Sisustustrendit 2021 ja koko 2020-luvulla painottuvat puusisustamisen ympärille. Sisustuksessa korostuvat maanläheisyys, ympäristöystävällisyys ja lämminhenkinen kodikkuus. Tummia ja vaaleita puunsävyjä yhdistellään rennolla otteella, jotta sisustukseen tulee kerroksia ja mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Sisustuksen suunnittelulla voidaan luoda erilaisia tunnelmia, parantaa tilan käyttöä ja luoda voimaannuttavia ympäristöjä. Lue kolmen eri sisustusvaikuttajan näkökulmia 2020-luvulla vaikuttavista sisustustrendeistä.

Tässä sisustusvaikuttajien nostot tämän hetken Top-3 sisustustrendeiksi
Milla Alftan, Sisustussuunnittelija, @millaalftan

  1. Puusisustaminen monissa muodoissaan ja innovatiivisin tavoin
  2. Ekologiset arvot ja tietoisuus tuotteiden alkuperästä, kotimaisuus
  3. Kodikkuuden ja lämmön luominen luonnonmateriaaleilla ja -sävyillä sekä laajalti materiaalien aitoudella

”2020-luvulla korostuvat kodikkuus, aitous ja lämpö – olivat ne sitten materiaaleja tai värejä.”

Linda Baki, Sisustussuunnittelija, @lindabakidesign

  1. Aistiystävällisyys, joka korostuu etenkin puusisustamisessa. Ympäröivä luonto halutaan tuoda myös mukaan kodin sisätiloihin aidoilla materiaaleilla.
  2. Ympäristöystävälliset materiaalivalinnat ja luonnonmateriaalit pintamateriaaleissa ja kalusteissa
  3. Skandinaavinen boheemius sisustuksessa, uuden ja vanhan yhdistely, second hand -aarteet

”Puusisustaminen on ollut Suomessa suosittua jo pitkään, mutta nyt se on erityisen suosittua sen ekologisuuden ja aistiystävällisyyden vuoksi.”

Miia Salmi, Sisustusvaikuttaja, @oma_koti_valkoinen

  1. Luonnonmateriaalit niin pintamateriaaleissa, huonekaluissa kuin tekstiileissä
  2. Puun eri sävyjen rohkea yhdisteleminen
  3. Maanläheisyys ja inhimillisyys materiaaleissa ja väreissä

”Luonto halutaan tuoda kotiin entistä vahvemmin luonnollisilla ja aidoilla materiaalivalinnoilla. Uuden ja vanhan yhdistelemisellä sisustukseen luodaan kerroksia ja kodikkuutta.”

Sisustustrendit 2021 ja koko 2020-luvulla

Tämän hetken sisustustrendejä on helpompi ymmärtää, kun katsomme muutama vuosi taaksepäin.

Suomessa ja muissa Pohjoismaissa sisustustrendit keskittyivät koko 2010-luvun valkoisen, harmaan ja mustan ympärille. Sisustuksella haettiin jopa tietynlaista kliinisyyttä, joka korosti kodin puhtautta ja moderniutta. Materiaaleihin ja niiden edustamiin arvoihin ei kiinnitetty samalla tapaa huomiota kuin tänä päivänä ekologisuuden ja kestävän kehityksen ollessa suuria teemoja myös sisustamisen ulkopuolella.

Muutosta 2010- ja 2020-luvun välillä kuvaa hyvin ajatus kertakäyttökulttuurin vaihtumisesta pitkäikäisyyteen ja ajattomuuteen, jossa uutta ja vanhaa yhdistellään rohkeasti. Kodikkuus, lämpö ja luonnollisuus ovat 2020-luvun suuria sisustustrendejä. Vaaleat sävyt, kuten olki, beessi, vaalean sininen ja persikan sävyt ovat suosiossa.

Vaaleisiin sävyihin yhdistyvät mausteiset tummemmat ja syvemmät värit kuten terrakotta, viininpunainen ja ruskean eri tummuusasteet suklaan ja kahvin sävyissä. Usein sisustustrendit elävät vastakohtien kautta. Kun vaaleat sävyt ovat suosiossa, niin niitä aletaan rikkoa pikkuhiljaa tummemmilla sävyillä, kunnes tummat sävyt nousevat vaaleiden rinnalle ja ohi.

Joka tapauksessa tämän hetken sisustustrendejä tutkiessa ei voi olla huomaamatta puusisustamisen suosiota.

Mistä puun suosio johtuu?

Puun suosio johtuu siitä, että siinä yhdistyvät kaikki tämän hetken sisustustrendit puun värimaailmasta lähtien. Yksittäisistä sisustustrendeistä suosituimpia tällä hetkellä ovat puiset kattorimat sekä seinäpaneelit, joilla luodaan tilaan akustiikkaa, valoa ja mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Sisustusvaikuttajat nostavat esiin viisi merkittävintä syytä puun suosioon.

1) Ekologisuus

Puu edustaa tämän hetken megatrendiä, eli ekologisuutta ja kestävää kehitystä. Puulla on erittäin pieni hiilijalanjälki, minkä lisäksi se sitoo kasvaessaan hiilidioksidia itseensä ilmasta. Puun uusiokäyttö ja muokattavuus korostavat puun ekologisuutta ja hyviä arvoja. Puu on kestävä materiaali, joka säilyy hyvin hoidettuna sukupolvelta toiselle. Puuta voi myös muokata sen hetken sisustustrendeihin sopivaksi käsittelemällä puun pinnan haluamansa näköiseksi.

”Puun käyttöikä on todella pitkä, ja usein puiset pinnat säilyvät sukupolvelta toiselle. Puupinnan voi uudistaa helposti hiomalla ja käsittelemällä sen uudestaan.”
– Milla Alftan

2) Luonnollisuus

Luonnollisuus ja materiaalien aitous ovat suuri sisustustrendi 2021. Materiaalien lisäksi myös värimaailma on muuttunut valkoisesta, mustasta ja harmaasta luonnollisemmaksi ja rikotummaksi. Luonto halutaan tuoda kotiin, koska se luo aitoa, kodikasta ja lämmintä tunnelmaa. Maanläheisyys näkyy myös tekstiileissä, joissa luonnonmateriaalit kuten puuvilla ja pellava ovat aiempaa suositumpia.

Puun oksat ja sydänpuun vivahteikkuus korostavat puun luonnollisuutta ja tekevät puusta inhimillisen ja persoonallisen materiaalin. Kliininen, yksivärinen ja oksaton paneelipinta on alkanut väistyä luonnollisen ja aidon puupinnan tieltä.

”Maanläheiset sävyt luovat tilaan pehmeyttä ja aidot puupinnat kiinnostavia yksityiskohtia, valoja ja varjoja. Puunsyyt saavat näkyä ja pintojen luonnollinen eloisuus on toivottu elementti.”
– Miia Salmi

3) Kotimaisuus

Kotimaisia yrityksiä halutaan tukea jatkuvasti vahvemmin. Siksi tuotteen alkuperällä on aiempaa suurempi rooli huonekalujen hankinnassa ja sisustusvalintojen tekemisessä. Suomalaiset tuotteet ja materiaalit ovat myös laadukkaita, mikä yhdistetään pitkään käyttöikään ja kestävään kehitykseen.

Lisäksi puurakentamisen perinteemme yhdistyvät loistavasti tämän hetken sisustustrendiin, jossa uutta ja vanhaa yhdistellään rohkeasti.

”Kotimaisia yrityksiä halutaan tukea entistä vahvemmin. Sisustusvalintojen taustalla on havaittavissa yhä voimakkaammin arvomaailma, jossa painottuvat kotimaisuus, paikallisuus ja uniikin käsityön suosio.”
– Linda Baki

4) Käytännönläheisyys

Käytännönläheisyys on korostunut suomalaisissa kodeissa aina. Meillä on neljä ihanan erilaista vuodenaikaa, jotka asettavat kodin ylläpidolle ja materiaaleille omat vaatimuksensa. Puu kestää erinomaisesti aikaa, koska se on kestävä, helppohoitoinen ja uusiokäytettävä materiaali. Puuta on helppo pitää puhtaana, minkä takia se on yhä suositumpi materiaali mm. eteisen, WC-tilojen ja keittiön seinäpinnoissa.

”Suomalaiset ovat halunneet aina hyvin käytännönläheisiä ja helppohoitoisia koteja. Pintojen tulee olla helposti puhdistettavia ja materiaalien kestäviä. Ajan saatossa materiaaliin kuin materiaaliin tulee pieniä kolhuja, mutta vivahteikkaassa puussa ne eivät näy läheskään samalla tapaa kuin vaikka tasavärisessä kivipinnassa. Lisäksi puu on mahdollista hioa tai käsitellä uudestaan, jolloin pinnasta tulee lähes uudenveroinen.”
– Milla Alftan

5) Aistiystävällisyys

Ihmiset haluavat tiloja, joissa heidän on hyvä olla. Puun koskettamisen on tutkittu laskevan ihmisen stressitasoa ja sykettä sekä kohentavan mielialaa. Tähän vaikuttaa sähkön, valon ja äänen kulkeutuminen puussa. Puu estää kaikumista ja puumateriaaleilla voidaan tukea miellyttävän akustiikan syntymistä. Valon osalta puu taittaa lämpimiä keltaisen ja punaisen valon aallonpituuksia. Tämän vuoksi puu koetaan lämpimäksi materiaaliksi.

Stressitasojen vaihteluihin näyttäisi olevan vaikutusta myös eri materiaalien sähkönjohtokyvyllä. Esimerkiksi huoneenlämpöisen alumiinin, viileän muovin ja ruostumattoman teräksen kosketus aiheutti tutkimuksissa elimistössä stressireaktiona verenpaineen nousua. Puupinnan koskettaminen sen sijaan ei aiheuttanut vastaavaa reaktiota.

(Lähde: Muilu-Mäkelä R., Haavisto M., Uusitalo J. (2014). Puumateriaalien vaikutukset sisäkäytössä. Metlan työraportteja 320.

”Sisustustrendeissä näkyy nyt vahvasti aidot materiaalit ja se, että luonto halutaan tuoda osaksi sisätiloja. Puun luonnolliset sävyt ja vivahteet tuovat sisustukseen lämpöä ja kodikkuutta, ja sen akustoivat ominaisuudet luovat kodin äänimaailmasta tasaisemman.

Ihmiset haluavat tiloja ja koteja, joissa heidän on hyvä olla. Se on myös kaikkea sisustussuunnitteluani ohjaava lähtökohta ja tavoite. Puun aistiystävällisyys on tuossa suhteessa ylivertaista luokkaa.”
– Linda Baki

Sisustustrendit kodin eri tiloissa

Keittiön sisustaminen

Keittiö on kodin pitkäikäisimpiä ja kalleimpia hankintoja. Keittiön sisustaminen ja suunnittelu kannattaa tehdä huolella ja miettiä, minkälaisia toimintoja kaipaat keittiöön ja ketkä keittiötä käyttävät. Lapsiperheen keittiössä tärkeää on puhtaanapito ja turvallisuus, kun taas sinkun keittiössä korostuvat eri asiat.

Luonnonpuu tekee vahvan paluun keittiöihin. Puuta nähdään yhä enemmän keittiön kiintokalusteissa puuviiluna ja massiivipuuna sekä välitilassa paneloinnin muodossa. Puu on oivallinen tapa maustaa ja luoda kauniita yksityiskohtia skandinaavisen pelkistettyihin tummiin ja vaaleisiin keittiöihin. Myös suuret lankkupöydät pysyvät suosiossa, ja nykyisin niitä hankitaan yhä enemmän myös tummemmissa sävyissä.

Keittiön luonnollista ilmettä korostetaan valitsemalla hanoihin ja metallisiin koriste-esineisiin lämpimiä metallisävyjä, kuten kuparia, messinkiä ja ruusukultaa. Lue keittiön sisustamisesta lisää täältä.

Tupakeittiön seinä- ja kattopinnat voit sisustaa kokonaan puulla, koska puu on pitkäikäinen materiaali. Puusta pitkäikäisen tekee sen huoltamisen helppous, sillä sitä on helppo huoltaa hiomalla ja pintakäsittelemällä se uudestaan. Suuret puupinnat edistävät lisäksi raikkaan sisäilman säilymistä kotonasi, sillä puu imee itseensä ilmankosteutta sisäilmasta. Kuivina talvikuukausina kosteus vapautuu, jolloin sisäilman kosteusvaihtelut eivät ole yhtä suuria. Huomaathan, että puun kuuluukin imeä itseensä kosteutta ilmasta, jotta se säilyy terveenä. Kyseessä ei suinkaan ole mikään negatiivinen asia, joka materiaalien kosteuteen usein liitetään! Lue tupakeittiön sisustamisesta lisää täältä.

Keittiön sisustamisessa on myös oleellista tarkastella kotia kokonaisuutena. Missä kohtaa keittiö on kotiasi? Haluatko pitää keittiön yhtenäisenä tilana vai rajata sen saarekkeella? Saarekkeella voit jakaa tilaa ja estää näköyhteyden kodin muista tiloista keittiöön. Tällöin keittiöstä tulee enemmän oma tila. Saarekkeen ympärillä voi nauttia myös aamiaisen tai saada saarekkeesta lisää säilytystilaa kodin astioille.

Olohuoneen sisustaminen

Olohuone on monelle sisustussuunnittelijalle se suosikkihuone, jota hän pääsee sisustamaan. Tämä johtuu siitä, että olohuoneessa persoonallisuus saa näkyä kunnolla, koska olohuoneessa korostuu selvästi eniten viihtyvyys. Esimerkiksi keittiössä tai makuuhuoneessa käytännöllisyys tulee huomioida täysin eri tasolla, kuitenkaan viihtyvyyttä unohtamatta. Olohuoneessa samanlaista painetta käytännöllisyydestä ei ole, vaan voit luoda olohuoneesta juuri itsesi näköisen oikeanlaisilla väreillä, pintamateriaaleilla ja huonekaluilla. Lue täältä 7 vinkkiä olohuoneen sisustamiseen.

Monesti olohuoneen sisustetaan TV:n ehdoilla. TV on yhdellä seinustalla, sohva toisella ja näiden välissä on sohvapöytä. Olohuoneen on kuitenkin mahdollista sisustaa usealla muullakin tavalla. Valitse TV:n sijaan jokin toinen korostettava elementti, jonka ympärille luot sisustuksen. Näitä elementtejä voivat olla esimerkiksi näyttävä matto, iso hylly, lipasto, tehosteseinä tai vaikkapa suosikkitaulusi. Mahdollisuudet olohuoneessa ovat rajattomat, sillä lattiapinta-alaa olohuoneessa on paljon, minkä lisäksi voit hyödyntää myös seiniä ja kattoa. Huomaat, että rohkeat ratkaisut ovat lopulta niitä kaikkein tyylikkäimpiä.

Tämän hetken suosituimmat yksittäiset sisustustrendit ovat puiset kattorimat sekä puiset seinäpaneelit. Niiden tulo on näkynyt erityisesti olohuoneen sisustuksessa, mutta niitä käytetään myös keittiössä, makuuhuoneessa, kodinhoitohuoneessa ja WC:ssä. Puisilla seinäpaneeleilla voi luoda erittäin näyttäviä ja yksilöllisiä ratkaisuja: kauniin tapetin sijaan kodin kiintopisteenä olevalle seinälle valitaankin nyt pystyyn, vaakaan tai kalanruotokuvioon paneloitu puinen tehosteseinä.

”VIRE-paneeli on mielestäni kaunis sisustuspaneeli. Sillä saa luotua kauniita tehosteita tilaan kuin tilaan. Toinen suosikkini on Siparilan KOO4-paneeli, jonka muotokieli on ihanan selkeä ja tyylikäs.”
– Linda Baki

Olohuoneen irtokalusteista lipastot ja sohvapöydät ostetaan yhä useammin kierrätettyinä tai uudistettuina second hand -tuotteina. Puu näkyy myös sohvissa ja nojatuoleissa esimerkiksi tammijalkoina. Olohuoneen tekstiileissä trendikkäitä materiaaleja ovat tällä hetkellä luonnolliset materiaalit, kuten pellava ja puuvilla.

Makuuhuoneen sisustaminen

Vietät makuuhuoneessa kolmasosan elämästäsi. Siksi sen sisustaminen viihtyisäksi ja unta tukevaksi on tärkeää, koska viihtyisässä ja rauhoitetussa makuuhuoneessa saat hyvät yöunet. Se heijastuu positiivisesti kaikkeen mitä teet päivän aikana.

Makuuhuoneen sisustaminen eroaa muista huoneista siten, että sänky on selvästi määräävin tekijä sisustuksessa. Kukaan meistä ei halua tinkiä sängyn koosta, vaikka huoneen koko pienenisi. Kun lattiatilaa on vähän, niin tunnelma luodaan väreillä, valaistuksella ja pintamateriaaleilla. Tehosteseinät, puiset sängynpäädyt ja pienet yksityiskohdat ovat yleisiä tapoja tuoda makuuhuoneeseen lisää tunnelmaa.

Pellava ja puuvilla ovat tämän hetken suosituimpia tekstiilivalintoja myös makuuhuoneessa niiden luonnollisuuden vuoksi. Värimaailmaltaan makuuhuoneita sisustetaan lämpimiin luonnonsävyihin, kuten beessiin ja oljen väriin.

Makuuhuoneen tunnelmasta saa kotoisamman lämminsävyisillä seinäpaneeleilla, minkä lisäksi puisten paneelien akustiset ominaisuudet rauhoittavat makuuhuoneen äänimaailmaa. Hennon vihreät ilmakasvit ja eukalyptuksen oksat luovat makuuhuoneeseen skandinaavista raikkautta.

Lue lisää makuuhuoneen sisustamisesta täältä.

Puupaneeleista tehty sängynpääty on helppo tapa luoda makuuhuoneeseesi uutta ja modernia ilmettä. Puusta tehty sängynpääty on kaunis yksittäinen elementti sisustuksessa, minkä lisäksi se rauhoittaa makuuhuoneen tunnelmaa. Tämän hetken sisustustrendit liputtavat vahvasti etenkin kalanruotokuvioisen sängynpäädyn puolesta. Lue täältä, kuinka rakennat sängynpäädyn puusta itse.

Kosteiden tilojen ja saunan sisustaminen

Wc on kodin pienimpiä, mutta käytetyimpiä huoneita. Viihtyisä ja huolella sisustettu WC luo puhtauden ja raikkauden tunnetta koko asuntoon. Silti WC:n sisustamiseen on alettu panostamaan kunnolla vasta viimeisen vuosikymmenen aikana. Nykyisin näemmekin mitä ihastuttavampia wc-tiloja, joita on ilo katsella. Tuota ei olisi moni uskonut kuulevansa vielä reilu vuosikymmen sitten.

Huomioi myös se, että WC on sen verran pieni huone, että sen sisustaminen onnistuu useimmiten hukkapalojen avulla, jotka jäävät yli jostain suuremmasta huoneesta. Pienillä puisilla yksityiskohdilla WC:si ilmeestä tulee raikas ja viihtyisä.

Viimeaikojen yksi uusimmista sisustustrendeistä on ollut puisten seinäpaneelien tulo myös kodinhoitohuoneisiin ja WC-tiloihin. Puinen tehosteseinä tuo paljon lämpöä muuten laattavoittoiseen ja viileäsävyiseen tilaan. Myös kiintokalusteiden pinnoissa puun suosio kasvaa jatkuvasti.

Lämpimiä metallisävyjä, kuten messinkiä, kuparia ja ruusukultaa, käytetään keittiön hanojen lisäksi myös kosteiden tilojen hanoissa. Ne tuovat tilaan kodikkuutta ja maanläheisyyttä kromisia vesikalusteita enemmän.

Saunan sisustaminen tulee tehdä huolella, jotta puu kestää saunan vaativia olosuhteita. Materiaalit pitää olla oikein pintakäsiteltyjä, että ne kuivuvat ja pysyvät puhtaina. Voit lukea tarkemmin oikeista materiaalivalinnoista täältä.

Valkoinen väri on ihanteellinen vaihtoehto pieniin saunoihin. Valkoinen luo tilaan valoa ja avaruutta. STRUKTUURI-saunapaneeli on upea, puhtaan valkoinen paneeli ilman puulle yleensä ominaista kermaista vivahdetta.

Helmiäissävy tuo saunaan mystistä tunnelmaa täyttäen kaikki tämän hetken sisustustrendit. Helmiäissävyillä pintakäsitelty STRUKTUURI-paneelin pinta kimaltelee tahdikkaasti valon vaikutuksesta eikä varmasti jätä ketään kylmäksi.

Lämmin helmiäisruskea pehmentää ruskeaa sävynä ja tuo tyylikkäästi esiin kuusen oksat ja syykuvion.

Yhteenveto – sisustustrendit 2021 ja koko 2020-luvulla

Puun käyttö sisustamisessa on tämän hetken ylivoimaisesti suurin sisustustrendi niin julkisissa tiloissa kuin kotitalouksissa. Puuta käytetään rohkeasti kodin kaikilla pinnoilla.

Puun aiempaa suurempaan suosioon vaikuttaa se, että puussa yhdistyvät kaikki tämän hetken merkittävimmät sisustustrendit: maanläheisyys, ympäristöystävällisyys ja lämmin kodikkuus.

”Puun ennennäkemätön suosio on ollut todella hyvä trendi sisustuksessa, koska puun taustalla oleva arvomaailma on mielestäni kaunis. Toivon, että puusisustaminen ei katoa tulevaisuudessakaan suomalaisista kodeista, vaan sen sijaan sitä uskalletaan käyttää entistä rohkeammin ympäri kotia. Puun luomat mahdollisuudet ovat rajattomat ja sen ulkonäköä on helppo muokata mieluisaksi toisinaan myös asentamisen jälkeen.” – Milla Alfan

”Sisustustrendit tulevat ja menevät, mutta uskon puusisustuksen tulleen jäädäkseen skandinaaviseen sisustamiseen. Etenkin tällä hetkellä puusisustaminen on selvästi aiempaa suuremmassa suosiossa ja kodeissa halutaankin panostaa yhä enemmän hyvinvointiin myös tilojen aistiystävällisyyden kautta. Uskon siis, että puusistaminen jatkaa voittokulkuaan, etenkin kun markkinoille tulee vielä lisää uudenlaisia tuotteita ja ihmiset rohkaistuvat käyttämään puuta aiempaa monipuolisemmin.” – Linda Baki

”Maanläheiset sävyt luovat tilaan pehmeyttä ja aidot puupinnat kiinnostavia yksityiskohtia, valoja ja varjoja. Puunsyyt saavat näkyä ja pintojen luonnollinen eloisuus on toivottu elementti. Ekologiset materiaalit ja luonnonläheisyys ovat uuden vuosikymmenen merkittävin sisustustrendi ympäri maailman. Kauniit puupinnat tekevät sisustuksesta tunnelmallisen ja kutsuvan.” – Miia Salmi