkyviin!

Vinkki: Lue kattava artikkelimme makuuhuoneen sisustamisesta.

Miksi puu on hyvä materiaali makuuhuoneeseen?

1) Puu tekee sinulle hyvää

Puu on luonnon oma materiaali, jonka katsominen ja koskettaminen on ihmiselle tutkitusti hyväksi. Lukuisat tutkimukset osoittavat ympäröivien puupintojen alentavan stressitasoja ja laskevan verenpainetta. Lisäksi puun akustiset ominaisuudet tasapainottavat huoneen äänimaailmaa. Puu on siis täydellinen materiaali makuuhuoneen sisustamiseen.

2) Puu heijastaa kauniisti valoa

Puu heijastaa valoa kauniisti. Sen heijastama valo ei myöskään häikäise, vaan valo tekee puun pinnasta elävän. Sinun kannattaa huomioida, miten valo heijastuu huoneeseen eri vuorokaudenaikoina, koska puupinta herää valossa entistä kauniimmin eloon. Puupaneelit luovat tilaan myös kaunista ulottuvuutta, sillä epäsuoraan tuleva valo luo paneelien välisiin rakoihin nättejä varjoja.

3) Puu on ekologinen valinta

Puu sitoo itseensä hiilidioksidia, minkä takia puun hiilijalanjälki on itseasiassa miinusmerkkinen. Teimme kattavan artikkelin puurakentamisen ja -sisustamisen merkityksestä, joka sinun kannattaa ehdottomasti lukea.

Näillä paneeleilla luot kauniin sängynpäädyn puusta

PALA-paneeli on yleisin paneeli, jolla asiakkaamme ja suunnittelijat ovat luoneet kauniita sängynpäätyjä koteihin. PALA-paneeli on liimalla asennettava sisustuspaneeli, joten sen asentaminen on hyvin helppoa. Alempaa löydät videon PALA-paneelin asentamisesta. Huomaa, että kalanruotokuvioon tarvitse sekä oikea– että vasenkätisiä PALA-paneeleita.

KOO-sisustuspaneelin pinnassa kaarteleva puun syykuvio sekä pintaa rytmittävät valeurat korostavat aitoa puuta. Paneeli kiinnitetään piilokiinnityksen avulla, joten naulankantoja ei jää näkyviin. Paneelin klassinen pinta luo tasaisen ja virtaviivaisen ilmeen, joka kestää kulutusta ja trendien vaihteluita.

Mutta miltä näyttää sängynpääty valoilla? Tässä alapuolella olevassa Heli Hämeenniemen suunnittelemassa kauniissa sängynpäädyssä puista sängynpäätyä on korostettu valojen avulla. Huomaa myös, kuinka yövalot tuovat epäsuoralla valolla ulottuvuutta seinään varjojen muodossa. USVA-sisustuspaneelin pinta onkin suunniteltu elämään erityisesti valon mukana. Seinäpaneelin selkeälinjaiset, suorat muodot ja mikrohiottu pinta tuovat puun luonteen kauniisti esille. Paneeli kiinnitetään nauloilla, jotka jäävät piiloon seuraavan paneelin alle.

Ristomatti Ratian suunnittelema VIRE-paneeli luo sisustukseen modernia eleganssia ja elävyyttä. Aaltoileva, kolmiulotteinen pinta leikkii varjoilla ja muuttaa muotoaan katselusuunnasta riippuen. Jos siis innostut sängynpäätyä suunnitellessasi enemmänkin sisustuspaneeleista, niin katso täältä, miten hienoja tehosteseiniä paneeleilla on luotu! Myös VIRE-paneeli kiinnitetään piiloon jäävillä nauloilla.

Luo puinen sängynpääty näillä ohjeilla

1. Suunnittele sängynpäädyn kuvio.

Istu hetkeksi alas ja mieti, millainen kuvio sopisi juuri sinun makuuhuoneeseesi. Haluatko sängynpäädyn sormipaneelista, puupaneelipaloista vai pidemmistä puupaneeleista? Suosituimpia kuvioita sängynpäätyyn ovat tiililadonta ja kalanruotokuvio. Hanki lisäideoita sisustustrendit-raportistamme!

2. Valitse paneelin väri.

Sängynpäätyyn hyvin sopivia paneeleita, kuten PALA-, USVA-, KOO– ja VIRE-paneeleita, on saatavilla lukuisissa eri väreissä. Tutustu sinua miellyttävien paneelien väreihin ylläolevien linkkien takaa!

3. Osta paneeli rautakaupasta.

Sängynpäätyyn et tarvitse kovinkaan paljoa paneeleita, joten materiaalien kuljettaminen on helppoa. Muista ostaa myös Siparila Fix -liimaa kiinnitykseen, jos käytät PALA-paneelia.

4. Asenna paneelit seinään.

Liimalla kiinnitettävät paneelit on helppo kiinnittää betoni- ja kivipinnoille sekä puhtaalle puu- tai kipsilevylle. Naulalla ja hakasilla kiinnitettävät paneelit voit asentaa puu- tai kipsilevyn päälle. Seinään kannattaa piirtää muutamia apuviivoja, että paneelit etenevät suorassa.

5. Sängynpääty on valmis!

Olisi mahtavaa, että lähetät valmiista tuotoksesta meille myös kuvan Facebookissa tai Instagramissa!