Keittiö on kodin keskipiste ja monessa kodissa on palattu hyväksi havaittuun tupamalliin, jossa keittiö, ruokailutila ja olohuone ovat yhtä suurta tilaa. Tupakeittiön voi sisustaa puulla ja tuoda samalla lämpöä ja kodikkuutta kodin sydämeen.

Tupakeittiön sisustaminen pieneen asuntoon

Pienissä asunnoissa keittiölle on rajallinen tila ja tupakeittiön sisustaminen puulla voi tuntua hankalalta. Yksi vaihtoehto on sisustaa tupakeittiön kaapistojen välitilat puulla. Jo pienikin määrä luonnon materiaalia, tuo lämpöä ja vaihtelua maali- ja tapettipinnoille.

Keittiön välitilassa puu täytyy suojata esimerkiksi lasilevyllä, jotta vesi ja epäpuhtaudet eivät pääse vahingoittamaan puuta. Puuta voi käyttää myös yhdellä seinustalla tehosteseinän tapaan tuomaan tilaan lämpöä ja kodikkuutta.

Pienessä asunnossa kaikki tilat ovat usein näköyhteydessä toisiinsa. Tällöin kannattaa harkita yhtenäisen materiaalin valitsemista kodin kaikille pinnoille. Valkoiset puupaneelit ovat loistava vaihtoehto pienen tupakeittiön sisustamiseen puulla. Esimerkiksi STRUKTUURI-paneelin kohokuvioinen pinta tuo kauniisti puun syyt ja oksakuvion esille. STRUKTUURI-paneelin pinta on roiskevesisuojattu ja soveltuu hyvin myös kosteisiin tiloihin ja saunaan.

Tupakeittiön sisustaminen kokonaan puulla

Tupakeittiön seinä- ja kattopinnat voi sisustaa rohkeasti kokonaan puulla. Puu on pitkäikäinen materiaali, koska sitä on helppo huoltaa ajan saatossa hiomalla ja pintakäsittelemällä puupintoja uudelleen. Puu suurina pintoina tukee myös raikkaan sisäilman säilymistä sisätiloissa, koska ilman kosteuden ollessa korkea puu imee kosteutta itseensä ja luovuttaa sitä sisäilman kuivuessa esimerkiksi talvikuukausien aikana.

Tässä tupakeittiössä keittiökaapistot on sijoitettu kahdelle vastakkaiselle seinälle. Tällaisen tupakeittiön sisustamisessa kaapistorivien väliin pitäisi jäädä tilaa vähintään 120–130 cm. Näin vastakkain olevat ovet ja laatikostot mahtuvat avautumaan riittävästi. Liikaa tilaa ei kaapistojen väliin kannata jättää, koska ylimitoitus vähentää keittiön toimivuutta. Tasot jäävät liian kauaksi toisistaan ja keittiössä joutuu liikkumaan paljon.

U-mallisen tupakeittiön sisustaminen puulla

U-mallisessa tupakeittiössä keittiö sijoittuu kolmelle seinustalle. Tämä keittiömalli tarjoaa paljon lasku- ja säilytystilaa. U-mallisen keittiön suunnittelussa kannattaa huomiota kiinnittää vesipisteiden, lieden ja jäteastioiden sijaintiin. Nämä on hyvä sijoittaa riittävän lähelle toisiaan, mikä helpottaa ruoanlaittoa ja keittiössä liikkumista sekä mahdollistaa useamman henkilön työskentelyn keittiössä samanaikaisesti, kunhan vaan työnjaosta on sovittu.

U-mallisessa tupakeittiössä kattopaneelin voi antaa jatkua päätyseinälle tai sisustaa rohkeasti kaikki keittiön pinnat puulla. Kun puuta käytetään paljon seinä- ja kattopinnoilla voi tasojen materiaaliksi valita kiven, joka tasapainottaa kokonaisuutta. U-mallisen tupakeittiön sisustamisessa kannattaa muistaa jättää riittävästi tilaa kaapistorivien keskelle. Suositeltava etäisyys on noin 160 cm.

Kompakti ja toimiva perhekeittiö

Kompaktin ja toimivan perhekeittiön saa sijoittamalla keittiön koneet ja kalusteet kahdelle vierekkäiselle seinälle. Jos tila on riittävän kokoinen, tämä keittiötyyppi on helpohko suunnitella. Kun tupakeittiön toiminnot suunnitellaan kahdelle seinustalle, huomiota kannattaa kiinnittää kultaiseen kolmioon eli lieden, vesipisteen ja jäteastioiden sijoittamiseen. Nämä kaikki olisi hyvä sijoittaa keittiössä siten, että yhdellä askeleella päästään siirtymään toimintojen välillä.

Perhekeittiössä täytyy olla tarpeeksi tasoja, joiden päälle on helppoa laskea kuumat kattilat tai uunin pellit. Kivitasot ovat käytännöllinen kumppani puulla sisustetulle perhekeittiölle. Kivipinnat on myös helppo pitää puhtaana ja toimivat hyvin pikkuleipurien leipomisalustana.

Tupakeittiön sisustaminen puisella tehosteseinällä

Moderneissa tupakeittiöissä yhdistyvät keittiö, olohuone ja ruokailutila. Jos tupakeittiön sisustaminen puulla tuntuu vieraalta ajatukselta, voi puuta tuoda sisustukseen olohuoneen tai ruokailutilan tehosteseinällä. Isoissa valoisissa tiloissa suuretkin kontrastit toimivat. Tällöin tehosteseinään voi rohkeasti valita tummia sävyjä. Muusta sisustuksesta poikkeava väri toimii mainiona katseenvangitsijana ruokailutilan taustaseinänä.

Pienemmissä tiloissa taas vähäeleisyys tuottaa yleensä kestävämmän lopputuloksen. Silti tilassa voi käyttää toisistaan poikkeavia värejä. Puu soveltuu hyvin sekä tapettien että maalien rinnalle. Luonnolliset koivun ja saarnin sävyt toimivat hyvin niin suurissa ja valoisissa tiloissa kuin myös pienemmissä asunnoissa. Tehosteseinän voi toteuttaa vaaka- tai pystyladontana. Pystyyn asennetut paneelit tuovat rytmikkyyttä tilaan ja samalla luovat vaikutelmaa tilan korkeudesta. Vaaka-asennus taas tukee tilan leveysvaikutelmaa.

PALA-paneelit antavat paljon mahdollisuuksia tupakeittiön puulla sisustamiseen. PALA-paneelit kiinnitetään liimaamalla ja ne voidaan latoa tiilikuvioksi, kalanruotokuvioon tai käyttää seinän alaosan rajaavana puolipaneelina.

Näköeste tupakeittiöön

Keittiö ei aina ole edustavimmillaan ja joskus olisi ihana sulkea silmät keittiön tiskivuorilta. Tupakeittiön sisustuksessa tämä voidaan huomioida lisäämällä saareke tupakeittiön ja muiden tilojen väliin. Saareke vie kuitenkin paljon tilaa, joten kannattaa tarkasti mitata riittävätkö neliöt saarekkeeseen ja mahtuuko sen ympärillä luontevasti liikkumaan. Tilan tulisi olla 16–20 neliötä, jotta saarekekeittiö on parhaimmillaan.

Myös itse saarekkeen suunnittelu vaatii aikaa ja mittanauhaa. Jotta saareke toimisi hyvin tulee sen olla 80–100 cm:n levyinen. Liian kapea saareke ei toimi edes kelvollisena apupöytänä. Saarekkeen ja kaapistojen väliin tulisi jättää tilaa vähintään 120 cm, jotta liikkuminen keittiössä on mukavaa.

Saareke tarjoaa monia mahdollisuuksia tupakeittiön sisustamiseen puulla. Itse saarekkeen voi verhoilla sisustuspaneeleilla ja tuoda ripaus luontoa sisälle tai yhdistää puulla keittiö muihin tiloihin, joissa on käytetty puuta sisustuksessa. Saarekkeen voi toteuttaa umpinaisena tai sisustaa saareke lasisilla hyllyillä ja epäsuoralla valolla, joka tarjoaa ihanaa tunnelmaa pimeisiin syysiltoihin. Saarekkeen sisään voi helposti myös upottaa esimerkiksi viinikaapin.

Hirsitalon tupakeittiön sisustaminen puulla

Mikäli hirsitalon tupakeittiöön on valittu valkoiset kaapit, toimivat valkoiset paneelit hyvin hirsitalon sisäkattomateriaalina tuoden valoa ja avaruutta tilaan. Esimerkiksi valkoinen KIILLE-paneeli on klassisen tyylikäs vaihtoehto, joka kestää aikaa ja sisustustrendien muutoksia.

Hirsitalon tunnelmaan soveltuu kauniisti koivuiset sisustuspaneelit. Koivun sävy on myös lähellä hirren sävyä ja kokonaisuus pysyy hillittynä. KOO-paneelit ovat mainio vaihtoehto, koska niiden rimamainen yleisilme tuo mukavaa vaihtelua leveään hirsiseinään.

Jos kaipaat lisää lisää vinkkejä keittiön sisustamiseen, niin klikkaa tästä.

Kaikki sisustustuotteemme löydät kootusti täältä.